home

hoe het begon

baanplan

foto's

projecten

rollend materiaal

tips & tricks

links

PERRON MAKEN METHODE 1


Als de ruwbouw van het perron af is, moeten er natuurlijk nog accessoires worden aangebracht. Hier bestaan knappe bouwpakketten voor, maar er is natuurlijk altijd het alternatief zelfbouw.

Hieronder een lijst van accessoires. Er staat ook uitgelegd hoe je ze in een Belgisch kleedje kan steken.

Naambordjes + perronnummers
Benodigdheden:
-tandenstokers
-dun grijs karton (1mm, bij elke blok cursusbladen is er één bijgeleverd)
-houtlijm
-rode verf
-naambordje (heb ik alvast voor geprepareerd)

Eerst maak je op de PC het naambordje van je stad, hiernaast heb je enkele voorbeelden. Deze druk je af op de juiste schaal en kleef je op het 1mm dik karton. Dan neem je de tandenstokers snij je ze in stukken van ongeveer 2,5cm. Vervolgens verf je ze in het rood (of andere kleur).
Tijdens het drogen kan je verder aan de slag met de naambordjes, aangezien je de naambordjes op 2 kanten nodig hebt knip je ze gewoon uit en kleef je ze op elkaar. Het makkelijkste is ze eerst op karton te kleven, uit te knippen en dan opeen kleven zodat je een dikte van 2mm bekomt.
Vervolgens kleef je met houtlijm/ alleslijm de geverfde tandenstokers ertegen. Laat ze voldoende drogen! Dit is zeer belangrijk, want het is een fragiele constructie.
Tenslotte nog gaatjes boren in het perron, en vastlijmen maar.


Afdakjes
Benodigdheden:
-plastic card
-lijm
-karton
-blauwe en zwarte verf
-schuurpapier

Eerst maak je uit plastic card (of karton) de constructie voor je afdak. Dit moet je zelf wat aanvoelen qua grote van station enzovoort.
Ik zal hieronder uitleggen hoe je de afwerking doet:
Het dak word vaak gedaan met roofing, dit kan je het beste namaken door grijs schuurpapier (niet te grof). Je kan het beste spuiten (niet met een borstel! de haartjes gaan namelijk kapot). Dan snij je repels van 0,6cm uit, deze kleef je dwars op het dak. Ze schranken kan een mooi effect geven.

Dan nog even de zijkantjes afwerken, dit doe je door een repel karton van 1mm dik en 0,5 breed langs de zijkant van het dak te kleven. Zorg dat hij goed vastkleeft! Verf hem nadien/ of eerst in de gewenste kleur (blauw).

Je dak is klaar om tegen een gebouw gehangen te worden, of op zelfstandige profielen.

Veel succes!!!


terug

home

Gratis website teller modeltreinenjan@telenet.be