RATARCHIE  


Huidparasieten

Er zijn verschillende parasieten waar de rat last van kan krijgen en de bijbehorende verschijnselen kunnen ook verschillend zijn. De rat kan last krijgen van luizen, vlooien en mijten.

Als een rat luizen heeft, merk je dat niet altijd meteen. Doordat ratten zich heel goed wassen en ook elkaar wassen, wordt de luizenpopulatie vaak heel laag gehouden. Maar als een rat verzwakt is of niet meer overal bij kan bij het wassen, kan het aantal luizen toenemen. In erge gevallen kunnen de luizen bloedarmoede veroorzaken.

Van vlooien heeft de rat zelden last. Als er sprake is van vlooien, dan zijn dit meestal honden- of kattenvlooien. Als de hond of kat ertegen behandeld wordt, zullen ook de ratten er geen last meer van hebben.

Van mijten bestaan er verschillende soorten. De bekendste soort is de schurftmijt. Deze graaft gangen in de huid en veroorzaakt zo de bekende "bloemkooloren", waarbij de oren (en ook de staart en de geslachtsdelen) bedekt zijn met een soort wratjes. Verder is er de vachtmijt, die zich voedt met huidschilfers en de bloedzuigende mijt, die af en toe even op de rat springt om bloed te zuigen.

Huidparasieten kunnen erge jeuk veroorzaken. Soms ontstaan er door het vele krabben kale plekken of korstjes in de vacht. Ook al zie je met het blote oog niets verdachts in de vacht, ga toch even langs de dierenarts. Sommige van deze parasieten zijn erg moeilijk te zien of je ziet alleen de "sporen" die ze achterlaten. Ook kan het geen kwaad de nagels van de rat een beetje bij te knippen om verdere verwondingen te voorkomen.

De dierenarts zal normaal gesproken een middeltje tegen de parasieten voorschrijven (bijv. Ivomec). Meestal moet je het gebruik van dit middel later nog eens herhalen tegen de inmiddels uitgekomen neten. Maak ook de kooi goed schoon om nieuwe besmettingen te voorkomen. En natuurlijk hebben deze maatregelen alleen zin als je de hele groep behandelt.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]