Systeem- en Netwerkbeheer in kleine organizaties

Doelstelling


We stellen ons tot doel een "managed environment" te ontwikkelen voor Useless Publications unlimited. Het bedrijf beschikt weliswaar al over 'informatica', maar - typisch voor kleine organisaties - : de omgeving is organisch gegroeid, wordt eigenlijk niet onderhouden, is onoverzichtelijk. Nieuwe oplossingen implementerten is moeilijk, want de effecten ervan zijn niet in te schatten : bij de aanschaf van een nieuw softwarepakket of een upgrade van een toepassing blijkt bijvoorbeeld dat deze niet compatibel is met de verouderde besturingssystemen (Windows NT4, Windows 98, ...) die het bedrijf gebruikt. Dus moeten er updates, service packs en speciale 'helper' software geinstalleerd worden. Blijkt dat die dan weer interfereren met een andere toepassing, zodat daar ook weer een stuk troubleshooting gedaan moet worden en workarounds geimplementeerd. Door de downtime die daarvan het gevolg is krijgen de gebruikers krijgen de indruk dat 'al die informatica altijd problemen geeft', en men krijgt de neiging zo weinig mogelijk wijzigingen aan te brengen aan het systeem. De situatie, die toch al verouderd was, stagneert verder.

Als oplossing migreren we de omgeving naar een moderner besturingssysteem (Windows 2003 Server met Active Directory), ontwikkelen we een gestructureerde, overzichtelijke omgeving zodat systeembeheer makkelijker wordt, en proberen we zoveel mogelijk taken te automatiseren en reproduceerbaar te maken, om de tijd die besteed moet worden aan systeembeheer, tot een minimum te beperken. Bovendien zal deze structuur zorgen voor een zekere granulariteit, die tevens moet toelaten beheerstaken te delegeren (bijvoorbeeld : naar de teamleaders), wat de zelfredzaamheid van het kantoor moet vergroten.

Doordat de omgeving reproduceerbaar is, leggen we meteen een basis voor een disaster recovery plan.

Om dit te realiseren maken we zoveel mogelijk gebruik van middelen die standaard aanwezig zijn in Windows. We bespreken o.a.


Koen Noens
June 7th, 2005
Alle rechten voorbehouden
Terug naar Inhoudstafel