Hoe kun je overleven in een brandend gebouw?

Vul het juiste voorzetsel in waar er plaats is tussen gelaten. Als je alle voorzetsels hebt ingevuld, druk je op controleer.
Er bestaan verschillende strategieën om jezelf veiligheid te brengen in een situatie als deze.

De eerste en belangrijkste regel is: niet paniek te raken. Als mensen paniek raken terwijl ze de uitgang zoeken, kun je jezelf het beste deze groep losmaken en een andere vluchtroute proberen te vinden.
Daarom is het groot belang dat je de vluchtroutes het gebouw waar je woont of werkt, goed kent.
En ga vooral nooit zelf een grote brand blussen, is het advies van de brandweer. Vlucht liever direct. Want veel mensen komen om een brand omdat ze zich niet realiseren hoe snel vuur zich heen kan grijpen.
Zet ook geen raam open om de rook te laten ontsnappen. Als je dat doet, vul je de kamers verse lucht. En juist zuurstof voedt de vlammen.
Als er sprake is veel rookontwikkeling, kun je het beste kruipend vluchten.
Als je kleding brand vliegt, moet je direct stoppen, jezelf de grond laten vallen, heen en weer rollen en veel koud water je heen gooien. Bij brandwonden geldt zeker: voorkomen is beter dan genezen.

de meeste moderne gebouwen is een aantal brandveiligheidsmaatregelen getroffen, zoals het gebruik van brandwerende materialen tapijten, bekleding en andere onderdelen het gebouw. Ook zijn er vaak meerdere brandblussers en een alarmsysteem, nooduitgangen, brandtrappen en brandwerende deuren. Brandwerende deuren garanderen de veiligheid op de trappen en voorkomen dat vlammen en rook zich de ene verdieping de andere uitbreiden.

brand.JPG

Uit 'Quest Special'