RATARCHIE  


De bruine en de zwarte rat

bruine ratIn België en in Nederland komen er twee rattensoorten voor: de bruine rat of rioolrat (Rattus norvegicus) en de zwarte rat (Rattus rattus). Er zijn ook nog andere knaagdieren, bijvoorbeeld de muskusrat (Ondatra zibethica), die niet tot het geslacht der ratten behoren, maar wel vaak in één adem met de bruine rat genoemd worden. Mede daardoor hebben veel mensen een totaal verkeerd beeld van de bruine rat: die andere knaagdieren zijn namelijk vaak veel groter. De bruine rat is overigens de voorouder van onze tamme rat.

Hoewel de zwarte rat hier het eerst was, komt hij vandaag niet meer zoveel voor. Na de komst van de bruine rat is het aantal zwarte ratten geleidelijk afgenomen. Vandaag leeft de zwarte rat meer in havensteden, waar hij de scepter zwaait over de scheepsratten.

De rat heeft bijzonder gevoelige zintuigen. Hij vertrouwt vooral op zijn gehoor en zijn reukzin, maar zijn smaak- en tastzin zijn ook bijzonder gevoelig. Hoewel hij bijziend is, zijn zijn ogen goed aangepast aan zijn leven als schemerdier. Vooral bewegingen worden goed opgemerkt. De zwarte rat heeft overigens grotere ogen en oren dan de bruine rat.

zwarte ratEr is een tamelijk groot verschil tussen de bruine rat en de zwarte rat. Ze komen allebei uit Azië, maar de zwarte rat kwam al in de IJstijd in Europa voor, terwijl de bruine rat hier waarschijnlijk pas in de zeventiende of de achttiende eeuw is aangekomen. De zwarte rat leeft oorspronkelijk (en in warmere klimaten nog altijd) in bomen. In ons klimaat zoekt hij altijd een droog onderkomen. De bruine rat maakt zijn nest op plaatsen die gemakkelijk te bereiken zijn en waar het niet al te droog is. De bruine rat leeft liefst dicht bij de grond, terwijl de zwarte rat liever wat hoger leeft. Als beide soorten in één gebouw voorkomen, leeft de zwarte rat vaak op de zolder en de bruine rat in de kelder.

Allebei de soorten leven in roedels. De rat voedt zich zowel met planten (graan) als met vlees. Allebei de soorten planten zich zeer snel voort. De rat is namelijk een prooidier en werd altijd aan alle kanten bedreigd door roofdieren en andere gevaren. Maar tegenwoordig is het meer de mens die voortdurend op de loer ligt. Als de rat niet zoveel nakomelingen zou voortbrengen, zou hij al gauw uitgroeien tot een bedreigde diersoort.

Hoewel de rat over het algemeen als een vies beest wordt beschouwd, is hij buitengewoon schoon op zichzelf. Het wassen is ook een sociale activiteit in het roedel: je kan het vergelijken met apen die elkaars pels schoonmaken.

 [ HOME | ALGEMEEN | VERZORGING ]
[ GEZONDHEID | IN 'T WILD | FORUM | IN DE RATS ]
[ ZOEKERTJES | VOOR DE FUN | LINKS ]