Tuin

Voorjaarsbloeiers

Reeds vanaf eind januari verschijnen opnieuw bloemen in de tuin. Te beginnen met de gekende kerstroos, Helleborus niger. Met een beetje zachte winter bloeit de kerstroos eind december. Ik vind de ouderwetse witte nog het mooist van allemaal.

Jaren geleden ben ik eens naar "Het Wilgenbroek" op bezoek geweest en daar vond ik een enorme keuze aan variëteiten en rassen. Zodanig dat ik mijn mening, over die ouderwetse witte die ik het mooist vond, heb herzien. Ik heb mij daar een tiental jonge planten aangeschaft die nu goed in de groei zijn.

Met het verschijnen van sneeuwklokjes en krokussen is de lente opnieuw in het land. Het grootste deel van de lentebloeiers in mijn tuin zijn bolgewassen. Hier en daar steekt het Speenkruid de kop. Lastig plantje maar mooi. Ook witte Bosanemoon heeft een stekje gevonden.

Sneeuwklokjes heb ik nu al enkele jaren in mijn tuin staan. Vele jaren geprobeerd met aanplanten maar nooit geslaagd. Ze verdwenen weer spontaan. Was het door ziekte of een verkeerde behandeling van de planten, ik zal het nooit weten.

Tot ik op een dag bij een tochtje met de fiets, in een parkje waar kippen werden gehouden, ganse groepen sneeuwklokjes zag staan. Ik vroeg aan de eigenaar of ik een paar struikjes kon krijgen en dat mocht. De bolletjes her en der uitgeplant en sedertdien zie ik overal sneeuwklokjes in het voorjaar. Ze zaaien zich spontaan uit en kruipen ieder jaar in groten getale uit de grond.

Een voor mij lieftallige voorjaarsbloeier is Anenome blanda. Vooral de blauwe variëteit vind ik zeer mooi. Ze zaaien zich daarbij goed uit en na enkele jaren zijn ze ook overal te vinden. Narcissen in verschillende variëteiten. En veel andere soorten plantjes en bolletjes. Het is ieder jaar weer genieten.