Doen muslimlanden ook de-radicalisatie? Voeren zij ook "contra-extremisme" propaganda?

Ja, ze zijn daar al jaren geleden mee begonnen en doen veel meer dat.

Maar eerst even de terminologie verduidelijken. Extremisme is geen misdrijf, gewelddadig extremisme is dat wel. We hebben in het Westen ook extreem-links, extreem-rechts enz. Iedereen is vrij te denken wat hij wil, hoe extreem de opvattingen ook zijn, voor zover men zich houdt aan de wet en niet oproept of overgaat tot geweld. Er is dus een belangrijk en essentieel verschil tussen extremisme en gewelddadig extremisme.

In muslimlanden begon men jaren geleden al met programma's tegen terreur en extremisme en vóór de islamitische kernwaarden zoals vrede en verdraagzaamheid.

Een eerste aspect van de contra-ideologische maatregelen houdt in dat vooraanstaande geleerden in muslimlanden al de hele tijd alle terreuraanslagen veroordelen. Ook de terreuraanslagen van 9/11 in 2001 werden onmiddelllijk en massaal veroordeeld door de hele muslimwereld, en dus ook door Ayatollah Ali Khamenei van Iran ook door Al Azhar (Egypte), ook door het O.I.C dat 57 muslimlanden vertegenwoordigt en door talloze anderen. Ook alle aanslagen sedertdien werden veroordeeld en er werden al talloze fatwas tegen terreur uitgevaardigd. Op onze website vindt u ook de integrale tekst van één van de fatwas's die in 2001 uitgevaard werden naar aanleiding van de aanslagen in Amerika.

In 1999, twee jaar voor de aanslagen van 9/11 in Amerika, waren er trouwens al fatwas tegen Bin Laden die zeiden dat de executie van Bin Laden wettelijk zou zijn volgens de islam. [1,2]. Een overzicht van de houding van islam ten aanzien van terreur kan u vinden in ons artikel: De kwestie islam en terreur - een overzicht.

Overheden van muslimlanden hebben tevens, in sommige gevallen al bijna een decennium, contra-ideologische programma's. Elke keer men in het westen zegt dat islam terreur is, ondergraaft men al die inspanningen die in de muslimwereld gedaan worden om terreur ideologisch te bestrijden, werkt men hen tegen en slaat men gaten in de dam die muslims opwerpen tegen terreur. Men kan zich afvragen waarom men dat doet.

In zowat alle muslimlanden lopen contra-ideologische programma's tegen terrorisme en extremisme

In 2005, tien jaar geleden dus, was Jemen één van de eerste muslimlanden die daarnaast ook begon met een specifieke contra-ideologisch project voor gevangenen. Daar ging een rechter bij gevangengenomen leden van Al Qaida en sloot hij met hen een deal: "als jullie mij op grond van de koran kunnen overtuigen dat de koran terreur goedkeurt, dan strijd ik met u mee, maar als ik u kan overtuigen dat de koran terreur verbiedt, dan ga je akkoord om geweld af te zweren.". Op die manier zweerden heel wat gevangen terrorisme helemaal af en werden ze na het uitzitten van hun gevangenisstraf weer in de maatschappij geïntegreerd waar ze zich, geheel in overeenstemming met de islam, inzetten voor een vreedzame samenleving. [3]

Sedertdien kwamen er in alle landen contra-ideologische programma's. Verschillende landen gebruiken bovendien een verschillende aanpak. Indonesië heeft een programma voor gevangenen om hen van hun gewelddadig extremisme te doen afzien, Marokko en Bangladesh zetten meer in op het voorkomen dat mensen gewelddadig extremist worden, terwijl Jemen focussen op rehabiliteren van diegenen die het zal zijn. Sommige landen hebben een goed gestructureerd en officieel rehabilitatieprogramma, terwijl andere landen zoals Jordanië meer heil zie in projecten van privé initiatieven. In Egypte en Algerije past men dan weer collectieve programma's toe waarbij een ganse groep door een project geloodst worden om gezamenlijk geweld af te zweren. Enz. [4]. Ook onder meer Pakistan heeft een "deradicaliseringsprogramma" voor jonge talibanstrijders - zie vb volgende korte reportage uitgezonden op de Belgische televisie in Terzake:

Unieke reportage over jihadi's in Pakistan" (Terzake, 19 februari 2016)

Dergerlijke programma's boeken goede resultaten en soms indrukwekkende successen maar kennen ook hun mislukkingen. Ze hebben er dus al heel wat ervaring en kennis over opgedaan. Al moet het allemaal beslist nog meer en beter, het is niet alsof ze stil gezeten hebben.


______________________________
Noten
  1. Voor een voorbeeld van een, paar veroordelingen van terreur doorheen de tijd en al van voor de aanslagen van 9/11 in 2001, kan je op volgende website terecht - na de inleiding staat daar een tabel met voorbeelden van fatwa's en verklaringen tegen terreur
  2. Voor de veroordeling van de aanslag in Parijs, zie ons artikel: Niet in onze naam - Muslims wereldwijd veroordelen de terreuraanslag tegen Charlie Hebdo.
  3. "Koranic duels ease terror", James Brandon, Chrisian Science Monitor, 04/02/2005.
  4. "De-Radicalising Islamists: Programmes and their Impact in Muslim Majority States" ; Hamed El-Said, ICSR, 2 januari 2012.