Tuin
Voorjaarsbloemen
Vaste planten
 
Rozen
Struikrozen
Klimrozen
 
Clematis
Fuchsia
Pergola
Terrasplanten
Vijver
Vogels
Wintertuin


Rozen in de tuin


Struikrozen

 

Een beetje tederheid, verfijnde vormen en schitterende kleuren. Voeg daarbij een zacht aroma en je hebt een subtiele mix die ons even de zorgen van ons dagelijkse leven laat vergeten. Hoewel er niet veel rozen werden geplant, ben ik steeds weer gecharmeerd door deze koningin van de bloemen.

De roos is van alle tijden. Van ver voor onze tijdrekening sierden zij de hangende tuinen van Babylon. De Romeinen maakten er de mooiste sprookjes over. En wie heeft er aan zijn geliefden nog nooit een mooi boeket rozen geschonken. Rozen zijn zo romantisch.


Mijn rozen

Er werden bij mijn tuinherschikking in 2006-2007 enkele mooie rozen aangeplant. Ik ga hier niet uitleggen hoe je rozen moet planten en onderhouden. Daar zijn sites en boeken genoeg over. Ik geef alleen wat uitleg over de soorten. Sommige rozen zijn nog maar goed in de groei en van de klimrozen kan ik dus niet altijd een volledig beeld geven. De hier beschreven soorten zijn voor het grootste deel te verkrijgen bij: Boomkwekerijen Louis Lens

 

 
 

 

The Fairy

is een bekende trosrozelaar die veel toegepast wordt in massieven als bodembedekkende roos. De kleine zachtroze roosjes staan in grote trossen. De afhangende takken hebben een mooi blinkend gebladerte en zijn vrijwel vrij van ziekten. Deze roosjes kunnen tot diep in december mooi in bloei staan. Hoogte 40-50 cm.

 

 

 

 

The Fairy wit

Heeft veel eigenschappen van The Fairy maar de bloemtrossen zijn niet zo groot. De bloemen zijn dan weer van een groter formaat. Het gebladerte is ook mooi groen en blinkend en de bloeitijd duurt ook tot december. Hoogte rond 30-40 cm.

 

 

Friesia

Deze roos staat reeds een paar jaren in de tuin en is een zeer mooie perkroos. Diepgele niet verblekende dubbele bloemen met bovendien een zeer fijne geur. Kan ook gebruikt worden als snijbloem maar ik vind het jammer om ze in een vaas te zetten. Een sieraad in de tuin. Hoogte is 50-60 cm en de bloeitijd van juni tot oktober.

 

 

Diablo

vormt een goede combinatie met Friesia. Zeer diep tot donkerrood. De ganse zomer doorbloeiend. Mooi groen blinkend blad. Jonge scheuten rood gekleurd. Geen ziekten of plagen. Hoogte 50-60 cm. Deze roos staat er ook reeds een tijdje. Ik weet niet meer waar ze vandaan komt.

 

 

Popcorn

Zuiver witte halfvolle bloemen. Eerder klein maar grote piramidaalvormige trossen. Zacht geurend. Bloeit overvloedig de ganse zomer. Mooi groen blad. Tot 30 cm hoog.

 

 

Bukavu

Er staan een paar van deze rozen langs de afsluiting. Zeer bloeirijk met grote trossen karmijnrode bloemen. Het midden van de bloem is wit. Kan zeer goed tegen slechte weersomstandigheden. Het is nogal een forse struik die 1.20 m hoog wordt. Een echte blikvanger. Kan ook goed gecombineerd worden met enkele vaste planten.

 


Mozart

In de voortuin heb ik een moschatastruik geplant, Mozart, die dit jaar ook prachtig gebloeid heeft. De struik zal misschien wat groot uitvallen. Hij heeft nogal lange afhangende twijgen eigen aan deze soorten. Maar hij heeft de ruimte en we zien wel wel.

Kleine karmijnroze trossen bloemen, enkel, met een wit hartje. Kleine smalle puntige blaadjes. Doorbloeiend tot half december als de oude bloemen regelmatig verwijderd worden. Kan tot 1 m hoog worden.

 
Bel Esprit

behoort ook tot de moschatahybriden. Aan de top van de soepele doorbuigende twijgen staan piramidale trossen roze met wit hart enkele bloemen van 3 ą 4 cm. Goed kleurhoudend. Mooie geribde bladeren met bruine nerven. Nogal een stekelige plant. Hoogte 70-100 cm. Probleemloze en gezonde heester. 

 


William Morris (Auswill)

Een rozenstruik die reeds lang in mijn tuin staat is een Engelse roos waarvan ik na lang zoeken de variėteit heb kunnen achterhalen. Ik ben trouwens geen crack in het onthouden van variėteiten en het labelen wordt nogal gauw vergeten.

Ze staat langs mijn voormalig duivenhok en is mooi gevuld roze van kleur. Een 2,5 m hoge struik, met sterke takken die moeten gesteund worden in de bloei. Zacht geurend naar ik weet niet wat. Een wijnkenner zou daar een hele bladzijde kunnen over doen. Maar ik ken niets van wijn (drink hem wel).
Herbloeit goed en heeft bloemen tot het vriest. Later op het seizoen heeft ze last van verkleurende en gevlekte bladeren. Maar dat neem ik er graag bij.
 

   
 

Top