BELGIUM'S BIGGEST OLD BIKE JUMBLE

Home | Retro Wieze | Retro Leuven | Nieuws | Exposanten | Contact

 

   

 

 

WK BMW-Rennsport sidecar van de gebroeders Vanneste in Wieze!

 

copyright Jan Burgers

Voor de Belgische sidecar racerij waren de golden sixties geen gouden jaren. Het Belgisch publiek zou op zijn honger blijven na de glorieuze jaren net na de 2de WO met o.a. Marcel Masuy en vooral Frans Vanderschrick, 8 maal Belgisch Kampioen en bronzen medaillehouder in het allereerste Zijspan-WK.

Maar in het volgende decennium lieten de Belgen terug van zich horen dankzij het team van de gebroeders Vanneste. Michel was de flamboyante piloot en zijn broer Serge de technisch onderlegde bakkenist. Eénmaal op een circuit voelden en vulden ze elkaar perfect aan. In 1973 eindigden ze op de 4de plaats van het Wereldkampioenschap na een 3de plaats op de Grote Prijs van Oostenrijk in Salzburg en een 3de plaats op de Grote Prijs van Hockenheim in Duitsland. Dat ze als groentjes op de TT van Mann ook onmiddellijk een 4de plaats haalden was in het internationaal racegebeuren een ongezien exploot.

Het is de BMW-Rennsport sidecar waarmee ze in 1973 van zich lieten spreken op het Wereldkampioenschap die op Moto Retro Wieze getoond wordt. Het model is van de hand van Serge Vanneste.

Hun carriëre begon in 1969 maar vooral in de jaren ’70 braken de broers door : bij hun eerste race op het Circuit van Mettet in 1972 behaalden ze de 6de plaats, in Avignon later dat jaar zouden ze als 3de eindigen. Hun gloriejaar 1973 begon met een 4de plaats op het circuit van Rouen en een 2de plaats in Mettet. Op de GP van Salzburg en de GP van Hockenheim eindigden ze telkens 3de. Op het Circuit van Nijvel kwamen ze datzelfde jaar als 1ste over de eindstreep. Michel en Serge Vanneste zouden de sidecar racerij verlaten op 13 september 1981 met een 1ste plaats op het circuit van Jemeppes-sur-Sambre. Serge besloot toen geneeskunde te gaan studeren en is tot op heden spoedarts.

 
 

Foto's
Bekijk de foto's van Moto Retro Wieze

Oktoberhallen te Wieze en de Brabanthal te Leuven?
Met ons plannetje vindt u moeiteloos de weg. Ook met het openbaar vervoer.
 

 

Webmaster © BEMA