Voeding en
Gezondheid

Hypertensie (hoge bloeddruk)


Wat is Hoge Bloeddruk?

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op gevaarlijke gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en beroerten. Artsen meten de bloeddruk aan de hand van twee waarden, zoals 120/80. Het eerste getal toont het stuwen van de druk in de slagaders bij elke hartslag, en het tweede getal toont de druk tussen twee hartslagen. Als een van beiden te hoog is, kan dit gevaarlijk zijn.1

Het onder controle brengen van de bloeddruk is erg belangrijk, en behandeling ervan houdt meestal ook het nemen van medicatie in. Nochtans kunnen veranderingen in het voedingspatroon de bloeddruk naar beneden halen en kunnen zij de nood aan medicatie helpen verminderen.

Wat kan ik doen om mijn bloeddruk onder controle te houden

Verminder zout in de voeding.

Het verlagen van zout helpt de bloeddruk zakken. U kan dit doen op verschillende manieren:


Lees het label. De hoeveelheid zout in een voedingsmiddel is aangeduid op het informatie-etiket. De volgende vermeldingen kunnen erop staan [in de U.S.A.]

Gebruik meer vegetarische voeding.

Mensen die een vegetarisch dieet volgen hebben typisch een lagere bloeddruk.2,3. Niemand weet waarom precies deze voeding zo goed werkt, maar het komt waarschijnlijk omdat door het weglaten van vlees, zuivelprodukten en toegevoegde vetten de viscositeit (of "dikte") van het bloed verlaagt, wat op zijn beurt de bloeddruk naar omlaag haalt.4 Plantaardige produkten zijn in het algemeen armer aan vet en zout, en hebben helemaal geen cholesterol. Groenten en fruit zijn ook rijk aan kalium, wat de bloeddruk ook helpt verlagen.

Probeer een vegetarisch dieet te volgen gedurende vier tot zes weken en u zal vaststellen hoe goed deze voeding voor u werkt. Vraag dan aan uw arts om uw bloeddruk nog eens te meten. Puur vegetarische diëten - diëten die niets van vlees, kip, vis, gevogelte, eieren, zuivelprodukten of dierlijk vet bevatten - zijn gewoonlijk toereikend voor alle nutriënten behalve voor vitamine B12, dat echter aangetroffen wordt in verrijkte cereals [ontbijtgranen] zoals [in de U.S.A.] Product 19 en Total, of in om het even welke multivitamine.

Zorg ervoor dat uw voeding meer van de volgende zaken bevat die van nature zoutarm zijn:

Verlaag uw gewicht.

Het vermijden van vettig voedsel, zoals dierlijke produkten en gebakken voeding, en het verhogen van het gebruik van volle granen, groenten, fruit en bonen, helpt uw gewicht te verlagen, wat op zijn beurt helpt om de bloeddruk te verlagen. Als bijkomend voordeel, leidt gewichtsverlies ook tot een verlaging van het risico op diabetes, hartprobelemen, gewrichtsproblemenen, sommige kankers, en andere aandoeningen. Wanneer u een beduidend gewichtsprobleem heeft, raadpleeg dan zeker eerst uw arts over de beste manier om gewicht te verliezen.

Beperk het gebruik van alcohol.

Alcohol kan de bloeddruk doen stijgen en het helpt om niet meer dan één of twee drinks per dag te gebruiken (bier en wijn tellen als drinks).

Word meer lichamelijk aktief.

Beweging helpt om de bloeddruk te verlagen. Een typisch gezond bewegingsprogramma zou een stevige wandeling van een half uur per dag bevatten, of drie keer per week een stevige wandeling van een uur. Omdat oefening ook uw hart belast, moet u eerst uw arts raadplegen over de beste manier om meer lichamelijk aktief te worden.

Vermijd tabak.

Er zijn vele goede redenen om te stoppen met roken, en gezondere slagaders behoren daartoe.

Laat uw dokter weten dat u bezorgd bent over uw hoge bloeddruk en dat u voeding wil gebruiken om de bloeddruk onder controle te brengen. Hoge bloeddruk is gevaarlijk, dus moet u zich laten leiden door uw dokter om te bepalen wanneer en of uw nood aan medicatie veranderd is.

Referenties
1. The sixth report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Arch Int Med 1997;157:2413-46.
2. Rouse IL, Beilin LJ. Editorial review: vegetarian diet and blood pressure. J Hypertension 1984;2:231-40.
3. Lindahl O, Lindwall L, Spangberg A, Stenram A, Ockerman PA. A vegan regimen with reduced medication in the treatment of hypertension. Br J Nutr 1984;52:11-20.
4. Ernst E, Pietsch L, Matrai A, Eisenberg J. Blood rheology in vegetarians. Br J Nutr 1986;56:555-60.

27/10/98

 

DISCLAIMER
Artikels op deze website worden enkel weergegeven als vrijblijvende informatie en zijn geen vervanging voor een geneeskundige behandeling of geneeskundig of voedingsdeskundig advies van welke aard ook. Raadpleeg steeds uw geneesheer voor alles wat met uw gezondheid te maken heeft. Lees verder...
disclaimer - privacy - contact - © - Links - Referenties