Natuur


Bosbeheerplan van het domeinbos Orveytbos.
Info
Agentschap
voor Natuur en Bos

Domeinbos Orveytbos Moen-Zwevegem

Het Orveytbos is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is gelegen langs het kanaal Kortijk-Bossuit in Moen. Dit bos (26 ha) is een splinternieuw bos dat op het einde van de jaren '80 werd aangelegd op een kleiheuvel. De naam verwijst naar een toponiem uit het landboek van 1760 van de parochie en het Graafschap Moen. In het centrum van de heuvel ligt een weiland van ongeveer 3 ha met enkele vijvers. Op de rand van het bos ligt een oude kanaalarm die ingericht werd als vis- en paaiplaats. Het bos is toegankelijk voor publiek.

Meer info: Bosbeheerplan van het domeinbos Orveytbos van het Agentschap voor Natuur en Bos

Het oude kanaal Kortrijk-Bossuit

St-Pietersbrugje

St-Pietersbrugje

De ingang van dit mooie natuurgebied ligt bezijden het mooie St-Pietersbrugje aan een van de oude sluizen op het kanaal Kortrijk-Bossuit. Dit brugje, een 19e-eeuwse ijzeren ophaalbrug met geklinknagelde open vakwerkconstructie, is nu een beschermd monument.

Het kanaal Kortrijk-Bossuit is een verbinding tussen de Leie en de Schelde. De graafwerken begonnen in 1857 en duurden drie jaar. Het kanaal moest onder meer dienen om steenkool vanuit de Borinage naar Kortrijk te brengen. Het kanaal is 15,5 km lang en verbind de Schelde met de Leie. Dit was van groot belang voor de scheepvaart uit Wallonië die anders meer dan 100 km moest omvaren om de streek rond Kortrijk te bereiken. Op het oude kanaal waren elf sluizen. Dit om het niveau verschil te overbruggen.

De oude Souterrain

De vroegere ondergrondse tunnel De Souterrain
Beeldbank Zwevegem

Er werd tussen Zwevegem en Moen ook nog een ondergrondse tunnel gebouwd die dwars door een heuvel ging over een lengte van 600 meter. Het is die tunnel die vroeger bekend was als de Souterrain van Moen. Een pompstation in Bossuit op de Schelde moest de waterstand op peil houden.

Nieuw kanaal

In 1974 werd het kanaal verbreed om scheepvaart met grotere tonnage mogelijk te maken. Er werden vier grote sluizen gebouwd en op verschillende plaatsen nieuwe bruggen. De souterrain werd ook afgegraven en in de plaats van de smalle tunnel werd door de heuvel een mooi kanaal gegraven.

Orveytbos

Het is op die uitgegraven kleigrond, die een grote heuvel vormde, dat een nieuw bos werd aangeplant dat de naam kreeg Orveytbos. Over een oppervlakte van 26 ha staan diverse boomsoorten aangeplant. Talrijke wildbloemen zijn waar te nemen. Het bos is op de paden goed bewandelbaar maar in het natte seizoen en de winter kan ik toch laarzen aanbevelen.

Shetlandpony

Ongeveer in het midden van het bos zijn grote weiden waar Shetland pony's het gras kort houden. In de weide liggen ook enkele grote plassen die echter niet toegankelijk zijn. De kleigrond moet toch wel erg ondoordringbaar zijn om op zulke hoogte het water vast te houden. De natuur is natuurlijk op zijn mooist in de zomer maar ik kan een wandeling op een zonnige winterdag warm aanbevelen. Het zijn mooie plekjes natuur geworden in onze zeer geïndustrialiseerde streek.