Tuin
Voorjaarsbloemen
Vaste planten
Rozen
Clematis
Fuchsia
Pergola
Terrasplanten
Vijver
Vogels
Wintertuin

Clematis

Clematis is buiten de bloeiperiode niet meteen moeders mooiste onder de klimplanten. Maar qua bloemenpracht is het een van de mooiste bloeiende plantensoorten. Clematis zou in geen enkele tuin mogen ontbreken alhoewel ook ik aan den lijve ondervonden heb dat het soms geen makkelijke jongens zijn.

Sinds de grote thujahaag tussen mij en de buren er heeft moeten aan geloven en een afsluiting in Colstrop werd geplaatst was er plots veel ruimte voor klimplanten. Zo een houten afsluiting op zich is wel mooi met het huidige materiaal, maar goed "aangekleed staat netjes". Zo staan daar nu een vijftal mooie clematissen die de hele zomer bloeien. Verder nog een tiental planten verspreid over de tuin.
Hieronder staan enkele van mijn favorieten:

Clematis Piilu

Deze clematis is een kruising van Hagley hybride en Clematis Mahrovyi uit Estland in de jaren 90. Het is een geweldige bloeier die het ganse jaar door altijd wel bloemen produceert zelfs tot in oktober. Geen grote klimmer tot een hoogte van 2 m.

Vanaf het eerste jaar is de plant bedekt met bloemen. De bladeren zijn spits donkergroen en de eerste bloemen verschijnen in mei - juni. Het merendeel dubbel tot 7 cm diameter terwijl de later verschijnende bloemen enkel zijn. De bloemkleur is licht purper roze met van uit het centrum donkerpurperen strepen in de bloemblaadjes.
Clematis Vyvyan Pennell

Wie van dubbele bloemen houd moet zeker deze clematis eens uitproberen. Bloeit met prachtige dubbele violetblauwe bloemen op het oude hout in mei - juni. In juli - september is er nog een herbloei met enkele bloemen op het nieuwe hout.

 


Clematis Vino


Deze clematis is een zeer trage groeier die echter bossig groeit. Staat nu drie jaar in mijn tuin en is nog steeds maar 1,80 m hoog. Hoewel hij volgens catalogi 3 m hoog wordt. De petunia rode bloemen hebben een doormeter van wel 15 cm. Bloeit in mei - augustus. De bladeren zijn zeer mooi en wijken af van de normale clematis bladeren. Na de bloei mooie zaadpluimpjes.

 

Top