RATARCHIE  


De introductie van nieuwe ratten

Als je nieuwe ratten in de groep wil introduceren, moet je een paar dingen in het oog houden. Ratten zijn heel sociale dieren, maar ze hebben wel hun eigen territorium. Als je daar zomaar een nieuwe rat bijzet, kan dat dus vechtpartijen tot gevolg hebben. Het beste is dus de ratten aan elkaar voor te stellen op neutraal terrein (bijvoorbeeld tijdens het speeluurtje). Als dat redelijk goed gaat, kan je ze bij elkaar in de kooi zetten.

De kooi kan je het beste eerst goed schoonmaken, zodat die niet meer zo naar zijn bewoners ruikt (ratten kunnen heel goed ruiken). Als het mogelijk is, kan je ook iets aan de indeling van de kooi veranderen, zodat niet alleen de nieuwkomer aan veranderingen moet wennen. Sommige mensen geven de ratten allemaal een bad of een geurtje (bijv. een druppeltje vanille-essence) zodat ze allemaal een beetje hetzelfde ruiken, maar dit helpt niet altijd.

Hou de ratten bij de eerste kennismaking en in de kooi goed in de gaten. Vechtpartijen zijn normaal en de ratten kunnen een behoorlijke keel opzetten. Zolang ze elkaar niet echt pijn doen, geeft dit allemaal niet. De langgerekte piepjes zijn eerder een teken van onderwerping dan van pijn. Zolang ze elkaar niet verwonden, kan je er beter niet tussenkomen. Als de ratten twee dagen bij elkaar in de kooi hebben gezeten, is het ergste leed meestal wel geleden.

Jonge rittens worden meestal vrij gemakkelijk geaccepteerd in de groep. De oudere dieren zien in de jonge ratjes geen concurrenten: ze laten hen merken wie de baas is en laten ze verder hun gang gaan. Bij volwassen ratten ligt dit anders. Meestal zullen ze meteen gaan uitmaken wie de baas is.
Vrouwtjes zullen elkaar niet zo gemakkelijk verwonden en de vechtpartijen zijn over het algemeen niet zo hevig.
Mannetjes kunnen heel fel zijn tegen elkaar en zullen elkaar ook eerder verwonden. Als dat gebeurt, kan je ze beter uit elkaar halen en het later nog eens op neutraal terrein proberen. Wat je ook kan overwegen, is een castratie van de nieuweling. Na een castratie kan hij bij een vrouwengroep worden gezet, waar er minder gevochten zal worden.
Volwassen dieren die geen andere ratten gewend zijn, kunnen heel heftig reageren op een nieuwkomer (ook als de nieuwkomer een ritten is) en soms zal er niets anders opzitten dan deze rat alleen te laten zitten.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je alleen gezonde ratten bij elkaar zet. Als je een rat hebt waarvan je de afkomst niet kent, zet hem dan eerst een aantal dagen in quarantaine om er zeker te zijn dat hij echt gezond is.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]