Witte chocolade

Witte chocolade is chocolade die geen cacaopoeder bevat, maar alleen cacaoboter, gecondenseerde melk, suiker en vanille.

Deze chocoladesoort werd voor het eerst in de jaren 1930 in Zwitserland geproduceerd. Het concept werd door Nestlé uitgevonden. Het werd succesvol verkocht in de Verenigde Staten in 1948 bij de introductie van Nestlé's Alpine White Chocolate bar, witte chocolade met nootjes.

Is witte chocolade echte chocolade?

Er bestaan drie grote families van chocolade: pure (zwarte) chocolade, melkchocolade en witte chocolade.

Pure chocolade bevat cacaopoeder (de edele grondstof, donkerbruin van kleur), cacaoboter (de vetstof, gebroken wit van kleur) en suiker. Hij kan ook sojalecithine bevatten, een natuurlijke emulgator die de chocolade bindt en homogener maakt.

Om melkchocolade te maken, voegt men aan de pure chocolade melkpoeder toe.

Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, de edelste grondstof. Hij wordt uitsluitend van cacaoboter gemaakt. Sommige mensen vinden daarom dat hij geen echte chocolade zou zijn. De vraag blijft open...