Voeding en
Gezondheid

Wat is er mis met zuivel


Veel Amerikanen, waaronder sommige vegetariërs, consumeren nog altijd grote hoeveelheden zuivelprodukten. Hier heeft u acht uitstekende redenen om zuivelprodukten uit uw voeding te schrappen:

1. Osteoporose

Melk wordt geprezen voor preventie van osteoporose; nochtans toont klinisch onderzoek het tegendeel aan. De Harvard Nurses' Health Study1, die gedurende 12 jaar meer dan 75.000 vrouwen volgde, toonde geen beschermend effect aan van toegenomen melkconsumptie op fractuurrisico. Het was zelfs zo dat toegenomen melkinname verband hield met een hoger breukrisico. Een Australische studie2 leverde gelijke resultaten op. Daarenboven hebben ook andere studies3,4 geen beschermd effect van zuivelcalcium op het bot kunnen vaststellen. U kan uw risico op osteoporose verlagen door het verlagen van de inname van sodium en van dierlijke eiwitten in uw voeding,5-7, door meer groenten en fruit te eten8, door beweging9, en door voor een adequate calcium inname te zorgen uit plantaardig voedsel zoals groene groenten en bonen, alsook door calciumverrijkte produkten te eten zoals ontbijtgranen en sappen.

2. Cardiovasculaire Ziekte

Zuivelprodukten - waaronder kaas, roomijs, melk, boter en yoghurt - voegen betekenisvolle hoeveelheden cholesterol en vet toe aan het dieet.10 Diëten die rijk zijn aan vet en aan verzadigd vet kunnen het risico op verschillende chronische ziekten, waaronder cardiovasculaire ziekten, verhogen. Een vetarm vegetarisch dieet zonder zuivelprodukten, in combinatie met beweging, stoppen met roken, en stress management, kunnen niet alleen hartziekte voorkomen, maar kunnen hartziekte ook omkeren.11. Vetvrije zuivelprodukten zijn ook beschikbaar, maar die stellen andere gezondheidsrisico's zoals hieronder uiteengezet wordt.

3. Kanker

Verschillende kankers, waaronder eierstokkanker, zijn in verband gebracht met de consumptie van zuivelprodukten. De melksuikerlactose wordt in het lichaam afgebroken in een ander suiker, galactose. Op zijn beurt, wordt galactose verder afgebroken door andere enzymes. Volgens een studie van Daniel Cramer, M.D, en zijn collega's van Harvard12, is het zo dat wanneer de consumptie van zuivelprodukten groter is dan de capaciteit van de enzymes om galactose af te breken, de galactose zich opstapelt in het bloed en de eierstokken van de vrouw aantast. Sommige vrouwen hebben zeer lage niveaus van deze enzymes en wanneer zij regelmatig zuivelprodukten eten, kan hun risico op eierstokkanker drie keer zo hoog zijn als dat van andere vrouwen.

Borstkanker en prostaatkanker werden ook in verband gebracht met de consumptie van zuivelprodukten, en zijn waarschijnlijk gerelateerd, ten minste gedeeltelijk, aan een stijging van een verbinding die men insuline-achtige groeifactor (IGF-I) noemt13-15. IGF-I wordt aangetroffen in koemelk en de aanwezigheid van stijgende niveaus ervan in het bloed van mensen die regelmatig zuivelprodukten gebruiken, werd ook aangetoond.16. Andere nutriënten die de IGF-I doen stijgen worden ook aangetroffen in koemelk. Een recente studie toont aan dat mannen die de hoogste IGF-I niveaus hadden, meer dan vier keer zoveel risico hadden op prostaatkanker vergeleken met mannen met de laagste niveau's.14

4. Diabetes

Insuline-afhankelijke diabetes (Type I of juveniele diabetes) is in verband gebracht met de consumptie van zuivelprodukten. Epidemiologisch onderzoek van verschillende landen toonde een sterke correlatie aan tussen het gebruik van zuivelprodukten en het optreden van insuline-afhankelijke diabetes.17,18 Onderzoekers in 199218 stelden vast dat een bepaalde zuivelproteïne een auto-immune reactie op gang brengt waarvan men aanneemt dat ze de insuline-producerende cellen van de pancreas vernietigt.

5. Lactose intolerantie

Lactose intolerantie komt vaak voor onder veel bevolkingsgroepen. Het treft ongeveer 95% van de Aziatische Amerikanen, 74% Amerikaanse inboorlingen, 70% Afrikaanse Amerikanen, 53% Mexicaanse Amerikanen en 15% Caucasiërs.19 Symptomen, waaronder gastro-intestinale ongemakken, diarree en flatulentie (winderigheid, opgeblazenheid), komen voor omdat deze personen geen enzymes hebben die de melksuikerlactose verwerken. Naast deze ongewenste symptomen stellen melkdrinkers zich ook bloot aan het risico op het ontwikkelen van andere chronische ziekten en kwalen.

6. Vitamine D toxiciteit

Consumptie van melk zou geen consistente en betrouwbare bron van vitamine D in het dieet kunnen verschaffen. Stalen van melk bleken significant te verschillen in vitamine D gehalte, waarbij sommige stalen 500 keer het aangeduide niveau bevatten, terwijl andere stalen bijna geen of helemaal geen vitamine D bevatten.20,21 Te veel vitamine D kan toxisch zijn en kan resulteren in buitensporige calcium niveaus in het bloed en in de urine, in toegenomen aluminium absorptie in het lichaam en in calcium afzettingen in zacht weefsel.

7. Contaminanten

Synthetische hormonen zoals rBGH (recombinant bovine growth hormone) worden [in de U.S.A.] algemeen gebruikt bij melkkoeien om hun melkproduktie te verhogen.13 Omdat koeien hoeveelheden melk produceren die door de natuur nooit bedoeld waren, is het eindresultaat mastitis, of ontsteking van de melkklieren. De behandeling daarvoor bestaat uit het gebruik van antibiotica, en sporen daarvan en van hormonen werden gevonden in stalen van melk en van andere zuivelprodukten. Pesticiden en medicijnen zijn ook frequente contaminanten in zuivelprodukten.

8. Gezondheidszorgen over kleuters en peuters.

Melkproteïnen, melksuiker, vet en verzadigd in zuivelprodukten kunnen gezondheidsrisico's inhouden voor kinderen en leiden tot chronische ziekten zoals obesitas (zwaarlijvigheid), diabetes (suikerziekte), en vorming van atherosclerotische plaques die kunnen leiden tot hartziekte.

De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat aan kleuters jongen dan één jaar geen volle koemelk zou gegeven worden, omdat ijzergebrek waarschijnlijker is bij een zuivelrijk dieet. Produkten van koemelk zijn zeer arm aan ijzer. Als ze een hoofdbestanddeel worden van het dieet, is ijzertekort waarschijnlijker.10 Kolieken zijn een bijkomende zorg bij melkconsumptie. Een baby op vijf lijdt onder kolieken. Pediaters weten al lang dat koemelk daarvoor vaak de reden was. We weten nu dat vrouwen die borstvoeding geven babies met kolieken kunnen hebben als de moeders koemelk cosumeren. De antilichamen van de koe komen dan via de bloedsomloop van de vrouw, terecht in haar borstmelk en worden zo doorgegeven aan de baby. Bovendien lijken voedselallergieën ook een vrij algemeen gevolg te zijn van de consumptie van koemelk, vooral bij kinderen. Een recent onderzoek 23 bracht de consumptie van koemelk in verband met chronische constipatie bij kinderen.

Onderzoekers opperen dat melkconsumptie resulteert in perianale wonden en pijn bij ontlasting, wat tot constipatie leidt.

Melk en zuivelprodukten zijn niet nodig in een dieet en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. Gebruik een gezond dieet van granen, fruit, groenten, peulvruchten en verrijkte voeding waaronder cereals en sappen. Deze nutriënt-dichte voeding kan u helpen om uw calcium, kalium, riboflavine en vitamine D behoeften gemakkelijk te halen - en dit zonder risico's voor de gezondheid.

Referenties
1. Feskanich D, Willet WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health 1997;87:992-7.
2. Cumming RG, Klineberg RJ. Case-control study of risk factors for hip fractures in the elderly. Am J Epidemiol 1994;139:493-505.
3. Huang Z, Himes JH, McGovern PG. Nutrition and subsequent hip fracture risk among a national cohort of white women. Am J Epidemiol 1996;144:124-34.
4. Cummings SR, Nevitt MC, Browner WS, et al. Risk factors for hip fracture in white women. N Engl J Med 1995;332:767-73.
5. Finn SC. The skeleton crew: is calcium enough? J Women's Health 1998;7(1):31-6.
6. Nordin CBE. Calcium and osteoporosis. Nutrition 1997;3(7/8):664-86.
7. Reid DM, New SA. Nutritional influences on bone mass. Proceed Nutr Soc 1997;56:977-87.
8. Tucker KL, Hannan MR, Chen H, Cupples LA, Wilson PWF, Kiel DP. Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men and women. Am J Clin Nutr 1999;69:727-36.
9. Prince R, Devine A, Dick I, et al. The effects of calcium supplementation (milk powder or tablets) and exercise on bone mineral density in postmenopausal women. J Bone Miner Res 1995;10:1068-75.
10. Pennington JAT. Bowes and Churches Food Values of Portions Commonly Used, 17th ed. New York: Lippincott, 1998.
11. Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? Lancet 1990;336:129-33.
12. Cramer DW, Harlow BL, Willet WC. Galactose consumption and metabolism in relation to the risk of ovarian cancer. Lancet 1989;2:66-71.
13. Outwater JL, Nicholson A, Barnard N. Dairy products and breast cancer: the IGF-1, estrogen, and bGH hypothesis. Medical Hypothesis 1997;48:453-61.
14. Chan JM, Stampfer MJ, Giovannucci E, et al. Plasma insulin-like growth factor-1 and prostate cancer risk: a prospective study. Science 1998;279:563-5.
15. World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. American Institute of Cancer Research. Washington, D.C.: 1997.
16. Cadogan J, Eastell R, Jones N, Barker ME. Milk intake and bone mineral acquisition in adolescent girls: randomised, controlled intervention trial. BMJ 1997;315:1255-69.
17. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there a relationship? Am J Clin Nutr 1990;51:489-91.
18. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide as a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1992;327:302-7.
19. Bertron P, Barnard ND, Mills M. Racial bias in federal nutrition policy, part I: the public health implications of variations in lactase persistence. J Natl Med Assoc 1999;91:151-7.
20. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D associated with drinking milk. N Engl J Med 1992;326(18):1173-7.
21. Holick MF. Vitamin D and bone health. J Nutr 1996;126(4suppl):1159S-64S.
22. Clyne PS, Kulczycki A. Human breast milk contains bovine IgG. Relationship to infant colic? Pediatrics 1991;87(4):439-44.
23. Iacono G, Cavataio F, Montalto G, et al. Intolerance of cow'ss milk and chronic constipation in children. N Engl J Med 1998;339:110-4.

28/02/00

DISCLAIMER
Artikels op deze website worden enkel weergegeven als vrijblijvende informatie en zijn geen vervanging voor een geneeskundige behandeling of geneeskundig of voedingsdeskundig advies van welke aard ook. Raadpleeg steeds uw geneesheer voor alles wat met uw gezondheid te maken heeft. Lees verder...
disclaimer - privacy - contact - © - Links - Referenties