MS en wat nu,

 zoektocht naar onze aanwezigheid hier als mens,

 in de kosmos en het universum.

 

 

 

 

 

Literatuur

product afbeeldingOm de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de identificatie met je analytische geest en het daardoor gecreÙerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al 'heel' en 'volmaakt' zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven.


Om de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de indentificatie me je analytische geest en het daardoor gecreërde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Daar komen we er ook achter dat we al 'heel' en 'volmaakt' zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven. Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als 'overgave', 'vergeving' en 'het onnoembare'. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van De kracht van het Nu.


product afbeeldingMet het daverende succes van zijn eerste boek De kracht van het NU is Eckhart Tolle echt doorgebroken als een van de meest toonaangevende spirituele leraren van de laatste tijd. Zijn recept van leven in het nu blijkt bij zeer velen enorm aan te slaan. Tolle slaagt erin ons op eenvoudige en transparante wijze duidelijk te maken hoe we ons kunnen bevrijden uit het keurslijf, gevormd door onze gedachten, ervaringen en dogma's die te maken hebben met ons verleden, en volledig in het Nu kunnen leven. Eigenlijk is het allemaal zo simpel, maar juist daarom blijkt het vaak zo moeilijk te zijn. We moeten alleen de 'knop' zien te vinden waarmee we onszelf kunnen 'omschakelen'. Eckhart Tolle reikt ons de benadering aan waar we die kwantumsprong in ons bewustzijn mee kunnen maken. In De kracht van het NU in de praktijk wordt Tolle's recept nog eens in gecondenseerde en praktische vorm aangeboden

 

In korte, indringende teksten laat Eckhart Tolle druppels waarheid en wijsheid in onze ziel vallen. Als we stil kunnen zijn, kunnen we deze stem, de stem van de stilte horen en ons door de stilte laten aanraken. Zo ontstaat in ons een woordeloos zijn, waarin ruimte is voor een onbevooroordeeld kunnen ervaren van wat is.

De wereld is op een belangrijk kruispunt aangekomen. Het ego-gerichte bewustzijn heeft aarde en mensheid aan de rand van de totale catastrofe gebracht. Het is dan ook hoog tijd voor een collectieve bewustzijnstransformatie, waardoor we onze zwaarte en dichtheid verliezen en de kostbare edelstenen worden die we in wezen zijn, zodat we transparant worden voor het licht van bewustzijn. Sinds mensenheugenis was de mogelijkheid van zo'n transformatie de boodschap van lichtbrengers als Boeddha, Jezus en anderen. Staat de mensheid er nu meer voor open dan toen? En: wat kunnen we doen om deze verschuiving in onszelf te versnellen? En hoe kunnen we het nieuwe, ontwakende bewustzijn herkennen? Op deze en andere wezenlijke vragen gaat dit boek in. Nog belangrijker echter is dat dit boek zelf een instrument voor transformatie is, ontstaan vanuit het nieuwe bewustzijn. Al lezende ervaren we de verschuiving die in ons plaatsvindt.

Op basis van de inzichten uit zijn spraakmakende wereldbestseller »De kracht van het Nu« geeft Eckhart Tolle in »Een nieuwe aarde« de blauwdruk voor een nieuwe op spirituele waarden gebaseerde samenleving, waarin we werkelijk geluk zullen kennen. Het ego-gerichte bewustzijn heeft aarde en mensheid aan de rand van de totale catastrofe gebracht. Het is dan ook hoog tijd voor een collectieve bewustzijnstransformatie, waardoor we onze zwaarte en dichtheid verliezen, zodat we transparant worden voor het licht van bewustzijn. Wat kunnen we doen om deze verschuiving in onszelf te versnellen? En hoe kunnen we het nieuwe, ontwakende bewustzijn herkennen? Op deze en andere wezenlijke vragen gaat »Een nieuwe aarde in«. Al lezende ervaren we dan de bewustzijnsverschuiving die in ons plaatsvindt.

 

Eckhart Tolle leidde een bijzondere tweedaagse retraite in Findhorn, de beroemde spirituele gemeenschap in het noorden van Schotland. De vier uur urende sessies is in haar geheel opgenomen en vastgelegd op twee dvd's. Rustig en met humor maakt Tolle ons deelgenoot van zijn diepe boodschap en eenvoudige methode van transformatie om de kracht van het nu en de heiligheid van het zijn te kunnen ervaren. We kunnen ons werkelijk laten raken door zijn woorden en er zo weer nieuwe dingen in beluisteren, telkens als we ze horen.

 

product afbeeldingWetenschapsjournaliste Lynne McTaggart beschrijft het verhaal van een groep wetenschappers die per ongeluk het Nulpuntveld (nulpuntveld) ontdekten, een oceaan van microscopische vibraties die alles met alles in het universum blijken te verbinden als een soort onzichtbaar netwerk. Het Veld gaat verder dan het werk van Fritjof Capra en stelt een plausibele wetenschappelijke theorie voor die alles verklaart, van de werking van DNA en communicatie tussen cellen tot homeopathie en ESP. Het zou wel eens een antwoord kunnen geven op grote vragen als: Wat is menselijk bewustzijn? en: Wat gebeurt er als we doodgaan? Lynne McTaggart is een `award-winning' journaliste en auteur van het spraakmakende boek Wat artsen je niet vertellen (Lemniscaat 2000). Ze is in Engeland een gerespecteerd woordvoerster op het gebied van reguliere en alternatieve geneeskunde en verschijnt regelmatig op de Britse tv.

 

 

product afbeeldingBrandon Bay heeft samengewerkt met grote meesters als Deepak Chopra en Wayne Dyer. In 1992 werd ze gediagnosticeerd met een tumor zo groot als een voetbal. Deze diagnose stimuleerde haar om diep in haar ziel te duiken en haar leven nauwgezet onder de loep te nemen. Zeven weken later was haar tumor helemaal weg. Zonder medicijnen, zonder operatie. Het verhaal van Brandon houdt daar niet op. In dit boek geeft zij alle informatie die nodig is voor een helende reis.

 

 

 


Onderzoek heeft uitgewezen dat meditatie het lichaam ontspant, de geest kalmeert, stress vermindert en je gezondheid en algehele welzijn verbetert. Dit rijke boek met cd verschaft je een schat aan bruikbare tips en technieken. Het is geschikt voor beginners, maar ook voor ervaren beoefenaars die een opfriscursus willen.

Stephan Bodian beoefent en doceert al meer dan 35 jaar meditatie. Hij is bevoegd
psychotherapeut en persoonlijk coach, een veelgevraagd leider van workshops, voormalig hoofdredacteur van Yoga Journal en coauteur van Boeddhisme voor Dummies.

 

product afbeeldingWat is de betekenis van Boeddha? Hoe kan het oefenen van het boeddhisme je dagelijks leven verrijken? In dit boek worden de belangrijkste thema's en tradities uitgelegd en wordt duidelijk gemaakt hoe Boeddha's lessen met elkaar samenhangen en zo een pad blootleggen naar de verlichting van spirituele ontwaking. Je komt meer te weten over karma en hoe je door het boeddhisme je potenties ten volle kunt benutten. Boeddhisme voor Dummies is een toegankelijke gids voor boeddhistische tradities, geloofszaken en geloofspraktijken. Het bespreekt onder andere ook dagelijkse rituelen, meditatieoefeningen en bedevaarten.

 

 

Al jaren wordt in allerlei geledingen van de maatschappij maar zeker in kringen van stervensbegeleiding, de hospice-beweging, medici enz. gesproken over Het Tibetaanse Dodenboek.

Waarom spreekt dit oeroude levensboek ons westerse mensen zo aan en heeft de eerste Nederlandstalige Ankh-Hermesuitgave van 1971 al een elfde (inmiddels volledig herziene) druk gehaald? Waarom is de Dalai Lama als wereldlijk en spiritueel leider zo gevierd en verschijnen er tientallen boeken over hem? Vele vragen, waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn.

De kern van het Tibetaans boeddhisme ligt in begrippen als geweldloosheid en mededogen, begrippen die de westerse mens steeds meer blijken aan te spreken.

In deze schitterende geïllustreerde uitgave wordt de klassieke tekst van het Bardo Thödol opnieuw getoonzet. De harmonieuze vertaling brengt proza en poëzie naast elkaar, waardoor de leringen uitstekend uitkomen.

Het boek kan worden benut voor meditatieve doeleinden, bij stervensbegeleiding en kan dienen om kennis te maken met een uiterst oorspronkelijke levensfilosofie.


product afbeelding
Meditatie in alle eenvoud. De eerste druk van de Engelstalige editie verscheen veertien jaar geleden, maar de hier aangeboden vertaling is gebaseerd op de recent herziene editie. Met opmerkelijke helderheid en humor neemt Bhante Gunaratana de lezer bij de hand om hem stap voor stap in te wijden in de mythen, waarheden en heilzame effecten van meditatie en de beoefening van aandachtig-zijn. Hij maakt ons duidelijk dat we van nature al alles in huis hebben om aandachtiger, productiever en vrediger te leven. In simpele bewoordingen onthult de schrijver welke hulpmiddelen ons bij het mediteren van dienst kunnen zijn, wat de uitwerking van mediteren is en hoe we ons dagelijks leven ermee kunnen verrijken. Bhante Henepola Gunaratana werd op twaalfjarige leeftijd in Sri Lanka tot boeddhistisch monnik gewijd en studeerde tevens filosofie.

 

Koop  Waar je ook gaat, daar ben je / Jon Kabat-ZinnMeditatie is niet zozeer een manier om je terug te trekken uit de wereld, het is veeleer een levenskunst, een methode die het mogelijk maakt te genieten van en vredig aanwezig te zijn bij alles wat je doet, waar je het ook doet - iedere dag weer.'

In Waar je ook gaat, daar ben je zet Jon Kabat-Zinn uiteen hoe de essentie van boeddhistische meditatie - aandacht - deel kan gaan uitmaken van ons dagelijks leven. Veelal aan de hand van voorbeelden die voor iedereen herkenbaar zijn, laat hij zien hoe meditatief leven en werken eruitzien, welke weerstanden we tegenkomen en hoe we daar mee om kunnen gaan. Mediteren betekent niet dat je jezelf een bepaalde methode oplegt om dingen te veranderen, het is ontspannen en aandachtig aanwezig zijn - in stilte maar ook wanneer je de kinderen naar school brengt of het fornuis schoonmaakt.

Dit boek is in zijn eenvoud en levendigheid een diepgaand werk. Het laat beginnende beoefenaars op een aangename, zeer directe manier kennismaken met meditatie en voedt diegenen die al wat langer regelmatig de stilte opzoeken met nieuwe inspiratie en inzichten. Waar je ook gaat, daar ben je onthult de eenvoud en de diepte van het meditatieve pad en leert ons steeds opnieuw open te staan voor de rijkdom van ieder moment.
 

Met dit boek, voor de 4e druk in een mooie handzame jubileumpocket om het 10-jarige bestaan van de uitgeverij te vieren, kan de lezer kennismaken met de psychologie van het Theravada boeddhisme, als bakermat voor alle later ontstane stromingen in het boeddhisme.

Op een eenvoudige en heldere manier beschrijft Frits Koster een aantal elementaire aspecten van het boeddhisme, zoals de vier Nobele Waarheden, karma en wedergeboorte. Ook komen verschillende meditatievormen aan bod en wordt er specifiek aandacht geschonken aan de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie, waarbij het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness centraal staat. Na een praktische uitleg van de werking van inzichtmeditatie wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vruchten van meditatie: wijsheid en zuiverheid van geest. In het laatste deel komen onderwerpen als gezondheid, therapie, relaties, communicatie en stress aan bod en worden principes en vruchten van inzichtmeditatie vertaald naar onze westerse samenleving.

Alle hoofdstukken kunnen los van elkaar gelezen worden, terwijl het geheel een rijke kennismaking biedt met de boeddhistische psychologie en inzichtmeditatie. In 'Bevrijdend inzicht' laat Frits zien hoe we thuis kunnen komen bij wat zich in het nu steeds in en aan ons voordoet, in lichaam en geest. Het is een gids naar innerlijke vrijheid.

Beter nu - breng mindfulness in je leven

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu – de plek waar het leven zich afspeelt. Met mindfulness gaat u op in de ervaring van het huidige moment. U leeft intenser.

In 'Beter nu' laat Rob Brandsma zien dat mindfulness een vaardigheid is die u kunt oefenen. Dat u, door bewust met uw aandacht om te gaan, telkens kunt terugschakelen naar het hier en nu. U neemt hierbij afstand van de spinsels in uw hoofd. U maakt keuzes, in plaats van automatisch te reageren. U kunt beter uw grenzen bewaken.

Hij beschrijft ook hoe het komt dat afdwalen uit het hier en nu zo gemakkelijk gaat, en hoe het voelt om in de greep van denken en doen te leven. Hij geeft hiervoor een alternatief, leven vanuit 'zijn', en biedt tips om uw leven anders te organiseren.

 

 

Start | Een nieuwe weg | Levenshouding | Literatuur | Contactinformatie | meditatie | acceptatie en aanvaarding | Depressies en gehechtheid | Geest en lichaam

 
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met msborderline@telenet.be.