RATARCHIE  


Help! Hij bijt!

Hoewel de rat over het algemeen een heel tam dier is en nooit zomaar zal bijten, zijn er natuurlijk toch altijd uitzonderingen. Een rat die niet zo'n leuk leven achter de rug heeft of een rat die niet goed aan mensen gewend is, kan soms uit angst ineens uithalen. Dan moet je proberen de rat dit gedrag af te leren. Let wel: een rat bijt niet uit valsheid, maar uit angst. Hij zal dus zijn angst moeten overwinnen.

Let eens op de kleur van de ogen van de rat. Heeft de rat rode ogen? Dan is het mogelijk dat hij hierdoor wat schrikachtiger is. Ratten met rode ogen zien namelijk minder goed en kunnen daardoor schrikken als je "ineens" je hand voor hun neus houdt. In dit geval is het beter eerst te laten merken dat je er bent. Als je eerst een beetje praat tegen de rat, kan dit hem kalmeren.

Verder moet je de rat laten merken dat je te vertrouwen bent. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je een rat niet pest, maar probeer dit ook duidelijk te maken aan kinderen als die met de rat omgaan. Maak geen plotselinge bewegingen waar de rat van kan schrikken en maak ook geen lawaai in zijn buurt. Als je hem oppakt, doe dit dan gedecideerd en zonder aarzelen. Normaal gesproken zal de rat in zijn kooi (zijn territorium) eerder geneigd zijn om te bijten dan buiten zijn kooi.

Verder zijn er twee "strategieën" die je nu kan volgen. Je kan het van de rat laten afhangen en hem op zijn gemak toenadering laten zoeken of je kan een soort gedwongen knuffeltherapie toepassen.
In het eerste geval laat je je rat tijdens het vrij rondlopen gewoon zijn gang gaan. Op den duur wordt hij wel nieuwsgierig naar je en komt hij naar je toe. Blijf rustig, schrik hem niet af door onverhoedse bewegingen en beloon hem met iets lekkers. Op den duur zal hij steeds langer bij je durven blijven en merkt hij dat je volledig te vertrouwen bent.
Bij de gedwongen knuffeltherapie pak je hem op en hou je hem vast, net zolang tot hij rustig wordt. Op den duur zal hij merken dat er niets is om zich druk over te maken.

Wat je beter niet kan doen is de rat voortdurend achterna zitten en hem proberen op te pakken. De rat voelt zich dan opgejaagd en snapt niet wat je van hem verwacht. Als je hem oppakt, ben dan kordaat en duidelijk.

Wat ook heel goed kan helpen, is de rat bij een groepje tamme ratten te zetten. Waarschijnlijk zal hij dan het gedrag van de anderen gaan overnemen en zijn angst laten varen. Als de andere ratten echter het gedrag van de bijtende rat gaan overnemen en ook angstig worden, dan kan je de rat beter weer uit de groep verwijderen. Als de rat volwassen is en geen andere ratten gewend is, of als het om een volwassen mannetje gaat, kan dit wel problemen geven (zie vorige pagina).

Als een tamme rat plotseling bijt, ga dan altijd na of je misschien met een zwanger vrouwtje te maken hebt. Bij zwangere of zogende vrouwtjes is dit normaal (tijdelijk) gedrag. Als er geen sprake is van een zwangerschap of als het om een mannetje gaat, ga dan na of de rat ergens pijn kan hebben.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]