Cijfertjes

Het duurt gemiddeld vijf jaar voor een cacaoboom vruchten draagt.

Elke cacaovrucht bevat 20 tot 40 crèmekleurige cacaobonen.
Er zijn ongeveer 400 bonen nodig om een halve kilo van de semi-vloeibare cacaomassa, de basis van alle cacaoproducten, te maken.

Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 3 miljoen ton cacaobonen geproduceerd.

In 1830 was dat nog maar 10.000 ton.

De productie van chocolade gebeurt voor 80% in Europa en Noord-Amerika.

De cacaoteelt speelt zich hoofdzakelijk af in 9 landen: Ghana, Indonesië, Brazilië, Nigeria, Ecuador, Maleisië en Ivoorkust.

In Zwitserland is het chocoladeverbruik per hoofd van de bevolking hoger dan waar ook ter wereld: maar liefst 10 kg per persoon per jaar.
Voor de Belgen is dat 7 à 8 kg, en de gemiddelde Amerikaan verorbert 5 kg per jaar.

Chocolade smelt bij 34°C, onze lichaamstemperatuur. Daarom smelt chocolade in je mond.