RATARCHIE  


Een nestje rittens

Als je graag eens een nestje zou willen hebben van je eigen ratten, denk dan eerst na of je de rittens wel zal kunnen plaatsen. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat mensen met bijna alle rittens blijven zitten of dat de rittens eindigen in een opvangcentrum of - erger - in een slangenmaag. Ga dus eerst na of er in je omgeving belangstelling is voor de rittens en begin nooit hals over kop aan een nestje.

Als je van plan bent een vrouwtje te laten dekken, let dan allereerst goed op de leeftijd van dit ratje. Laat haar niet dekken voor ze minimaal drie maanden oud is. Een leeftijd van 5 à 6 maanden is een goede leeftijd voor een eerste zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap mag het vrouwtje ook zeker niet ouder zijn dan ongeveer zeven maanden, anders is haar bekken minder soepel, wat problemen kan geven bij de bevalling. Ook het gewicht verdient enige aandacht: een vrouwtje van minimaal 250 gram is beter opgewassen tegen een zware bevalling of de verzorging van een groot nest. Verder is het aan te raden om niet meteen met een "moeilijk" ras te beginnen (zoals bijv. naaktratten, staartloze ratten, blauwe ratten, husky's).
Het mannetje en het vrouwtje moeten allebei over een goede gezondheid beschikken en mogen niet verwant zijn aan elkaar (om erfelijke gezondheidsproblemen te voorkomen). Ook als er aanleg voor tumoren of andere kwalen in de familie voorkomt, kan je beter van de dekking afzien. Bovendien moeten beide ratten een lief en tam karakter hebben. Vooral het vrouwtje moet in perfecte gezondheid verkeren, tenslotte moet zij de zwangerschap, de bevalling en de verzorging tot een goed einde kunnen brengen.

Voor de paring kan je het beste een week lang de twee ratjes 's nachts bij elkaar zetten. Als het mannetje zijn kooi met andere ratten deelt, mag hij niet de hele week (dag en nacht) bij het vrouwtje blijven, anders aanvaarden zijn kooigenootjes hem waarschijnlijk niet meer en ontstaan er vechtpartijen. Ook mag je nooit een vrouwtje haar partner laten "uitkiezen": dit leidt gegarandeerd tot zware vechtpartijen tussen de mannetjes en tot onzekerheid over het vaderschap.

Na deze week zou het vrouwtje zwanger moeten zijn. Een zwangerschap duurt bij ratten zo'n 21-23 dagen. Tijdens deze periode kan het karakter van het vrouwtje tijdelijk veranderen: let op je vingers! Verder heeft ze nu behoefte aan extra eiwitrijke voeding (ook na de bevalling). Af en toe wat hondenvoer uit blik of een gekookt eitje zijn hiervoor erg goed. Ook heeft ze behoefte aan kalk voor de botopbouw van de rittens. Pas op met koeienmelk, want hiervoor kunnen ratten allergisch zijn. Catmilk of sojamelk zijn een beter alternatief. Ze kan tijdens haar zwangerschap zonder problemen bij haar kooigenootjes blijven.

Zodra ze aanstalten maakt om een nest te maken, kan je haar beter in een aparte kooi zetten en haar genoeg nestmateriaal geven (bijv. keukenrolsnippers, wc-papier, oude katoenen lapjes e.d.). Ook moet ze nu met rust gelaten worden. Normaal gesproken vindt de geboorte 's nachts plaats. Indien er tijdens de bevalling of tijdens de zwangerschap problemen optreden, waarschuw dan onmiddellijk de dierenarts! Gemiddeld krijgt een rat zo'n 10 12 jongen, maar uitzonderingen bevestigen de regel!

Het jonge moedertje kan heel beschermend zijn tegenover haar jongen, je kan haar dus het best voorzichtig benaderen. De eerste dagen kan je het nestje ook beter met rust laten, zodat de moeder niet nerveus wordt. Daarna kan je de jongen in de hand nemen om ze te laten wennen aan het contact met mensen. De jongen ontwikkelen zich razendsnel. Na een paar dagen beginnen de naakte jongen al pigment te krijgen. De jongen openen hun oogjes als ze zo'n veertien dagen oud zijn en krijgen dan ook belangstelling voor vast voedsel. Geef de moeder en haar jongen een eiwitrijke en gevarieerde voeding (zodat ze veel verschillende dingen leren eten). Het opgroeien bij de moeder is een prachtige periode: de moeder voedt de jongen op en de kleintjes verkennen nieuwsgierig de wereld en leren hun sociale gedrag aan door met elkaar te spelen en te stoeien.

Om ongewenste nesten tussen broer en zus (of moeder en zoon) te vermijden, moeten de mannetjes en de vrouwtjes op de leeftijd van 5 weken uit elkaar worden gehaald. De moeder is onmiddellijk na de geboorte weer vruchtbaar. Let dus op dat ze niet meteen opnieuw zwanger kan raken: een zwangerschap is zeer uitputtend voor een vrouwtje. Als je haar opnieuw wil laten dekken, gun haar dan eerst een rustperiode van een paar maanden om te herstellen.

De jongen moeten minimaal 4 en liefst 5 weken bij de moeder blijven. Hierna mogen ze naar een nieuw baasje verhuizen. Als dit mogelijk is, is het beter de kleintjes per twee te verkopen, vooral als de nieuwe eigenaar verder nog geen ratten heeft. In tegenstelling tot bijv. de hamster is de rat namelijk een sociaal dier dat zich dood verveelt als het alleen zit. Om voor alle ratjes een goede thuis te vinden, moet je op tijd "reclame" gaan maken. Hiervoor kan je advertenties in de supermarkt, in scholen en in huis-aan-huis-bladen plaatsen en zoveel mogelijk mensen aanspreken over het nieuwe nestje. Als je lid bent van een rattenclub mag je een advertentie in het clubblad zetten en ook op deze site mag je een gratis zoekertje plaatsen.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]