Natuur

Park Tiegem

Het park van Tiegem is sedert mensen geheugens een bedevaartsoord. Een oord van rust mag je het St-Arnolduspark van Tiegem ook wel noemen. En tegenwoordig ook een stukje natuur op zijn best.

Park Tiegem in de herfst Gelegen bezijden het hoogste punt van Tiegem, het Vossenhol. Goed gekend om de vele wielerwedstrijden die er jaarlijks voorbijkomen. Een van de ingangen van het park is daar trouwens gelegen. Daaraan verbonden een grote parking in een schaduwrijke omgeving.

Het park kende tal van eigenaars en na jaren van verwaarlozing werd het park in 1962 eigendom van de paters Redemptoristen. Er werd gewerkt aan de uitbouw van een volwaardig bedevaartsoord en het Sint-Arnolduspark. Er werd ook een cafetaria gebouwd en een zaal voor bezinning en bijeenkomsten. De jaarlijkse motorcross van Tiegem gehouden in de Bergweide werd niet meer toegelaten. Het kwam de rust in de omgeving alleen maar ten goede.

Na het mooie werk van de paters werd in september 1998 het bisdom Brugge eigenaar van het Sint-Arnolduspark. De dagelijkse werking kwam in handen van ' Jericho' en kreeg de naam ‘Domein Sint-Arnoldus’. Sedertdien is er veel ten goede veranderd. Het park is vooral bedoeld als een bedevaartsoord ter ere van St-Arnoldus maar het is er heerlijk vertoeven en voor iedereen toegankelijk. In 2017 kwam het park onder beheer van de gemeente Anzegem.

Vijvers in Park Tiegem In een mooie beboste omgeving bevinden zich een drietal vijvers die in mekaar overvloeien via kleine dammen. De vijvers worden gevoed door een natuurlijke bron waaraan vroeger genezende kracht werd toegeschreven. Er staat een mooie boskapel, bijna een klein kerkje.

Park Tiegem bronIn een groot gedeelte van het park bevinden zich ook kunstmatige grotten, bijna niet te onderscheiden van echte rotsen. Op een van de heuvels staat ook een groot stenen kruis. Ook de heropgebouwde witte bergmolen van Tiegem staat iets buiten het park maar wel op privé terrein.

Rond de vijvers staan allerlei prachtige wilde planten. Een gedeelte van het park is beschermd gevoelig natuurgebied en wordt in samenwerking met de gemeente Anzegem beheerd door de VZW Landschapswacht.