Voeren ook muslimlanden luchtbombardementen uit op 'Islamitische Staat' (IS/ISIS/Daesh)?

'Islamitische Staat' wordt beschouwd als een terreurorganisatie. Ook muslimlanden nemen deel aan de luchtbombardementen op, en de strijd tegen, de extreem-rechtse apocalyptisch fascistische terreurbeweging 'Islamitische Staat'.

1. "Islamitische Staat" (IS/Daesh) officieel als terreurbeweging bestempeld

"Islamitische Staat" wordt beschouwd als een terreurorganisatie door:

 • multinationale organisaties: de Verenigde Naties (waarvan ook muslimlanden deel uitmaken), de Europese Unie;
 • alsook nog eens afzonderlijk door de daartoe bevoegde staatkundige overheidsinstanties van volgende landen (muslim majority landen staan in cursief): Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Indië, Rusland, Turkije, Saoedi-Arabië, Indonesië, Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Egypte, Kirgizië, Syrië, Jordanië en Pakistan. 1

Ook de hoogtste religieuze autoriteiten van de muslimwereld veroordelen IS als strijdig met de islam en bestempelen het als een terreurorganisatie. Islam beschouwt terreur immers ook als een zwaar misdrijf, met name als een misdaad tegen de samenleving, waarop volgens de islamitische leer de zwaarst mogelijke straffen staan.2 Ook in muslimlanden worden terroristen bestreden, gevangen genomen en soms zelfs ter dood veroordeeld.

2. Landen die militaire strijd voeren tegen 'IS'

Dit is geen strijd van Islam tegen het Westen, noch van het Westen tegen Islam, maar van Islam EN het Westen samen tegen terreur

Westerse landen én muslimlanden voeren al geruime tijd op diverse manieren militair strijd tegen IS. Zo traint de Amerikaanse CIA bijvoorbeeld plaatselijke verzetsgroepen in Syrië en coördineert het een coalitie van landen die luchtaanvallen uitvoeren. Dit is dan ook geen strijd van het Westen tegen de islam of van de islam tegen het Westen, maar van het Westen en de muslimlanden samen tegen een gezamenlijke vijand, met name terreur.

Meerdere muslim majority landen nemen in diverse coalities deel aan de strijd tegen IS, met name: Jordanië, Bahrain, Marokko, Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Libië, Libanon, Nigeria en Niger. Ook Iran, het Iraaks regeringsleger, Shia milities, Iraaks Koerdistan, het Iraaks Turkmeens Front en de Beschermingseenheden van de Ninevehvlakte strijden tegen IS.

Volgende website biedt dagelijkse rapporten en globale overzichten van het aantal luchtaanvallen op IS (in Irak en Syrië) van de door de VS geleide coalitie van landen: Airwars.org

Lukraak drie voorbeelden uit de pers ter illustratie:

Hierna volgt een overzicht van muslimlanden en Westerse landen die in diverse coalities militair strijd voeren tegen hun gemeenschappelijke vijanden IS en Al Qaida (stand van zaken per 1 oktober 2015):

 • Coalitie van buitenlandse landen die interveniëren in Irak:
  Verenigde Staten, Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Marokko, Nederland, Verenigd Koninkrijk.
 • Coalitie van buitenlandse landen die interveniëren in Syrië:
  Verenigde Staten, Bahrain, Canada, Jordanië, Marokko, Qatar, Soedi-Arabië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk.
 • Rusland - interveniërend in Syrië:
 • Interventie geleid door Iran:
  Iran, Hezbollah.
 • Plaatselijke strijdkrachten in Irak:
  Regeringsleger van Irak, (door Iran gesteunde) Shia milities, Iraaks Koerdistan, Iraaks Turkmeens Front, Nineveh Plain Portection Units.
 • Plaatselijke strijdkrachten in Syrië:
  Syrische oppositie, Syrisch Koerdistan, Syrisch Turkmeense Brigades (plaatselijke Syrische guerrilla).
 • Interventie geleid door Egypte:
  Egypte, Libië, Verenigde Arabische Emiraten.
 • In Libanon:
  Libanon, Hezbollah.
 • In Sinai:
  Egypte.
 • In de Fillipijnen:
  Fillipijnen.
 • Interventie geleid door Nigeria (Boko Haram sloot zich in 2015 aan bij IS):
  Nigeria, Kameroen, Tsjaad, Niger, Afrikaanse Unie.

Bron en meer informatie over de militaire operaties tegen IS: Military Intervention Against_ISIL (Wikipedia) (bezocht op 1 oktober 2015).

__________________________
Noten

 1. Islamic State of the Levant - Designation as a Terrorist Organisation, Wikipedia (geraadpleegd in september 2015).
 2. Voor een grondige analyse van wat de Koran leert over terrorisme, zie Koran Notitie No 14: Terrorisme voor of tegen God?" door Linda Bogaert.