RATARCHIE  


De voeding

Natuurlijk bestaan er soorten rattenvoer waar alles in zou moeten zitten wat ze nodig hebben (Reggie Rat, Vitakraft, labokorrels, …). Deze voeding is vaak wel vrij duur. Als je je ratten dagelijks genoeg aanvullingen geeft, kan je ze als basisvoer ook gewoon muesli (zonder suiker!) geven. Als aanvulling geef je ze dan wat cornflakes, beschuitjes, brintapap (aangelengd met water) en elke dag een klein bakje groente (komkommer, erwtjes, wortel, gekookte aardappel…). Ook een beetje gekookte rijst of pasta vinden ze erg lekker. Een stukje gekookte vis of kip (goed gaarkoken!) of wat gekookt ei mogen ze ook hebben, maar niet vaak. Net als mensen eten ratten ook graag gevarieerd. En natuurlijk moet er altijd vers water in hun drinkflesjes zitten.

Rittens en zwangere of zogende vrouwtjes hebben een aanvulling op het normale voedsel nodig. Hun basisvoer kan bijvoorbeeld bestaan uit een mengsel van 1/2 muesli en 1/2 droogvoer voor jonge katjes (bijv. Whiskas). Ze drinken ook erg graag melk. Om allergieën te voorkomen, kan je hen het beste sojamelk of catmilk geven. Een kippenbotje (goed gaar!) is een welkome tractatie en ze mogen ook dagelijks blikvoer voor jonge katjes (bijv. Whiskas) hebben. Verder knabbelen ze ook erg graag aan een beschuitje. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook nog de verse groente en fruit uit de normale voeding. Als je rittens zo gevarieerd mogelijk laat eten, leren ze ook veel verschillende voedingsmiddelen kennen. Als ze een maand of vier oud zijn, zou de extra bijvoeding (het kattenvoer en de melk) uit de voeding verdwenen moeten zijn.

Wat ratten nooit mogen krijgen: snoep of chocolade, zoute, pikante of vette tafelrestjes, prik en rauwe bonen of aardappels. Groenten kunnen diarree opwekken als er je er teveel van geeft, dus ook daarmee is het een beetje oppassen. Noten vinden ratten heel erg lekker, maar ook hiervan mogen ze niet teveel krijgen. In de muesli zitten genoeg noten, maar het kan geen kwaad om ze een keertje een apenootje te geven: pinda's in de dop zijn altijd ongezouten en het houdt de ratten weer even leuk bezig.

Er zijn ook allerlei soorten rattensnoepjes in de handel die de ratten erg graag lusten. Kies bij voorkeur een soort die helemaal geen suiker bevat. Maar voor de snoepjes geldt hetzelfde als voor het rattenvoer: ze zijn vrij duur en extraatjes zoals cornflakes en stukjes groente of beschuit vinden ze ook lekker.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]