Otegem kapellen

Kapellen in Otegem

In Otegem staan verschillende kapelletjes die de moeite waard zijn om eens nader te bekijken en die eigenlijk voor het nageslacht zouden bewaard moeten blijven. Met deze bijdrage wil ik ze in ieder geval virtueel bewaren.

Vroegere Kruiskapel aan bakkerij Decock
Ondertussen is ook de kapel op de hoek van de vroegere bakkerij Decock in de Zwevegemstraat moeten wijken voor een appartementsgebouw. Het mooie kruis dat de kapel sierde werd gered van de bulldozers en in het parkje rond de Fatima kapel geplaatst.

Onder deze kapellen zitten echte pareltjes. Enkele onder hen zijn echter bouwvallig geworden door allerlei omstandigheden. Misschien maakt de gemeente eens een nieuwe inventaris en is er ergens nog een beetje geld over om ons cultureel erfgoed beter te beschermen.

Het merendeel van de Otegemse kapellen zijn Kruiskapellen. Dit zijn kapellen die toegewijd zijn aan het H. Kruis. Bij deze Otegemse kapellen is ook de Blinde Kapel opgenomen. Ze staat wel op het grondgebied Heestert maar is ook door veel Otegemnaars goed gekend en bezocht.

Bij de beschrijving van de kapellen heb ik ook een link toegevoegd naar Google Street View.
Er is in de bibliotheek van Zwegem een boekje beschikbaar over Kapellen in Otegem waaruit  ik veel informatie heb gehaald: Kapellen in Otegem in de Zwevegemse bibliotheek