RATARCHIE  


Hoe moet je omgaan met je ratten?

Mensen vragen zich vaak af hoe je een rat tam maakt. Maar eigenlijk gaat dat vanzelf. Rittens hebben over het algemeen al een prima opvoeding van hun moeder gehad en weten dat ze niet horen te bijten. Als je je ratten op een goed adres koopt, hebben ze ook daar al veel aandacht van mensen gehad en zijn ze normaal gesproken echt niet schuw. Toch moeten de ratten nog leren dat ze jou helemaal kunnen vertrouwen. Maar als je hen genoeg aandacht geeft en hun nieuwgierige gedrag soms eens beloont met een lekker hapje, zal dat niet zo lang duren. Natuurlijk mag je een rat nooit pesten of ondeugend gedrag bestraffen met een tik. Hier snapt een rat helemaal niets van. Wat wij ondeugend vinden (bijv. knagen), is voor een rat volkomen natuurlijk gedrag, dus zal een rat ook niet begrijpen wat hij verkeerd doet. Met als resultaat dat ze schuw worden.

Verder kan je de ratten een paar trucjes leren. Je kan hen bijvoorbeeld leren dat ze op je schouder moeten blijven zitten (op je schouder zetten en steeds terugzetten, net zo lang tot ze uit zichzelf blijven zitten), of je kan hen leren om vanuit hun kooi via je arm naar je toe te komen. Je kan zelfs proberen hen te leren hun behoeften in een potje te doen. Hiervoor moet je een potje in de kooi zetten en hen er steeds op zetten als ze aanstalten maken om hun behoefte te doen (dan doen ze hun staart omhoog). Ook kan het helpen als je rondslingerende keutels in het potje doet. Op die manier maak je de ratten wijs dat ze hun behoefte al eerder in het potje gedaan hebben. Soms lukt dit, soms niet. Maar wat je je ratten ook wil leren: snoepjes (beloningen) kunnen het leerproces een stuk gemakkelijker maken.

Als je je ratten wil oppakken, kan je ze het beste gewoon opscheppen met je hand, zodat je hun buik goed ondersteunt. Pak ze nooit bij de punt van hun staart vast, deze staart is namelijk heel erg gevoelig en kan zo breken, wat voor de rat zeer pijnlijk is. Aan de basis van de staart mag je hen wel oppakken, al vindt de rat dit niet echt leuk. Ook bij de kop kan je ze beter niet oppakken. Bij heel jonge of bij oudere ratten moet je extra voorzichtig zijn!

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]