RATARCHIE  


De inrichting van de kooi

Okee, we hebben nu een kooi. Maar zoals je zelf je huiskamer gezellig maakt, zo kan je je ratten ook niet in een kale kooi laten leven. Je moet de kooi dus zo leuk mogelijk aankleden.

Laten we beginnen met het strooisel. Als geschikt strooisel kan je beukensnippers, hennepvezels of geperste houtkorrels gebruiken. Met zaagsel kan je beter oppassen: dennen- en cederhout bevatten stoffen die giftig zijn voor de rat. Krantenpapier zou normaal gesproken geen giftige inkt mogen bevatten, maar geeft natuurlijk wel geweldig af op de vacht van de ratjes. En hooi kan ongedierte bevatten. Wil je toch graag hooi gebruiken, leg het dan eerst 24 uur in de vriezer of een minuut in de magnetron. Toch verdienen de eerstgenoemde producten de voorkeur omdat ze enorm absorberend zijn en vervelende luchtjes tegengaan. Natuurlijk moet je de kooi wel op tijd schoonmaken, minimaal 1 of 2 keer per week. Urine wordt namelijk omgezet in ammoniak en dat is bijzonder slecht voor de gevoelige luchtwegen van de rat.

Geef je ratten een stevige eetbak die ze niet zomaar kunnen omgooien. Het drinkwater kan je beter in een drinkflesje doen, dan wordt er niet mee geknoeid.

Verder hebben ratten graag een plekje waar ze zich ongestoord kunnen terugtrekken. Een slaaphuisje mag dus zeker niet in de kooi ontbreken. Je kan dit kopen in de winkel, maar met een grote glazen pot, een bloempot met een gat of een zelfgemaakt houten huisje zal een rat ook heel tevreden zijn. Let wel op dat de rat zich er niet aan kan verwonden (dus geen splinters, scherpe kantjes, uitstekende spijkers…). Als je je ratten nu nog wat snippers keukenrolpapier of wc-papier geeft (op tijd verversen!), zullen ze er zeker een knus rattennest van kunnen maken. Ook een hangmat wordt erg op prijs gesteld als slaapplaatsje. Houten huisjes kunnen na een tijdje wel gaan stinken; dan kan je ze beter vervangen.

Verder kan je allerlei speelgoed kopen of maken voor je ratten. Een Wodent Wheel (een speciaal loopwiel voor ratten) is erg leuk. Als je er ruimte voor hebt, zijn klimtouwen en -stokken ook heel leuk. En met een paar kartonnen kokers of houten plankjes knutsel je gemakkelijk zelf iets in elkaar. Pas wel op dat je geen giftige lijm, roestige spijkers of giftige houtsoorten gebruikt. Eigenlijk vinden ratten alles leuk en natuurlijk houden ze ook van afwisseling. Een minder leuke bijkomstigheid is wel dat ze graag hun tanden in hun speelgoed zetten. Veel dingen zal je dus na verloop van tijd moeten vervangen. Aan de andere kant hebben de ratten er dan natuurlijk wel heel veel plezier aan beleefd. Prop de kooi niet helemaal vol met speelgoed, zodat er ook genoeg ruimte overblijft om rond te lopen.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]