RATARCHIE  


Waarom ratten?

Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan ratten? Zijn het geen engerds met hun lange staarten? Een rat is nu niet direct het soort huisdier waar iedereen meteen weg van is. Volgens de wet is het zelfs gewoon ongedierte.

Toch zijn er steeds meer mensen die overstag gaan voor de tamme rat. Omdat het gewoon leuke huisdieren zijn. Ze zijn lief, aanhankelijk, speels, sociaal, nieuwsgierig, intelligent, schoon en vergen geen moeilijke verzorging. Eigenlijk heeft de rat maar één nadeel: hij wordt jammer genoeg niet zo oud, zo'n 2 ŕ 3 jaar. Maar ook in 2 à 3 jaar kan je verschrikkelijk veel plezier beleven aan deze schattige knagertjes.

Toch moet je je een paar dingen afvragen voor je zomaar een paar van die lieverds aanschaft. Kan je deze beestjes alles geven wat ze nodig hebben? Net als elk ander huisdier heeft ook de rat behoefte aan liefde, aandacht en een goede verzorging. Heb je wel tijd om de kooi op tijd schoon te maken en de ratten de nodige aandacht te geven? Kan je de dierenarts en de eventuele operatie of medicijnen betalen als er een ratje ziek wordt? Blijven de ratten ook nog interessant als het nieuwtje eraf is? Vaak worden ratten voor kinderen aangeschaft. Met hun grappige streken zijn het natuurlijk ook geweldige kameraadjes voor kinderen, maar voor heel jonge kinderen is een schemerdier als de rat misschien niet zo interessant. En hoe goed een kind zijn dieren ook verzorgt, als ouder moet je toch altijd een oogje in het zeil houden.

Verder mag je niet uit het oog verliezen dat een rat een knaagdier is. Zeker een nieuwsgierig en speels dier als de rat zal met veel plezier zijn tanden in dat prachtige antieke kastje zetten, het behang lostrekken of de planten uitgraven. De mannetjes laten weleens een druppeltje urine achter. Dit is hun natuurlijke gedrag, boos worden of straf geven helpt echt niet. Het hoort erbij.

Als je al andere huisdieren hebt, bekijk dan eerst even of deze wel samengaan met ratten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan katten en honden vaak heel goed samen met de rat, al kan dit bij bepaalde honden (bijv. fox terriërs, die gefokt zijn als rattenvangertjes) toch problemen veroorzaken. Fretten en ratten moeten uit elkaar gehouden worden: fretten zijn namelijk dol op ratten, maar niet op dezelfde manier als jij. Verder moet je in de gaten houden dat kleinere knaagdieren (hamsters, muizen, cavia's, …), konijnen en vogels erg bang zijn van ratten. En ook met vissen is het oppassen geblazen, de rat zou wel eens met zijn voorpoten de vissenkom kunnen leegvissen… Maar hoe goed het ook gaat, laat de ratten nooit zonder toezicht met de andere dieren spelen.

Als je twijfelt tussen mannetjes en vrouwtjes, bedenk dan even dat vrouwtjes over het algemeen (dus niet altijd) wat drukker en speelser zijn dan mannetjes. Mannetjes zijn over het algemeen wat betere schootzitters en worden ook wat groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes worden gemiddeld iets ouder maar zijn wel gevoeliger voor tumoren (melkkliergezwellen). Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel gemakkelijk te zien: de mannetjes hebben namelijk vrij grote ballen, die je onder de staartbasis ziet hangen. Bij vrouwtjes kan je op de buik twee rijen tepeltjes zien.

Wat het ras betreft zijn alle ratten even lief. Van dumbo's is bekend dat ze niet zo fel zijn als andere ratten. Maar ze zijn wel heel lief en tam. Albino's (en andere ratten met rode ogen) kunnen minder goed zien en kunnen daardoor soms wat met hun kop draaien. Geen paniek, dit is volkomen normaal en wordt "zekeren" genoemd.

Je zal merken dat ratten al snel aan hun verzorgers gehecht raken. Als je voorbij de kooi loopt, komen ze vaak al vol verwachting tevoorschijn, hopend op een knuffel of een lekker hapje. Het zijn lieve, innemende diertjes die zeker een goede verzorging verdienen.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]