Voeding en
Gezondheid

Diabetes (suikerziekte)


Bij diabetes, kunnen de cellen van het lichaam niet de suiker krijgen die zij nodig hebben. Glucose, een eenvoudig suiker, is de meest belangrijke brandstof van het lichaam. Het is aanwezig in het bloed, maar bij diabetici kan het niet tot in de cellen geraken waar het nodig is. Wanneer diabetes start in de kindertijd (insuline-afhankelijke diabetes), is dit te wijten aan een niet adequate hoeveelheid van insuline, het hormoon dat suiker regelmatig in de lichaamscellen binnenvoert. Zonder insuline, houden de celwanden de suiker buiten. Deze vorm van diabetes noemt men ook Type I diabetes, of juveniele diabetes. Wanneer diabetes begint bij volwassenen (niet-insuline-afhankelijke diabetes), is dit niet te wijten aan een inadequate voorraad insuline. Er is veel insuline in de bloedstroom, maar de cellen reageren er niet vlot op. Suiker kan niet gemakkelijk in de cellen geraken, en het stapelt op in de bloedstroom. Deze vorm noemt men ook Type II diabetes of ouderdomsdiabetes. Op korte termijn, kunnen diabetici episodes van zwaar ademhalen, braken en dehydratatie ervaren. Op lange termijn, hebben diabetici een risico op hartziekte, nierproblemen, gezichtsstoornissen en andere moeilijkheden.

De oude aanpak van diabetes bestond in het zich toespitsen op het verwijderen uit het dieet van geraffineerde suikers en voedsel dat omgezet wordt in suikers - zetmeel, brood, fruit, enz. Deze logika was gebaseerd op het feit dat de urine van diabetici suiker bevat. Spijtiggenoeg, blijft door het verwijderen van alle complexe koolhydraten, alleen vet en eiwit over in het dieet.

De nieuwe aanpak spitst zich meer toe op vet. Vet is een probleem voor diabetici. Hoe meer vet een dieet bevat, hoe moeilijker insuline het heeft om suiker in de cel te krijgen. Waarom dit precies gebeurt, is niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat het minimaliseren van vetinname en het verminderen van lichaamsvet, insuline helpen om veel beter werk te leveren. Moderne programma's van behandeling van diabetes reduceren dan ook drastisch vlees, vetrijke zuivelprodukten, en oliën. Tegelijk, worden granen, groenten en peulvruchten vermeerderd. Een studie stelde vast dat 21 van de 23 patiënten die orale medicatie namen en 13 van de 17 patiënten die insuline namen, hun medicatie konden achterwege laten na een periode van 26 dagen op een quasi vegetarisch dieet en een bewegingsprogramma.1 Gedurende twee- en driejaarlijkse follow-ups, bleven de meeste diabetici die op deze manier behandeld werden, hun winst houden.2 De wijzigingen in het dieet zijn eenvoudig, maar diepgaand, en ze werken. Vetarm, vegetarische diëten zijn ideaal voor diabetici.

Er is een tweede essentiële component in het managen van diabetes. Door regelmatige beweging, kan de nood aan insuline vaak verminderd worden, en orale medicatie vaak overbodig worden. Dit is niet alleen het geval voor mensen met niet-insuline-afhankelijke diabetes, maar in zekere mate ook voor diegenen die insuline-afhankelijke diabetes hebben. Oefenende spieren hebben een gulzige honger naar brandstof. Wanneer iemand regelmatig aerobische oefeningen volgt, kan de suiker de cellen binnen zonder de nood aan zoveel insuline, of misschien zelfs zonder enige insuline.

Terwijl mensen met niet-insuline-afhankelijke diabetes vaak hun medicatie kunnen weglaten wanneer hun gewicht verlaagt en hun voeding en lichaamsbeweging beter onder controle is, zullen diegenen met insuline-afhankelijke diabetes altijd een bron van insuline nodig hebben. De oorzaak van insuline-afhankelijke diabetes blijft moeilijk te vinden. Verschillende recente studies hebben de consumptie van koemelk verondersteld als een mogelijke contribuerende factor.3,4 Wanneer melk consumptie patronen onderzocht werden doorheen verschillende landen, stelde men een sterke correlatie vast met het aantal gevallen van insuline-afhankelijke diabetes. Het zou kunnen dat melkproteïnen een auto-immune reactie veroorzaken waarbij het lichaam verkeerdelijk zijn eigen insuline-producerende cellen aanvalt. Hoedanook, een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de hoeveelheid insuline die deze diabetici nodig hebben minimaliseren. Dit is vooral belangrijk, aangezien hun neiging tot complicaties, hartziekte, en andere problemen van de bloedvaten die veel vaker voorkomen bij diabetici. Daarom is het dubbel zo belangrijk om fit te blijven en om voedingsvet te beperken tot een minimum.

Diabetici worden tekortgedaan door het dieet dat de meeste artsen hen geven. Het typische dieet van de American Diabetes Association (ADA) bevat nog steeds te veel vet. Het ADA dieet beperkt de inname van de hoeveelheid boter, eieren, en zo verder, maar het bevat 300 milligram cholesterol per dag en ongeveer 30 procent vet.

Dit overzicht is niet bedoeld als een volledig programma voor diabetici. Wanneer u diabetes heeft, moet u uw arts raadplegen en moet een programma opgesteld worden dat op uw maat gemaakt is. Maar het is belangrijk om te erkennen dat, voor velen, diabetes een ziekte is die nooit moet zou moeten voorvallen. In de meeste gevallen, kunnen diabetici hun ziekte veel beter onder controle houden door een voedingsprogramma dat de meeste calorieën haalt uit complexe koolhydraten terwijl de vetten tot een minimum beperkt worden. Tegelijk, helpt regelmatige en vigoreuse oefening insuline om optimaal te werken.

Referenties
1. Brand JC, Snow BJ, Nabhan GP, Truswell AS. Plasma glucose and insulin responses to traditional Pima Indian meals. Am J Clin Nutr 1990; 51(3):416-20.
2. Barnard RJ, Massey MR, Cherny S, O'Brien LT, Pritikin N. Long-term use of a high-complex-carbohydrate, high-fiber, low-fat diet and exercise in the treatment of NIDDM patients, Diabetes Care 1983;6(3):268-73.
3. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there a relationship? Am J Clin Nutr 1990;51:489-91.
4. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide as a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1992;327:302-7.

27/10/98

DISCLAIMER
Artikels op deze website worden enkel weergegeven als vrijblijvende informatie en zijn geen vervanging voor een geneeskundige behandeling of geneeskundig of voedingsdeskundig advies van welke aard ook. Raadpleeg steeds uw geneesheer voor alles wat met uw gezondheid te maken heeft. Lees verder...
disclaimer - privacy - contact - © - Links - Referenties