12-13 November 2015: IS pleegt aanslagen in Parijs, Beiroet en Bagdad - eerste informatie en reacties uit de muslimwereld
"We zijn niet verwikkeld in een oorlog van beschavingen,
omdat deze moordenaars er geen vertegenwoordigen."*
(François Hollande, President Frankrijk)

- In dit artikel:
 1. Informatie
 2. Voorbeelden van reacties van overheden van muslimlanden op de aanslagen in Parijs
 3. Voorbeelden van reacties van vooraanstaande religieuze leiders van de islam
 4. Voorbeelden van reacties van Belgische muslims en hun organsaties
 5. Voorbeelden van reacties van buitenlandse muslimorgansaties en prominente muslims

1. Informatie

De voorbije 2 dagen pleegde de extreem-rechtste , apocalyptisch fascistische terreurorganisatie IS ("Islamitische Staat", Daesh) dodelijke terreuraanslagen buiten Syrië in Bagdad (Irak), Beiroet (Libanon) en in Parijs (Frankrijk).

Dit is geen strijd tussen het Westen en de muslimwereld, maar van de hele mensheid - en dus ook van het Westen en van de muslimwereld samen - tegen terreur.
 

2. Voorbeelden van reacties van overheden van muslimlanden: "terroristen zijn de vijand van de mensheid"

Zoals ook de aanslagen in Bagdad en Beiroet door de muslimwereld veroordeeld werden, zo veroordelen muslims ook de aanslagen in Parijs.

Zo meteen volgen een aantal voorbeelden van veroordelingen uit de muslimwereld van de aanslagen in Parijs. Ter inleiding eerst dit:

Islam beschouwt terreur als een zwaar misdrijf, met name als een misdaad tegen de samenleving, waarop volgens de islamitische leer de zwaarst mogelijke straffen staan.2 Ook in muslimlanden worden terroristen bestreden, gevangen genomen en soms zelfs ter dood veroordeeld. Alle terreuraanslagen worden door de muslimwereld steeds en massaal veroordeeld (vb ook, destijds, 9/11. Ook de extreem rechtste terreurgroep IS wordt veroordeeld als strijdig met de islam, en dit zowel door de staatkundige overheden van muslim majority landen als door de hoogste religieuze leiders van de islam.

De meeste slachtoffers van deze terreur vallen overigens in muslimlanden (denk maar aan Irak en Syrië). Ook muslimlanden nemen deel aan de luchtbombardementen op en de strijd tegen deze terreurorganisatie.

Terreur is van alle tijden en komt overal voor, bij alle religies en bij niet-religieuze groepen. Het is overigens zo dat volgens cijfers van Europol de grote meerderheid (97%) van aanslagen die in Europa voorkomen, mislukt of uitgevoerd worden, niet het werk zijn van muslims maar wel van separatistische, linkse, rechtse, single issue en andere terreurorganisaties die gepleegd worden door wat sommigen als "eigen volk" zouden omschrijven.

De eerste reacties uit muslim majority landen en van muslims in het Westen op de aanslagen in Parijs lopen inmiddels binnen, waarvan hierna enkele voorbeelden.

De overheden van muslimlanden veroordeelden de aanslag nadrukkelijk. Een paar voorbeelden:
 
 • Afganistan
  "terreur heeft geen godsdienst"
  President Ghani van Afganistan veroordeelde de aanslagen in Parijs - zijn hart en gebeden gaan uit naar familie en vrienden van de slachtoffers. CEO Abdullah zegt dat terreur geen godsdiest heeft en dat wereldwijde inspanningen terreur kunnen elemineren. ("Afghanistan condemns terrorist attacks in Paris", Khaama Press, 14 november 2015)
 • Albanië
  De Albanese president Bujar Nishani veroordeelde de "barbaarse" terreurdaden. ("Albanian leaders express condolences to France following Paris attacks", Xinhuanet, 15 november 2015)
 • Algerije
  "terreurdaden een misdaad tegen de mensheid".
  President Abdelaziz Bouteflika veroordeelde de aanslagen in Parijs als een "misdaad tegen de mensheid". Hij riep tot internationale solidariteit tegenover extremisme. "Algeria's Bouteflika denounces Paris attacks" (News24, 14 november 2015)
 • Azerbeidzjan
  Ook de buitenlandminister van Azerbeidzjan vaardigde een krachtige veroordeling uit van de aanslagen in Parijs. ("Azerbaijani Foreign Ministry condemns Paris terror attacks", Azertag, 14 november 2015)
 • Bahrain
  Het koninkrijk Bahrain vaardigde een veroordeling van de terreuraanslagen uit en stelde dat terreur strijdig is met alle leerstellingen en geloven, alsook met alle humane waarden en ethiek. Bahrain steunt alle maatregelen die genomen worden om de daders te vatten. ("Bahrain strongly condemns Paris' terrorist attacks", BNA, 14 november 2015)
 • Bangladesh
  De president en eerste minister van Bangladesh veroordelen de terreuraanslagen en stellen "terroristen zijn terroristen ongacht hun kleur, overtuiging of geloof en hebben geen plaats in ongeacht welke beschaafde samenleving". ("Bangladeshi President, PM condemn Paris attacks", Economic Times, 14 november 2015 en "Dhaka strongly denounces Paris terror attacks", Prothom Alo, 14 november 2015)
 • Djibuti, Eritrea, Somalië, Soedan
  De IGAD (Intergovernmental Authority on Development - waarvan de 4 bovenstaande landen lid zijn) veroordeelt de terreuaanslagen in Parijs. (IGAD is Outraged by Terror Attacks in Paris, IGAD, 14 november 2015)
 • Egypte
  De Egyptische president El-Sisi veroordeelde de aanslagen. Hij voegde daaraan toe dat zulke terreuraanslagen de wil van de vredelievende landen en mensen niet zal verzwakken, maar hen integendeel zal doen aandringen om terrorisme te bestrijden. ( "Egypt's Sisi condemns Paris attacks", Business Standard, 14 november 2015 en "Awqaf minister denounces Paris attacks", State Information Egypt, 14 november 2015)
 • Indonesië
  Indonesië het grootste muslimland waar 204 miljoen muslims wonen (in Saoedi-Arabië wonen 25 miljoen muslims) veroordeelde de aanslagen. De minister van buitenlandse zaken vaardigde via twitter volgende officiële verklaring uit.
 • Irak
  De premier van Irak veroordeelde de aanslagen en stelt dat deze aanslagen de noodzaak voor wereldwijde aktie aantonen. ("Iraq PM says Paris attacks show need for global action, 14 november 2015)
 • Iran
  Op Twitter veroordeelde de Iraanse President Hassan Rouhani - President of Iran. Hij schreef: "@fhollande On behalf of great nation of Iran who's suffered evils of terrorism I condemn #ParisAttacks. Our thoughts & prayers are with you".
  Een zegsman voor de buitenlandminister van Iran stelde (eigen vertaling):"De terreurgroepen die de aanslagen in Parijs gepleegd hebben geloven niet in ethische principes en zijn niet trouw aan ongeacht welk type van goddelijke religies waaronder de islam" ("Iran strongly condemns deadly terrorist attacks in France", IRNA, 14 november 2015)
 • Jemen
  De buitenlandminister van Jemen veroordeelde de terreuraanslagen en stelde dat terreur noch een godsdienst, noch een land heeft. Hij roept alle landen van de wereld op om strikt te staan "ten aanzien van zulke daden die de mensheid in zijn geheel als doelwit hebben". (Yemen condemns terror attacks against Paris, Sabanews, 14 november 2015)
 • Jordanië
  Mohammad Momani, minister voor Mediazaken en Communicaties, veroordeelde de terreuraanslagen en riep de internationale gemeenschap op samen te werken om terrorisme te bestrijden en de financieringslijnen van terreurorganisaties droog te leggen. ("Jordan condemns terrorist attacks in Paris", 14 november 2015)
 • Kazachstan
  "Dit kwaad kan enkel verslagen worden wanneer de hele mensheid samenwerkt"
  De minister van buitenlandse zaken veroordeelde de terreuraanslagen in Parijs en drukt zijn sterke steun uit voor de inspanningen van de internationale gemeenschap onder auspiciën van de Verenigde Naties in haar strijd tegen terrorisme en extremisme". Hij stelt dat Kazachstan ervan overtuigd is dat dit kwaad enkel kan verslagen worden wanneer de hele mensheid samenwerkt. ("Astana Condemns Terror Attacks in Paris, Offers Condolences to French People", Astana Times, 14 november 2015)
 • Koeweit
  "terreurdaden strijdig met geloof en humanitaire waarden".
  Emir Sheikh Sabah al-Sabah bood Frankrijk zijn medeleven aan en veroordeelde "deze criminele daden van terreur die tegengesteld zijn met alle leerstellingen van heilig geloof en humanitaire waarden". ("Arab states denounce Paris attacks as 'violation of human values'", Al Arabiya, 14 november 2015)
 • Libanon
  Libanon, zelf in rouw door de dubbele aanslagen in Beiroet, veroordeelde de aanslagen in Parijs. "Mourning Lebanon deplores Paris attacks", DailyStar, 14 november 2015)
 • Maleisië
  De premier van Maleisië Msia veroordeelde via Twitter de aanslagen in Parijs en stelde dat de gedachten en gebeden van zijn volk bij de Fransen zijn. Hij stelde verder geschokt te zijn door wat er in Parijs gebeurd is en voegde daaraan toe dat verenigd te blijven staan in de oorlog tegen terrorisme. ("PM condemns Paris attack, refreshes commitment to war on terror", The Malay Mail Online, 14 november 2015)
 • Marokko
  Koning Mohammad VI van Marokko veroodeelde zaterdag de aanslagen in Parijs. ("Morocco condemns Paris terrorist attacks, KUNA, 14 november 2015)
 • Nigeria
  President Buhari veroordeelde de "barbaarse" aanslagen die hij omschrijf als een onaanvaardbare belediging van alle menselijke waarden en beschaafde normen. ("Buhari condemns Paris terror attacks", TheNationOnline, 14 november 2015)
 • Oman
  In een verklaring uitgevaardigd door het ministerie van buitenlandse zaken, veroordeelt het sultanaat de aanslagen als strijdig met alle godsdienstige en humanitaire ethiek en riep hij de wereld op om, "in verdraagzaamheid en solidariteit, verder samen te werken met grotere inspanningen om deze duistere krachten te verslaan". ("Oman strongly condemns Paris attacks", Times of Oman, 14 november 2015)
 • Palestina
  Palestijns President Mahmoud Abbas veroordeelde de terreuraanslagen in Parijs en stelt solidair te zijn met de regering en bevolking van Frankrijk. ("Abbas condemns Paris attacks, expresses solidarity with French People", Jerusalem Post, 14 november 2015)
 • Pakistan
  "Terroristen zijn de vijanden van de mensheid"
  Eerste minister Mian Nawaz Sharif van Pakistan omschreef de aanslagen als "schokkend" en "barbaars" en zei dat terrorisme geen godsdienst en geen gezicht heeft en dat terroristen de vijanden zijn van de mensheid. Hij zei dat zijn land "stood with French people" gedurende deze tijd van pijn. ("World leaders condemned Paris terror attacks and called it an attack against humanity", Dispatch News Desk, 14 november 2015)
 • Qatar
  Qatar: "aanslagen zijn tegen alle menselijke en morele waarden"
  Ook de buitenlandminister Khaled al-Attiyah van Qatar veroordeelde de aanslagen, welke "alle menselijke en morele waarden schenden". (Qatar says Paris attacks against all moral, human values", Reuters, Yahoo, 14 november 2015)
 • Saoedi-Arabië
  Volgens Saoedi-Arabië, dat de aanslagen voordeelt, tonen deze aanslagen dat het nodig is deze bedreigingen voor de wereldwijde veiligheid gezamenlijk uit te roeien. (Saudi Arabia: Paris attacks shows need to 'eradicate' dangerous threats", Jerusalem Post, 14 november 2015). AFP meldde via twitterdat terrorisme volgens de Saoedische Minister van buitenlandse zaken een "violation of all religions" is.
 • Syrië
  Zowel de Syrische president Assad als de rebellengroepen en activisten die hem bestrijden, veroordelen de terreuraanslagen in Parijs. ("Syria's Assad Condemns Paris Terrorist Attacks: Similar to Syrians Sufferings", Almanar, 14 november 2015) en ("Syria rebels, activists denounce IS attack on Paris" (Yahoo, 14 november 2015)
 • Tadzjikistan
  "onmenselijke daad van een groep criminelen"
  Emomali Rahman, president van Tadzjikistan, veroordeelde "deze onmenselijke daad van een groep criminelen" en stelde hij dat deze tragedie "ons moet samenbrengen om terrorisme te bestrijden in het belang van de toekomst van onze kinderen en onze volkeren".("CIS leaders condemned terrorist attacks in Paris", Khovar, 14 november 2015)
 • Tunesië
  De president van Tunesië veroordeelde de aanslagen en bevestigde dat Tunesië Frankrijk steunt in zijn strijd tegen terreorisme. ("Tunisia condemns Paris terrorist attacks", Kuna, 14 november 2015)
 • Turkije
  De Turkse Eerste Minister Ahmet Davutoglu twitterde: "Le cible des attaques odieux à #Paris est l'humanité entière. La Turquie condamne fermement ces attaques."
  Ook premier Erdogan twitterde: "Je condamne l'attaque terroriste survenu en France et présente mes sincères condoléances à mon homologue @fhollande et au peuple français."
 • Verenigde Arabische Emiraten
  "om terreur uit te roeien is samenwerking op alle niveaus nodig"
  Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, President van de Verenigde Arabische Emiraten, veroordeelde de aanslagen terrorisme in al zijn vormen n beklemtoonde dat om terreur uit te roeien samenwerking en solidariteit op alle niveaus nodig zijn. Hij stelde dat zijn land geen inspanningen onbenut zal laten op de strijd tegen terreur te voeren en riep de internationale gemeenschaop op de gezamenlijke strijd tegen terrorisme op te voeren. ("Khalifa confirms UAE's support to France", Emirates247.com, 14 november 2015)

3. Voorbeelden van reacties van religieuze leiders van de islam

De hoogste religieuze gezagsdragers van de islam veroordeelden de terreurgroep "IS" reeds herhaaldelijk, grondig en uitvoerig. Talloze fatwas werden tegen IS uitgevaardigd.

Ook nu herhalen zij deze veroordeling, zoals bijvoorbeeld:


4. Voorbeelden van reacties van Belgische muslims en hun organisaties:


5. Voorbeelden van reacties van buitenlandse muslims en hun organisaties:

Deze tekst werd opgeladen om 05:00u op 14 november 2015 en later nog aangevuld - mogelijks volgen nog meer updates ervan.

__________________________
Noten

 1. "Islamic State of the Levant - Designation as a Terrorist Organisation", Wikipedia (geraadpleegd in september 2015).
 2. Voor een grondige analyse van wat de Koran leert over terrorisme, zie "Koran Notitie No 14: Terrorisme voor of tegen God?" door Linda Bogaert.