Tuin
Voorjaarsbloemen
Vaste planten
Rozen
Clematis
Fuchsia
Pergola
Terrasplanten
Vijver
Vogels
Wintertuin


De vijver

Vroeger

 

Een vijver in de tuin geeft altijd een gevoel van rust en verhoogt de aantrekkelijkheid en de schoonheid van een tuin. Het geeft een levendig effect als de zon en de omringende struiken en planten weerspiegelen in het water.

 


 

 

Hoe klein de vijver ook is er is altijd wat te beleven. Mijn vijver meet ongeveer drie meter op twee, wat dus onder de categorie klein valt.

Het is (was) een visvijver bevolkt met enkele, veel te grote, koi's en een aantal kleinere vissen zoals sarassa en shubunkin. Mooie vissen die koi maar ze waren in het geheel niet geschikt voor mijn klein vijvertje.

 

 

En nu

Een dijkbreuk in mijn vijver maakte begin 2007 een einde aan mijn koi problemen. Er was een lek in de folie gekomen en het water begon stilletjes te zakken. De vissen werden bij mijn gebuur ondergebracht die een grotere vijver heeft en liefhebber is.

Bij het verwijderen van de oude folie deed ik een ontdekking die ik niet voor mogelijk hield. De Blauwe regen die ik een paar maanden eerder gerooid had zat met zijn wortels tot in de vijver. Wat waarschijnlijk de oorzaak was van het lek.

Nu werd de vijver opnieuw aangelegd met dikke rubberfolie. De folie is veel sterker dan hetgeen 10 jaar geleden op de markt was. Maar ik zal er nu wel op letten dat de er geen boomwortels tot in de vijver geraken.

Midden de zomer zag de vijver er alweer goed uit. Een paar kleine waterlelies zijn goed in de groei en er werden wat kleine vissen ingezet. En de kikkers waren ook al weer van de partij.

De fijne kabeltjes over de vijver moeten de reiger tegenhouden. Ik ga dat weer verwijderen. Het helpt wel maar het is geen zicht.

Rond de vijver zijn enkele hosta's geplant en siergrassen in de zomer gecombineerd met enkele kuipplanten. Er zijn ook ieder jaar enkele vaste gasten in de vijver.

De padden maken steevast hun opwachting. Een paar groene kikkers komen er elk jaar overwinteren. Maar bij de eerste zonnestralen in de lente zijn ze weer weg. Ik heb geen idee waar die gasten naar toe trekken. Libellen zijn ook nu en dan waar te nemen.
 

Top