Welkom

"Muziek in de Griekse Oudheid" schijnt op het eerste gezicht een te uitgebreid onderwerp voor dit eindwerk. Zodra je echter begint te zoeken naar informatie over dit onderwerp, wordt het duidelijk dat dit niet het geval is. Vele boeken die de geschiedenis van de muziek proberen te ontrafelen en proberen te interpreteren, beginnen bij de Middeleeuwen of gaan na enkele paragrafen "Muziek in de Oudheid" direct naar de Middeleeuwen. De belangrijkste en eenvoudigste reden die ik hiervoor kon vinden is dat er over dit onderwerp (bijna) geen informatie te vinden is.

De tijdsperiode die ik aan een nader onderzoek onderwerp, is de periode van de oude Griekse beschaving, namelijk van ongeveer 800 v.Chr. tot 31 v.Chr.: vanaf 800 v.Chr. begon in Griekenland een periode van culturele ontplooiing en bloei; in 31 v.Chr. werd Griekenland door de Romeinen veroverd en eindigde de Hellenistische periode. Ik heb het enkel en alleen over de muzikale ontwikkelingen in Griekenland, niet over die van de Romeinen. Deze opdracht is vrij moeilijk, want:

  1. Vrijwel alle muziek werd mondeling doorgezegd, van meester aan leerling. Het aantal overgebleven muziekstukken is dan ook minimaal en dat maakt "Muziek in de Griekse Oudheid" een niet zo'n gemakkelijk maar toch wel een interessant onderwerp. Er zijn inderdaad vele zienswijzen, zowel in de muziek als in de filosofie. Ook zijn er tekeningen van muziekinstrumenten en een soort besprekingen over de muziek in die tijd teruggevonden, maar zelfs met deze tekeningetjes en besprekingen weet je nog niet hoe de muziek klinkt: "Je zou het kunnen vergelijken met wanneer je op een andere planeet waar nooit een westerse muziek heeft geklonken, wordt geconfronteerd met een diepgaande studie van een pastorale van J.S.Bach. Je weet dan exact hoe deze in mekaar zit, maar het blijft maar een nietszeggende theorie, want je hebt deze nog nooit beluisterd."

  2. Bovendien zijn de oude Grieken pas begonnen met het neerpennen van de muziek tijdens het Hellenisme. Daardoor zijn dus bijna alle bronnen van vr deze periode verdwenen, en als er dan nog zijn teruggevonden, dan zijn deze opgeschreven in het Hellenisme, dus misschien wel onjuist.

 

Ik hoop dat je op deze website vindt wat je zoekt. Als je iets van deze website gebruikt, gelieve mijn website dan ook te vermelden. Heb je nog suggesties of opmerkingen, aarzel dan niet en mail me.

 

 


vorige   top