Tuin
Voorjaarsbloemen
Vaste planten
Rozen
Clematis
Fuchsia
Pergola
Terrasplanten
Vijver
Vogels
Wintertuin


Fuchsia

Een van de bekendste zomerbloeiers is ongetwijfeld de fuchsia. Ook wel bellekensplant of klokjesplant genoemd naargelang de streek. Ook in mijn tuin ontbreken ze niet. Het is een dankbare plant voor de liefhebber ook al omdat de verzorging betrekkelijk gemakkelijk is. Ik ga hier niet uitwijden over de geschiedenis van de fuchsia, wel even vermelden dat de naamgever van deze plant Leonard Fuchs was. Fuchs was een Duits plantkundige die leefde in de zestiende eeuw.

 

Het onderhoud is eenvoudig. Een halfschaduw standplaats is zeer geschikt hoewel er variŽteiten zijn die het in de volle zon even goed doen. Regelmatig water geven, een goeie bemesting en je hebt een hele zomer een ware bloemenpracht. Eigenlijk is het jammer dat het grootste deel niet winterhard is zodat je de planten in een koele vorstvrije plaats moet overwinteren.

Vroeger had ik een hele collectie fuchsia maar nu overwinter ik enkele mijn favoriete planten. Ik het voorjaar schaf ik mij dan wat nieuw plantgoed aan. Er zitten soms verrassend mooie tussen.

Hieronder ziet u mijn favoriete planten:

  Belle de Spa

is een reeds oudere variŽteit en is een prachtige hanger. Het is een zeer gemakkelijke plant die het ganse seizoen een overvloed aan middelgrote bloemen geeft. De kelkbladen zijn oranjeroze en enkelbloemig. De kroonbladen mooi oranjerood. De bladeren zijn aan de lichtgroene kant en verkleuren naar bronsachtig.

 

Celia Smedley

ontbreekt ook in geen enkele collectie. Na enkele jaren is de plant op haar mooist en vormt een prachtige struik. Halfdubbele bloemen en overvloedige bloei. De kelkbladen zijn wit uitvloeiend naar roze. De kroonbladeren helderrood. De bladeren zijn lichtgroen.

  Nancy Lou

heeft mooie dubbele witte bloemen rood geaderd. Struikvormig wijd uitgroeiend. Bloeit soms nog in volle herfst en moet met spijt in het hart gesnoeid worden om te overwinteren. Grote bladeren en is wel gevoelig voor takbreuk op een winderige plaats.

 

Texas Star

is niet meteen de gemakkelijkste om mee om te gaan maar de prachtige grote bloemen maken veel goed. Niet te geloven dat deze ietwat slap hangende en traag groeiende hanger zulke mooie bloemen voortbrengt. Heeft veel weg van Texas Longhorn. De plant is zeer geschikt voor schaduw. Door ervaring weet ik dat ze geen zon verdraagt. Is moeilijk te kweken en het is ieder jaar weer uitkijken of die sprieterige takken weer zullen uitlopen. Maar de enorme paarse bloemen zijn ieder jaar weer schitterend.

  Marinka

hoort ook bij mijn top vijf. Het is een plant die weelderig groeit en het zelfs doet in de volle zon. De bladeren verkleuren dan wel naar rood. Het is een bossige hanger met mooie rode halfdubbele bloemen. Een sterke plant waar geen omkijken naar is.

 

Orange Drops

is een fijne hanger met dieporanje kleine dubbele bloemetjes. Niet al te rijk bloeiend maar mooi. Lichtgroen gebladerte.

  Postilion

is een kleine bossige hanger die vroeg en rijk bloeit. De kleine dubbele roze paarse bloemetjes verschijnen alsmaar opnieuw. Kan ook goed tegen de zon.

 

Hier vind je alles wat je moet weten over bellekens.

Andere interessante links:

www.denachtwaker.be
www.eurofuchsia.org

Top