Friesland Weekend-Rit

De Belgen naar het Friese Land

Vrijdag 13 februari was het zover, vlak na het werk snel naar huis gereden om een uurtje later te kunnen vertrekken naar Friesland !!!
Dit beloofde weer een leuk weekend te worden. Ik had de mini volgeladen met jupiler (die Nederlanders zijn immers zot op dat Belgisch bier !!!) ; 240 blikken jupiler in de mini is heel wat !!! Nog wat slaapgerief erbij, olie en water nagekeken, en dan vertrokken naar het Fina-station in Loenhout, daar was ik immers afgesproken met Robert en Guy. Toen ik rond een uur of 8 ’s avonds toekwam bij het tankstation stond Robert net zijn grijze te tanken, dus ik ook snel tanken, en nog wat eten voor onderweg, dit had ik immers nog niet gedaan.
Na 280 km rijden kwamen we aan in Balk, een klein dorpje in Friesland. Onze tijdelijke thuis voor het weekend zag er al onmiddellijk oké uit.

More Info, Click here
Het was een oude boerderij omgevormd tot zeilschool. Die Nederlanders waren in alle geval blij toen we toekwamen, of dit nu voor ons was of voor het bier dat we bij hadden, weet ik eigenlijk nog altijd niet. Het was in ieder geval een heel fijn weerziens!!! Na het nodige bijpraten en de nodige biertjes, kropen we toch wel al een beetje vermoeid in ons bedje, de slaapkamers waren al ingedeeld.
 
Na een nachtje in dromenland was het tijd om maar eens te gaan genieten van het mooie stukje Friesland. Tegen dat iedereen de nodige tassen koffie uit had om te kunnen starten, vertrokken we voor een ritje door Friesland. De Friezen die bij ons waren, hadden een route uitgestippeld! Met een stuk of tien mini’s gingen we op tour. De eerste tussenstop was bij Boss Classics, een mini-garage in Friesland. Hier kregen we veel leuke mini’s te zien. Het was ook een mooi winkeltje. Weet niet of we er moe uitzagen, maar hier kregen we een tasje koffie aangeboden van de shophouder. We hebben hem dan maar bedankt met een aantal jupilerkes uit het verre België !!! Onze rondrit ging verder naar het dorpje waar een aantal collega mini-rijders wonen, effe langs Hilbert en A3 hun moeder, die was immers jarig, en we mochten gebak komen eten !! Toch wel heel gastvrij van die Friezen. Ik moet wel zeggen dat de grootouders raar opkeken toen we daar met 20 binnenvielen, en dan al die mini’s in dat kleine straatje. Vandaar ging het verder naar de plaatselijke kroeg, om toch maar even goeiedag te zeggen tegen de cafébaas van de Cleef, een vriendelijke man die we vorige zomer ook al hadden ontmoet in Friesland.
Na de rondrit reden we terug naar Balk. Vermits wij Belgen ook voor het eten op zaterdagavond gingen zorgen, hadden we toch nog wat werk voor te bereiden. Veel was het niet want we gingen met zijn allen gourmetten. Daarna barstte er nog een feestje los dat duurde tot in de vroege uurtjes!!

Zondag was het zover, de Frieslandrit!! We moesten redelijk vroeg opstaan, want we moesten om 11u aanwezig zijn aan de inschrijving. Dit werd wel eventjes stressen, maar toch stonden we met zijn allen in de party-hal voor de inschrijving! Na de nodige problemen met het inschrijven, blijkt altijd moeilijk te zijn met een Belgisch adres, stonden we klaar om te starten. Ik had mijn voorzorgen genomen, en twee mooie Friese dames meegenomen als co-pilotes!!! De rit was al goed gestart voor mij!! De eigenlijke rit bestond uit 4 delen, eerste deel visgraat, dan een soort code, dan weer visgraad, en dan terug code. Het eerste stukje moest je gewoon rijden tot aan een blauwe vlag, en dan begon de eerste visgraat. Niet zo makkelijk bleek, want de visgraat stond op zijn kop! Toen we dat door hadden ging het wel heel wat gemakkelijker en we konden de rit goed rijden, zonder echt verdere fouten te maken, ook de code ging gemakkelijk. Onderweg moest je ook de gebruikelijke letters noteren. Tijdens de tussenstop kregen we chocomelk met een stukje speculaas. Daar moesten we een half uurtje wachten. Juist dertig minuten later waren we terug de baan op. Je moest bij deze rit ook op je ideale eindtijd binnen komen, anders leverde dit strafpunten op bij het te vroeg binnenkomen. Wij zaten op de ideale tijd toen we de gele vlag voorbijgingen tot de blauwe, hiertussen mocht je niet meer stilstaan. Aan de blauwe vlag stond al wel een rij wachtende mini’s en daar liep het grondig mis, zodat de eindtijd niet meer meetelde voor de punten. Bij de prijsuitreiking bleek dat we de tiende plaats hadden, dus helemaal niet zo slecht!!

Na de rit reden we terug naar Balk, waar het nu de beurt was aan de Nederlanders om voor het eten te zorgen. Ze hadden hun kok ingezet, dus het was weer superlekker eten. Na het eten ging al een deel van het volk naar huis, die moesten immers werken op maandag, maar wij hadden vakantie, dus konden we een dagje langer blijven. Op maandag, na weer een lange en zware nacht, was het tijd om afscheid te nemen. Kortom, het was een heel leuk weekendje in Friesland

©Arvid

Meer fotos : De Reizende Moke
  Dirk Wegman
  Rob en Brenda

Back to Adventures