Na de aanslagen in Parijs: wat nu? En wat kunnen burgers zelf doen in de strijd tegen terreur?
IS/Daesh is een "wereldwijde bereiging zonder voorgaande voor de internationale vrede en veiligheid"
VN Veiligheidsraad

De nieuwsdienst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties meldt op 20 november 2015 dat de resolutie tegen IS die neergelegd werd door Frankrijk, unaniem goedgekeurd werd. In de resolutie wordt uitdrukkelijk verwezen naar de aanslagen van IS in Tunesië, Turkije, Egypte, Libanon en Frankrijk. De VN resolutie vraagt alle landen die dat aankunnen al het nodige te doen in de strijd tegen IS/Daesh. ("Security Council calls for eradicating ISIL safe havens in Syria and Iraq", United Nations, 20 november 2015)

Zie ook op de website van de VRT: "VN keurt unaniem "alle nodige maatregelen" tegen IS goed" (Dereactie, 20 november 2015).

IS is een extreem rechtse terreurorganisatie. De meeste van hun aanslagen vinden plaats in muslimlanden, de meeste van hun slachtoffers zijn muslims. Zij vallen dus niet alleen het Westen aan, zij vallen ook de muslimwereld aan. Zij zijn niet alleen een bedreiging voor de Westerse waarden, ze zijn ook een bedreiging voor de islamitische waarden. Zo werden op 12-13 november, bijvoorbeeld, niet alleen aanslagen gepleegd in Parijs (dewelke overigens massaal veroordeeld werden door de staatkundige en religieuze overheden van de muslimwereld), maar waren er ook aanslagen door IS in Beiroet (Libanon) en Bagdad (Irak). Ze willen mensen in beide invloedssferen zover krijgen elkaar als vijanden te zien en elkaar te bestrijden omdat ze weten dat de enige manier waarop zij kunnen winnen erin bestaat hun tegenstanders elkaar te doen bestrijden zodat de tegenstand tegen hen zichzelf zou uitschakelen. Ze nodigen het Westen uit hen te komen aanvallen in Syrië omdat ze erop rekenen dat dit zal resulteren in veel burgerdoden, waarvan zij hopen dat het meer muslims ertoe zal aanzetten hun rangen te vervoegen en Westen aan te vallen, wat dan weer een heviger reactie van het Westen zou uitlokken enz. Op die manier hopen zij een alles vernietigende wereldoorlog uit te lokken. Waarom zij dat willen, kan u lezen in ons artikel: Wat wil IS bereiken? Waar is het hen om te doen?

Daarom is het van wezenlijk belang niet in de val van deze extreem rechtste terroristen te trappen, en elkaar niet als vijand te zien. Immers, wanneer men elkaar als vijand ziet, doet men exact wat deze terroristen willen. De terreuraanslagen zijn geen aanval van de islam op het Westen, de "oorlog tegen IS" is geen aanval van het Westen op de islam. Of zoals president Hollande het zei:

"We zijn niet verwikkeld in een oorlog van beschavingen, omdat deze moordenaars er geen vertegenwoordigen."
(François Hollande, president van Frankrijk) *

Op de vraag wat burgers zelfs kunnen doen in de strijd tegen deze terreur, antwoordt Bart Somers tijdens een gesprek op de VRT:

"Mensen die mét elkaar leven is ultieme overwinning op het terrorisme" (VRT Deredactie, 17 november 2015)

Wees waakzaam, maar niet angstig. Angst zaaien is wat terroristen willen.

Terroristen vertegenwoordigen de muslimwereld niet, ze vallen de muslimwereld aan. Voor muslims is dit geen religieuze organisatie, maar een extreem rechtste organisatie met een totalitaire agenda. De muslimwereld en het Westen hebben dezelfde gemeenschappelijke vijand: terreur. Islam beschouwt terrorisme als een misdaad tegen de samenleving waarvoor de doodstraf kan uitgesproken worden. De terroristen zijn geen martelaars, ze zijn zware criminelen. Ook in muslimlanden worden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Ook muslimlanden nemen deel aan de strijd tegen IS. Ook muslimlanden veroordelen alle terreur, dat hebben ze altijd al gedaan (ook de aanslagen van 9/11) en ook de recente aanslagen in Parijs werden massaal veroordeeld door staatkundige en religieuze overheden van muslimlanden alsook door gewone muslims. Reeds in juni 2014 werden fatwas tegen IS/Daesh uitgevaardigd door de hoogst geplaatste religieuze leiders van de muslimwereld.