Tuin

Mijn vernieuwde tuin in 2018

Alhoewel er over tuinen en tuinieren een ongelofelijk grote hoeveelheid informatie te vinden is op het internet wil ik hier toch mijn vernieuwde tuin voorstellen.

Eigenlijk moet ik zeggen tuintje. Het bestaat uit een voortuin die langs het woonhuis doorloopt naar de achtertuin. De tuin is met de jaren fel geëvolueerd. Waar vroeger veel meer zomerbloeiers, eenjarige perk- en potplanten werden gebruikt is alles nu meer gericht op een onderhoudsvriendelijker tuin met vaste planten en lagere struik beplanting. Hoewel dat onderhoudsvriendelijker ook met een korreltje zout mag genomen worden. Zo is de vijver terug opgevuld en beplant. Verder zijn er een paar kleine terrasjes waar het in de zomer goed vertoeven is. Het geheel heeft een oppervlakte van ongeveer 200 m2.

Beplanting

De beplanting is vrij recent, en er werd gekozen voor minder arbeidsintensieve planten. De tuin was vroeger langs weerszijden afgezoomd met een haag van coniferen. Nu werd gekozen langs de ene kant voor een collstrop afsluiting met een rozenpergola en lage struikjes. Aan de andere kant werd een traaggroeiend haagje van Ilex ternata geplant gecombineerd met enkele laagstammige boompjes en een stamroos. Het geheel past daarmee goed met de tuin van de buren en lijkt wel groter nu. Ook enkele buxushaagjes hebben er moeten aan geloven. Teveel knipwerk.

De zomer van 2017 vormde dit al een mooi geheel. Er werden in het najaar enkele aanpassingen gedaan en het zou er in de zomer van 2018 pico bello moeten uitzien. Ook aan de grote pergola waar vroeger de grote Blauwe regen stond zijn nu klimrozen geplant.

Overal in de tuin werden weer enkele nieuwe groepen bollen geplant. Vooral narcis en krokus. Ik wil er voor zorgen dat ieder seizoen de tuin er kleurrijk bijligt. Hoewel dat in de winter wel moeilijk ligt heb ik toch graag dat er wat te beleven is in de tuin. De helleborussen tussen de struiken mochten blijven. Als het meevalt, is er plaats voor nog een paar mooie planten. Ik kijk er al naar uit. En altijd is er wel een hoekje dat aan wat verandering toe is.

In de zomer hebben de kuip en terrasplanten moeten wijken voor een collectie sedum en vetplanten om het vele werk van water geven te vermijden. Met een beetje spijt heb ik afscheid genomen van mijn Fuchsia's.

Bomen en struiken

Veel bomen en heesters staan er niet de tuin. Langs de gevel van het woonhuis staat een malus “Red Sentinel”, die daar nu staat te pronken met prachtige rode appeltjes.

In de achtertuin is de Paardenkastanje nu ook een mooie boom geworden. Het is een kleine soort die in het voorjaar met mooie lichtgele bloemen getooid is. Hij draagt niet veel vruchten. Een nadeel is dat hij toch te groot is voor een kleine tuin. Ik heb hem dan maar gekandeleerd. In de voortuin staat nu nog een Rododendron struik. Ook die wordt duchtig gesnoeid.

Verder een hibiscus en een traag groeiende hulst met bont blad en mooie rode bessen in het najaar. Ook een paar mooie Japanse esdoorns. Aangevuld met verschillende hydrangea soorten en een paar Choisya.  Als opvulling verschillende soorten en Hosta. De hemerocallisen werden verwijderd wegens te veel plagen en te korte bloeitijd.

De Clematus collectie langs de afsluiting was niet wat ik er van verwacht had en heeft het niet overleefd. Alleen Clematis Piilu. Deze clematis is een kruising van Hagley hybride en Clematis Mahrovyi uit Estland in de jaren 90. Het is een geweldige bloeier die het ganse jaar door altijd wel bloemen produceert zelfs tot in oktober. Geen grote klimmer tot een hoogte van 2 m.

Vanaf het eerste jaar is de plant bedekt met bloemen. De bladeren zijn spits donkergroen en de eerste bloemen verschijnen in mei - juni. Het merendeel dubbel tot 7 cm diameter terwijl de later verschijnende bloemen enkel zijn. De bloemkleur is licht purper roze met van uit het centrum donkerpurperen strepen in de bloemblaadjes.

Aan de smalle pergola staan enkele bodembedekkende rozen die mogen omhoog groeien in plaats van over de grond. Met daarnaast een beplanting van struikrozen. In combinatie met vaste planten een mooi geheel.

In de winter ligt de tuin er niet op zijn mooist bij, toch heeft hij zijn charmes. De felle zomerkleuren hebben plaats geruimd voor bruin en strogeel. Het gras heeft niet meer dat donkergroen van de zomer maar neigt meer naar gelig groen. En ziet het er 's winters een beetje dood uit, het geeft niet, ik hou niet van vrieskou en sneeuw.