Bewaren van chocolade

Niet doen! Je eet 'm beter meteen op…


Maar àls? Dan best bewaren op zogenaamde "keldertraptemperatuur", tussen de 15 à 18 graden. De goede smaak blijft echt niet langer dan een jaar, laat je niets wijsmaken. En dat geldt dan nog enkel voor "gewone". Gevulde of gepralineerde chocolade behoudt veel minder lang zijn optimale smaak. Te koel bewaren (ijskast) is geen goed idee. Het temperatuurverschil als je hem er uit haalt verhoogt het risico op "witte bloemen". Die zijn een chemische reactie en beïnvloeden alleszins de smaak
Grote temperatuurverschillen moeten vermeden worden. Vraag bij de chocolatier een piepschuimen doos als je nog ver of lang gaat rondzeulen met je pralines.

Chocolade kan goed bewaard worden: pure chocolade ongeveer anderhalf jaar, melk- en witte chocolade een jaar. Het is wel noodzakelijk dat de chocolade bewaard wordt bij een constante temperatuur.
Als chocolade te lang of verkeerd bewaard wordt ontstaat een grijs/witte kleur. Als chocolade onderhevig is aan temperatuurverschil verschijnt er een (witte) waas. Dit verschijnsel wordt ook wel Bloom genoemd.
Door temperatuurschommelingen komt er een beetje cacaoboter naar boven. Man kan de chocolade wel eten, maar de smaak is toch iets minder. Deze waas verdwijnt weer bij het smelten van de chocolade.

Is de chocolade wit uitgeslagen door warmte, dan komt dat doordat cacaoboterkristallen naar de oppervlakte zijn gekomen en opnieuw zijn gekristalliseerd. Is de waas het gevolg van vocht, dan is dat duidelijker. In dat geval zijn suikerkristallen aar het oppervlak gekomen, waar ze in de vochtige atmosfeer zijn opgelost en uiteindelijk opnieuw zijn gekristalliseerd tot een onaantrekkelijke, grauwe laag. Zorg er dus voor dat de chocolade op een plek bewaard wordt die koel (tussen de 12 en 18 graden), droog en donker is.