Tuin

Klimrozen

Twee nochthans mooie klimrozen werden verwijderd. Illusion, omdat deze plant moeilijk in vorm te brengen is en verschrikkelijke stekels heeft. Ook Kir Royal werd verwijderd omdat de bloemen reeds na een paar dagen uit een vallen en dat vind ik geen goede eigenschap.
De andere klimrozen doen het goed. Het is ieder jaar weer ongelooflijk hoe uit die kale warboel van takken een schitterende bloemenpracht ontstaat.

Roos 'Coral Dawn'
Dit is een sterke gezonde plant met grote zachtroze, gevulde bloemen. De plant kan tot 3 m hoog worden. Verspreid een zachte geur. Bloeit tot half december.

Roos 'Sympathie'
is geen forse struik. De takken zijn van het eerder slanke type en buigzaam. Fluwelen donkerrode gevulde bloemen en fel geurend. Nogal zwaar en donkergroen blad. Hoogte tot 3 m. Hieronder links Roos "Coral Dawn" en rechts Roos "Sympathie"

Links roos Coral Dawn, rechts Roos Sympathie

Roos 'Golden Showers' was de eerste klimroos in mijn tuin om een schutting gedeeltelijk te verbergen. Het is een snelle groeier met liaanvormige soepele takken met weinig stekels. Mooie donkergele bloemen die verkleuren naar lichtgeel. Heeft last van bladafval maar maakt daarna veel nieuw blad en bloemen zodat de struik met perioden vol bloemen staat. Bloeit vroeg in het voorjaar.

 Roos Golden Showers

Roos New Dawn Rouge

 

Roos 'New Dawn Rouge'
Grote trossen middelgrote bloemen. Ze zijn dieprood en goed gevuld. Geen al te snelle groeier maar wel stevige takken. Zacht geurend. Bloeit tot in december. Hoogte tot 4 m.

Roos Climbing Bonica en Guirlande d'Amour

Roos 'Climbing Bonica' en Roos 'Guirlande d'Amour'

Roos 'The Fairy' is geen echte klimroos maar een bekende trosrozelaar die veel toegepast wordt in massieven als bodembedekkende roos. De kleine zachtroze roosjes staan in grote trossen. De afhangende takken hebben een mooi blinkend gebladerte en zijn vrijwel vrij van ziekten. Deze roosjes kunnen tot diep in december mooi in bloei staan. Hoogte 40-50 cm. Deze roos gebruik ik niet meer als bodembedekker. Ze werd aan een pergola geplaatst en de lange takken worden opgebonden. Het resultaat ziet er goed uit. Verder staan in de tuin nog een drietal stamroosjes en enkele onbekende variëteiten.