RATARCHIE  


Waar kan je ratten aanschaffen?

Maar waar koop je nu een rat? In de winkel op de hoek of zijn er betere adressen? Er zijn inderdaad hele lieve ratjes te koop bij de dierenwinkel op hoek. Maar jammer genoeg zijn deze diertjes niet allemaal even sterk. Veel winkelratjes zijn gefokt als slangenvoer. En omdat gezondheid bij voederratten van ondergeschikt belang is, wordt hier over het algemeen ook heel weinig aandacht aan besteed. En hoewel er ook winkels zijn waar er echt aandacht wordt besteed aan de gezondheid en het welzijn van de dieren, zijn er jammer genoeg ook heel veel winkels waar ze het niet al te nauw nemen met de verzorging van de dieren. Niezen? Het zal wel overgaan. Mannetjes en vrouwtjes door elkaar? Leuk voor de koper, als er kleintjes komen. Een vies, klein kooitje? Ach ja…

Ook de afkomst van de ratten is vaak onduidelijk. Vaak komen ze van een vermeerderaar die het zelf ook allesbehalve nauw neemt. Inteelt, vrouwtjes die als fokmachines worden gebruikt, vieze kooien, slecht eten… soms zitten er zelfs levende en dode dieren door elkaar. Jammer genoeg zijn dit soort dingen schering en inslag. Controle is er niet of nauwelijks, de Dierenbescherming ligt er echt niet van wakker en de dieren zijn helaas het slachtoffer. En de koper wordt natuurlijk ook lelijk voor de gek gehouden. En hoe zielig dit ook is, door deze dieren te kopen, houd je de wantoestanden uiteindelijk toch in stand. Een rat met stamboom geeft geen enkele garantie. Deze ratten zijn vaak een stuk duurder en wie zegt dat je de goede stamboom meekrijgt? Vaak kan de verkoper het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes al niet zien, laat staan het verschil tussen agouti en cinammon.

Natuurlijk zijn er ook winkels waar er wel gezonde dieren worden verkocht, maar persoonlijk stuur ik de mensen liever naar een betrouwbare fokker. We kunnen natuurlijk niemand verbieden een winkelratje aan te schaffen (en ik ben zelf ook al eens overstag gegaan), maar let goed op of de dieren (en dus ook de kooigenoten!) er wel gezond uitzien en zich normaal gedragen. Zitten de mannetjes en de vrouwtjes wel apart? Weet je zeker dat je het juiste geslacht meekrijgt? En als je al ratten hebt, is het beter de nieuwe aanwinst eerst een tijdje in quarantaine te houden en in geval van twijfel even naar de dierenarts te gaan. Op deze manier kan je een heleboel ellende voorkomen.

Maar een goede fokker, waar vind je die? Er zijn er een heleboel, dus ook bij jou in de buurt zal er wel een te vinden zijn. Kijk gewoon even bij onze zoekertjes of bij de links. Bij een fokker vind je niet alleen gezonde, lieve ratten, maar kan je vaak ook de ouders bewonderen, veel informatie krijgen en achteraf nog eens aankloppen als er vragen of problemen zijn. Kies je nieuwe aanwinsten op je gemak uit en kies - zeker als beginneling - een rat met een lief en rustig karakter uit. Een rat kost hier gemiddeld zo'n BEF 200 tot BEF 500 (f 10,- tot f 25,-).

En ook in de diverse opvangcentra zitten er veel ratten op een goed tehuis te wachten. Vaak zijn deze ratten wel al wat ouder en is de achtergrond niet bekend, maar in een goed opvangcentrum worden alleen gezonde en tamme ratten aangeboden. Natuurlijk is een ritten erg leuk, maar ook deze ratten verdienen zeker een goede kans. Bovendien worden er ook weleens zwangere vrouwtjes opgevangen en kan je er in zo'n geval ook terecht voor rittens. Ben je op zoek naar een goed opvangcentrum, neem dan eens een kijkje bij de zoekertjes en de links.

Maar waar je je ratten ook aanschaft, er zijn toch een aantal dingen waar je op moet letten. In bepaalde gevallen kan je misschien toch maar beter van de koop afzien, bijvoorbeeld:

  • als de ratten in een vieze, stinkende kooi zitten;
  • als de ratten er niet gezond uitzien (ratten met vieze of tranende oogjes of een vieze neus met rode afscheiding, ratjes die moeilijk of reutelend ademhalen, ratten die geen mooie, glanzende vacht hebben (tenzij het naaktratten zijn), ratten die veel niezen, ratten met wrattige oortjes of korstjes, ratten die zich voortdurend krabben, …). Ook als er sporen van diarree in de kooi te zien zijn, heb je wellicht met zieke ratten te maken. En: één zieke rat is genoeg om ook de anderen te besmetten;
  • als de rittens te jong of te licht zijn. Rittens moeten minimaal 75 gram wegen en 4 (liefst 5) weken oud zijn;
  • als mannetjes en vrouwtjes van 5 weken of ouder door elkaar zitten. Het is uitzonderlijk, maar soms zijn ratten op de leeftijd van 5 weken al geslachtsrijp;
  • als de ratten vals of extreem schuw zijn.

Als je vragen hebt, stel ze dan gerust: iemand die zich op een serieuze, verantwoordelijke manier met zijn ratten bezighoudt, zal je altijd graag de juiste informatie verschaffen.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]