RATARCHIE  


Zonnesteek

Omdat ratten schemerdieren zijn, kunnen ze niet zo goed tegen de hitte. Bij te hoge temperaturen, krijgen ze het al snel te warm. Je kan dit merken doordat hun staart warm aanvoelt. Een rat gebruikt zijn staart namelijk om overtollige warmte kwijt te raken. Verder zal je merken dat een rat vaak plat op zijn buik zal gaan liggen om op die manier een beetje af te koelen.

Als het erger wordt, zal de rat beginnen te kwijlen en zichzelf met zijn speeksel inwrijven om op die manier wat af te koelen. Maar als het te snel warm wordt, kan hij dit niet doen en kan hij in shock raken. Als dit gebeurt, moet je hem geleidelijk met koel (niet ijskoud) water afkoelen (bijv. met een natte doek de staart, voetjes en oortjes nat maken of de rat met een plantenspuit benevelen) en contact opnemen met de dierenarts.

Maar beter is het natuurlijk om dit te voorkomen. Probeer daarom het huis zo koel mogelijk te houden. Een airco is hiervoor een prachtig middel, maar er zijn niet veel huizen die hierover beschikken. Je kan ook een ventilator gebruiken, maar pas in dat geval op voor tocht. Zorg dat de kooi in de schaduw staat en hou de gordijnen liefst gesloten. Door 's nachts de ramen een beetje open te zetten, kan het huis afkoelen. Hang ook een thermometer naast de kooi. Vanaf zo'n 32 C kan een rat last beginnen te krijgen - en zwakkere ratten al eerder. Dus als het niet lukt om de temperatuur beneden de 32 C te houden, verhuis de kooi dan naar een koelere kamer (bijv. de badkamer).

Ook kan je de ratten verkoeling geven door koude hapjes aan te bieden. Ingevroren stukjes groente en fruit worden graag gegeten door de ratten en ijsklontjes kunnen ook verkoeling brengen (wel even onder de kraan houden, anders plakt hun tong eraan vast!). Ververs ook het drinkwater wat vaker als het warm is. Als je echt koel drinkwater voor de ratten wil hebben, zet dan een fles water in de koelkast. Verder kan een bevroren glazen fles met water de ratten goed doen. Zet zo'n fles tot 3/4 gevuld en zonder dop in de vriezer. In de kooi moet de dop er natuurlijk wel weer op.

Verder mag je een rat ook nooit in een stilstaande auto achterlaten. Een auto kan erg snel warm worden, ook in de lente of in de herfst. En als je weg moet, vraag dan iemand om tussendoor eens naar de ratten te komen kijken.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]