Natuur

Vaarttaluds moen

Eigenlijk is het bijna niet te geloven dat uit een afgegraven stuk grond een van de mooiste bloemenweiden uit de streek is ontstaan. Vooral in het voorjaar en vroege zomer een lust voor het oog.

We hebben het over de Vaarttaluds ontstaan bij de verbreding van het kanaal Kortrijk-Bossuit. Op de plaats van de vroegere Souterrain, een grote tunnelpijp op het kanaal als doorgang voor de scheepvaart en om het hoogteverschil te overbruggen. Dat hoogteverschil bestaat uit een hoge heuvelkam die de waterscheidingslijn vormt tussen het Leie- en Scheldebekken.

Orchideeën

Op de plaats van de tunnel werd de heuvelkam doorgesneden zodat een diepe vallei ontstond waardoor het kanaal nu zichtbaar werd. Het verbrede kanaal heeft grote glooiende hellingen. Het is op deze hellingen van kalkrijke Ieperiaanse klei dat een schitterende vegetatie is ontstaan van Vleeskleurige orchis, Rietorchis, Bijenorchis en Parnassia.

Langs het jaagpad staan de bermen begroeid met witte margrieten. Een prachtige combinatie met de orchideeën en grassen. De oppervlakte bedraagt ongeveer 15 ha aan beide kanten van het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen (gemeente Zwevegem).

De Vaarttaluds zijn niet vrij toegankelijk maar zijn volledig zichtbaar vanaf het jaagpad. De bloemen zijn beschermd en mogen niet geplukt worden. De mooiste bloemenweiden bevinden zich langs de kant van de Keiberg vanaf het sas in Moen richting Zwevegem. Dichtbij bevind zich ook het St-Pietersbrugje met een deel van het oude sas.