Tuin

Terrasplanten

Terrasplanten en kuipplanten zijn er in alle geuren en kleuren. Ook in mijn tuin. Vooral in de zomer is er keuze te over. Hoewel de meeste van deze planten het best gedijen in volle zon, zijn er toch veel soorten die het met minder ook goed doen.
 Terrasplanten
Dit was toch vroeger zo. Met de herschikking van mijn tuin beperk ik mij nu tot het houden van succulenten zoals Echeveria, Sedum en andere die wel eens een week zonder water kunnen. Want met het ouder worden was dat een heel karwei. Het moet een hobby blijven en geen deeltijds werk na mijn pensioen.

Denk daarbij vooral aan fuchsia. Maar ik heb nog wel wat foto's van mijn fuchsia periode laten staan. Dit was wel een van mijn lievelingsplanten.  Enkele van mijn favorieten waren de bekende Celia Smedley en Pink Marshmallow.

Succulenten

Of alles wat er voor kan doorgaan en niet teveel onderhoud vergt gebruik ik nu voor zomerbeplanting in potten en bakken. Ik doe ook geen moeite meer om het merendeel van die namen van varieteiten te onthouden of op te schrijven. Er is geen onthouden aan.

Fuchsia

Fuchsia Een van de bekendste terrasplanten is ongetwijfeld de fuchsia. Ook wel bellekensplant of klokjesplant genoemd naargelang de streek. Ook in mijn tuin ontbreken ze niet. Het is een dankbare plant voor de liefhebber ook al omdat de verzorging betrekkelijk gemakkelijk is. Ik ga hier niet uitwijden over de geschiedenis van de fuchsia, wel even vermelden dat de naamgever van deze plant Leonard Fuchs was. Fuchs was een Duits plantkundige die leefde in de zestiende eeuw.
Het onderhoud is eenvoudig. Een halfschaduw standplaats is zeer geschikt hoewel er variëteiten zijn die het in de volle zon even goed doen. Regelmatig water geven, een goeie bemesting en je hebt een hele zomer een ware bloemenpracht. Eigenlijk is het jammer dat het grootste deel niet winterhard is zodat je de planten in een koele vorstvrije plaats moet overwinteren.
Vroeger had ik een hele collectie fuchsia maar nu overwinter ik enkele mijn favoriete planten. Ik het voorjaar schaf ik mij dan wat nieuw plantgoed aan. Er zitten soms verrassend mooie tussen.

Let wel, ik heb nu geen fuchsia's meer.

Hieronder enkele favoriete planten:
Fuchsia Belle de Spa

Belle de Spa
Een reeds oudere variëteit en een prachtige hanger. Het is een zeer gemakkelijke plant die het ganse seizoen een overvloed aan middelgrote bloemen geeft. De kelkbladen zijn oranjeroze en enkelbloemig. De kroonbladen mooi oranjerood. De bladeren zijn aan de lichtgroene kant en verkleuren naar bronsachtig.


Fuchsia Celia Smedley


Celia Smedley
Ook een topper in iedere collectie. Na enkele jaren is de plant op haar mooist en vormt een prachtige struik. Halfdubbele bloemen en overvloedige bloei. De kelkbladen zijn wit uitvloeiend naar roze. De kroonbladeren helderrood. De bladeren zijn lichtgroen.Fuchsia Nancy Lou


Nancy Lou
Mooie dubbele witte bloemen rood geaderd. Struikvormig wijd uitgroeiend. Bloeit soms nog in volle herfst en moet met spijt in het hart gesnoeid worden om te overwinteren. Grote bladeren en is wel gevoelig voor takbreuk op een winderige plaats.
Fuchsia Texas StarTexas Star
Niet de gemakkelijkste om mee om te gaan maar de prachtige grote bloemen maken veel goed. Niet te geloven dat deze ietwat slap hangende en traag groeiende hanger zulke mooie bloemen voortbrengt. Heeft veel weg van Texas Longhorn.

De plant is zeer geschikt voor schaduw. Door ervaring weet ik dat ze geen zon verdraagt. Is moeilijk te kweken en het is ieder jaar weer uitkijken of die sprieterige takken weer zullen uitlopen. Maar de enorme paarse bloemen zijn ieder jaar weer schitterend.

Marinka hoort ook bij mijn top vijf. Het is een plant die weelderig groeit en het zelfs doet in de volle zon. De bladeren verkleuren dan wel naar rood. Het is een bossige hanger met mooie rode halfdubbele bloemen. Een sterke plant waar geen omkijken naar is.

Fuchsia Orange drops


Orange Drops
Een fijne hanger met dieporanje kleine dubbele bloemetjes. Niet al te rijk bloeiend maar mooi. Lichtgroen gebladerte.Postilion is een kleine bossige hanger die vroeg en rijk bloeit. De kleine dubbele roze paarse bloemetjes verschijnen alsmaar opnieuw. Kan ook goed tegen de zon.

Hier vind je alles wat je moet weten over Fuchsia.