Tuin

Rozen

Struikrozen in mijn tuin.
Er werden bij mijn tuinherschikking in 2007 enkele mooie rozen aangeplant. Ondertussen zijn we 10 jaar later en is er heel wat veranderd onder mijn rozenbestand. Ik ga hier niet uitleggen hoe je rozen moet planten en onderhouden. Daar zijn sites en boeken genoeg over. Ik geef alleen wat uitleg over mijn exemplaren. Sommige planten hebben het naar mijn normen niet gehaald en werden dus verwijderd.

Roos Friesia
Roos 'Friesia'.
Deze roos staat reeds vele jaren in de tuin en is een zeer mooie perkroos. Diepgele niet verblekende dubbele bloemen met bovendien een zeer fijne geur. Kan ook gebruikt worden als snijbloem maar ik vind het jammer om ze in een vaas te zetten. Een sieraad in de tuin. Hoogte is 50-60 cm en de bloeitijd van juni tot oktober.

 

 

 

Roos 'Diablo' vormt een goede combinatie met Friesia. Zeer diep tot donkerrood. De ganse zomer doorbloeiend. Mooi groen blinkend blad. Jonge scheuten rood gekleurd. Geen ziekten of plagen. Hoogte 50-60 cm. Deze roos staat er ook reeds een tijdje. Ik weet niet meer waar ze vandaan komt.

Roos 'Popcorn' Zuiver witte halfvolle bloemen. Eerder klein maar grote piramidaalvormige trossen. Zacht geurend. Bloeit overvloedig de ganse zomer. Mooi groen blad. Tot 30 cm hoog.

Roos Bukavu

 

Roos 'Bukavu'. Er staan een paar van deze rozen in de tuin. Zeer bloeirijk met grote trossen karmijnrode bloemen. Het midden van de bloem is wit. Kan zeer goed tegen slechte weersomstandigheden. Het is nogal een forse struik die 1.50 m hoog wordt. Een echte blikvanger. Kan ook goed gecombineerd worden met enkele vaste planten.

 

Roos 'Mozart'. Deze Mozart is ondertussen verhuisd naar een ruimere plaats. Bloeit ieder jaar schitterend. Nu hij de ruimte heeft kan hij volop zijn gang gaan met zijn lange afhangende twijgen eigen aan deze soorten. Zeker een blijver.
Kleine karmijnroze trossen bloemen, enkel, met een wit hartje. Kleine smalle puntige blaadjes. Doorbloeiend tot half december als de oude bloemen regelmatig verwijderd worden. Kan tot 2 m hoog worden.

Roos 'William Morris' (Auswill)
Roos William Morris
Een rozenstruik die reeds lang in mijn tuin staat is een Engelse roos waarvan ik na lang zoeken de variëteit heb kunnen achterhalen. Ik ben trouwens geen crack in het onthouden van variëteiten en het labelen wordt nogal gauw vergeten.
Mooie gevulde bloemen roze van kleur. Een 2,5 m hoge struik, met sterke takken die moeten gesteund worden in de bloei. Zacht geurend naar ik weet niet wat. Een wijnkenner zou daar een hele bladzijde kunnen over doen. Maar ik ken niets van wijn (drink hem wel). Herbloeit goed en heeft bloemen tot het vriest. Later op het seizoen heeft ze last van verkleurende en gevlekte bladeren (sterroetdauw). Maar dat neem ik er graag bij.

In de voortuin staan ook nog een paar van mijn favorieten: Stadt Rom en Summerwind.