Tuin
Voorjaarsbloemen
Vaste planten
Rozen
Clematis
Fuchsia
Pergola
Terrasplanten
Vijver
Vogels
Wintertuin


Pergola's


Er staan twee pergola's in de tuin. Hoofdzakelijk bedoeld om schaduwplekjes te hebben in de zomer. Een van hen is begroeid met een reeds uit de kluiten gewassen blauwe regen. Blauwe regen is wel een hard groeiende slingerplant die goed moet in toom gehouden worden. Na de schitterende bloei in het voorjaar worden regelmatig de nieuwe scheuten verwijderd, anders wordt het een wilde bedoening. Er wordt regelmatig gesnoeid tot einde augustus hetgeen de bloei voor het volgende jaar ook sterk in de hand werkt. Een soms nogal lastig werkje maar je krijgt er wel wat voor terug de volgende lente.

 

Dit is nu verleden tijd. De plant begon wortelscheuten te vormen die overal begonnen te woekeren. Dus spijtig, maar weg Blauwe regen. Nu staan daar ook drie klimrozen in de plaats geplant.

Bij de andere pergola staan twee kiwi's geplant, een vrouwelijke en een mannelijke. Anders heb je geen vruchten. De vruchten zijn eerder aan de kleine kant, ongeveer een kippenei groot. Ze worden geoogst eind oktober en na een tijdje narijpen zijn ze wel goed van smaak.
Veel onderhoud is er niet aan en snoeien gebeurt ongeveer op dezelfde wijze als bij een druivelaar. De vruchten zijn niet de hoofdreden om de kiwi te planten, maar met zijn grote bladeren die niet dicht toegroeien is het een uitstekende plant om schaduw te verkrijgen. Ook halfschaduwplanten zoals fuchsia's doen het er goed onder.


 


 

Er werd voorjaar 2007 een nieuwe pergola geplaatst aan de zijkant van het huis waar drie klimrozen werden aangeplant. Ook de gekende winterjasmijn vind er zijn plaatsje. Er is ook een haagje gemaakt met de oude Winterjasmijn die vroeger dienst deed als pergola bij de ingang. Die kleine pergola in draad nam teveel licht weg in de woonkamer.

 

 

 

 

 

 

Haagje van Winterjasmijn 

Top