Hoe worden terroristen behandeld in muslimlanden?

Muslims en hun geleerden houden bij hoog en bij laag staande dat de islam terreur veroordeelt. Dan stellen wij ons de vraag: hoe worden terroristen behandeld in muslimlanden? En wat blijkt? In muslimlanden worden terroristen beschouwd als zware misdadigers en veroordeeld tot gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf. We geven u daarvan straks, aan het einde van dit artikel, bij wijze van voorbeeld een paar artikels uit de pers.

Volgens de islam, de koran, de hadiths en volgens de shariah is terreur immers één van de zwaarste misdrijven waarvoor zelfs de doodstraf kan uitgesproken worden (verderop in dit artikel volgt een lijst met voorbeelden van moslimlanden waar terrroristen de doodstraf krijgen).

In muslimlanden worden terroristen veroordeeld tot gevangenisstraffen of tot de doodstraf

In veruit de meeste muslimlanden geldt de shariah NIET, maar ongeacht of daar de shariah geldt of niet, wordt terreur beschouwd als een zeer zwaar misdrijf en worden terroristen dus ook aangehouden, voor de rechtbank gebracht en indien schuldig bevonden minstens gevangen gezet maar in landen waar de doodstraf bestaat, soms zelfs ter dood veroordeeld en geëxecuteerd (noteer echter dat de doodstraf in ongeveer de helft van de landen waar muslims de grootste godsdienst vormen, afgeschaft is of onder moratorium staat, en dat onder meer ook in de VS en China wordt de doodstraf nog uitgevoerd voor zware misdrijven; de meeste doodstraffen worden uitgevoerd in China - alle landen die de doodstraf uitvoeren worden daarvoor door mensenrechtengroepen en muslims die ijveren voor het afschaffen van de doodstraf fel bekritiseerd). In muslimlanden worden burgers opgeroepen alle informatie die ze weten over een mogelijke voorbereiding van terreurdaden onmiddellijk aan de politie te melden. Dat het voor muslims vanuit de islam verplicht is de politie daarbij op alle mogelijke manieren te helpen, wordt overigens ook ondersteund door fatwas tegen terreur zoals deze fatwa uit 2001 naar aanleiding van 9/11.

Wat de shariah betreft: niets in de islamitische leer zegt dat muslims de shariah moeten invoeren. En als ze dat doen, kan dat alleen wanneer een aan unanimiteit grenzende meerderheid van de bevolking dat wil. Bovendien is de shariah een theoretisch model. Als ze de shariah invoeren is dat niet langer de "goddelijke" shariah, maar een plaatselijke omzetting daarvan in wetten - die men dan ook de shariah noemt, maar dat is niet meer de goddelijke wet maar een secularisering daarvan. Het is evenwel zo dat in veruit de meeste muslimlanden de shariah NIET geldt. Zoals gezegd, ongeacht of de shariah geldt of niet, terroristen en hun sympathisanten en diegenen die hen steunen worden gearresteerd en indien schuldig bevonden gevangen gezet of zelfs tot de doodstraf veroordeeld en geëxecuteerd, waarvan we u zo meteen een paar voorbeelden voorleggen.

Men treedt in muslimlanden overigens niet alleen repressief op, in zowat alle muslimlanden lopen er contra-ideologische programma's tegen terreur, tegen extremisme en voor de kernwaarden van de islam zoals vrede en verdraagzaamheid.

Hierna ter illustratie een paar lukrake voorbeelden van doodstraffen, gevangenisstraffen en arrestaties van terroristen in muslimlanden, om u een idee te geven van hoe men terroristen in muslimlanden aanpakt.

Voorbeelden van doodstraf voor terroristen (in Saoedi-Arabië en Iran geldt de shariah)

In sommige muslimlanden wordt de doodstraf nog uitgevoerd. De landen die de doodstraf nog uitvoeren, krijgend daarvoor internationaal veel kritiek. Bovendien blijkt dat bv in Saoedi-Arabië ook politieke opposanten van het regime als terrorist tot de doodstraf kunnen veroordeeld worden. Het land krijgt daarvoor zware internationale kritiek (zie vb recent de executie van een Shi'itische opposant van het regime).

Een paar voorbeelden van muslimlanden waar terroristen tot de doodstraf veroordeeld worden:

Voorbeelden van gevangenisstraffen en arrestaties