CrowShaman.jpg (19859 bytes)

LogoMedicijnwiel.gif (10400 bytes)

 

~ Medicijnwiel uitgebreider besproken ~

 


medwiel01.gif (6226 bytes)


 

De binnenste cirkel
 medwiel02.gif (4901 bytes)

 

1. De Schepper. Gelijk welke steen of onbject van een diepere betenis.
2. Moeder Aarde. Klei. Schildpad. Bosgroen.
3. Vader Zon. Goede. Hagedis. Luchtblauw.
4. Grootmoeder Maan. Maansteen. Fuut. Zilver/wit.
5. Schilpad Clan. Steenhard Hout. Schildpad. Groen/bruin.
6. Kikker Clan. Riviersteen. Kikker. Blauw/groen.
7. Thunderbird Clan. Lavasteen. Thunderbird (Dondervogel). Rood.
8. Vlinder Clan. Azuriet. Vlinder. Doorschijnend met een tikje blauw.

 

De Geest Wachters
 medwiel03.gif (3716 bytes)

 

9. WABOOSE. Noord. Alabast. Wit. Buffel. Wit.
10. WABUN. Oost. Pijpsteen. Gouden Arend. Goud en rood.
11. SHAWNODESE. Zuid. Slang. Prairiewolf. Geel en groen.
12. MUDJEKEEWIS. West. Grizzlybeer. Blauw en zwart.

 

Twaalf Manen
 medwiel04.gif (3720 bytes)

 

13. Aarde Vernieuwende Maan. (22 dec. - 19 jan.) Sneeuw-Gans. Quarts. Wit
14. Rust & Reinigende Maan (20 jan. - 18 feb.) Otter. Zilver.
15. Grote Winden Maan (19 feb. - 20 maart) Poema. Turkoois. Turkoois.
16. Ontkiemende Boom Maan (21 maart - 19 april) Rode Havik. Vuur Opaal. Geel.
17. Treugkeer v. Kikker Maan. (20 april - 20 mei) Bever. Camas (?). Blauw.
18. Planten v. Koorn Maan (21 mei - 20 juni) Hert. Mosagaat. Wit en groen.
19.   Sterke Zon Maan (21 juni - 22 jullie) Specht. Kornalijnagaat. Roze.
20. Rijpe Bessen Maan (23 jullie - 22 aug.) Steur. Granaat en ijzer. Rood
21. Oogst Maan (23 aug. - 22 sept.) Bruine Beer. Amethist. Purper.
22. Vliegende Eenden maan (23 sept. - 23 okt.) Raaf. Jaspis. Bruin.
23. Bevroren Maan (24 okt. - 21 nov.) Slang. Koper en malachiet. Oranje.
24. Lange Sneeuwen Maan (22 nov. - 21 dec.) Wapitihert. Obsidiaan. Zwart.

 

Geest Pad
 medwiel05.gif (4484 bytes)

 

25. Reiniging. Sodaliet. Wasbeer. Lichtgroen.
26. Vernieuwing. Peridot (perodiet?). Aardworm. Donkergroen
27. Zuiverheid. Herkimer diamant. Dolfijn. Wit
28. Klaarheid. Mica. kolibrie. Doorzichtig.
29. Wijsheid. Uil. Jade. Groen.
30. Verlichting. Calsiet. Vuurvlieg. Fluorescerend.
31. Groei. Fluoriet. Konijn. Violet.
32. Vertrouwen. Lapidite (?). Zalm. Lavendel.
33. Liefde. Roze Quarrtz. Wolf. Roze.
34. Ervaring. Hematiet. Walvis. Hematiet. Walvis. Staalgrijs.
35. Introspectie. Lapis Lazuli. Muis. Koningsblauw.
36. Sterkte. Amber. Mier. Goudgeel.

 

JvFeatherA.gif (13452 bytes)

 

De Dieren Totems

 

Hier worden de dieren totems besproken zoals ze worden toegekend aan de stenen in het medicijnwiel, en de lessen die mensen er kunnen uit leren door te werken met deze dieren wanneer ze op het pad wandelen. Nummers komen overeen met de nummers op de stenen. De illustraties werden aangepast en komen uit het boek van Sun Bear, Dancing With The Wheel (Dansen met het Wiel).

 

Binnenste Cirkel Dieren (stenen 1 t/m 8)
1. SCHEPPER. Er is geen enkel dier dat voortdurent de Schepper voorsteld. De Schepper danst in alle dieren. Het zelfde geld voor planten en mineralen. De Schepper maakt deel uit van alles en alles maakt deel uit van de Schepper.
2. LANDSCHILPAD. De dieren totem voor deze steen is de schildpad. Lessen die we kunnen leren van schildpad zijn oude wijsheden, ervaringen, geduld en uithoudingsvermogen.
3. HAGEDIS. Hagedis is de dierentotem voor deze steen. Van hem leren we aanpasbaarheid, optimisme, en bemoediging.
4. FUUT. Fuut is de totem voor deze steen. Van fuut we kunnen leren over mysterie, transformatie, trouw en bewegelijkheid.
5. ZEESCHILDPAD. Steen 5 heeft de schildpad als zijn totem. Van schildpad, welke één van de vier elementaire clans is van de binnenste cirkel (element van Aarde), leren we eren, oude wijsheid, stabiliteit en bescherming.
6. KIKKER. Kikker is de dieren totem van deze steen, en de tweede van de vier elementaire clans (element van Water). Van hem kunnen we leren over evolutie, mysterie, transformatie, humor en communicatie.
7. THUNDERBIRD. Thunderbird (dondervogel) is de derde elementaire clan (element van Vuur). Van de thunderbird kunnen mensen lessen leren in goedheid, vriendelijkheid, reinigen, helen, en heel belangrijk om te leren, nederigheid.
8. VLINDER. De laatste steen van de binnencirkel is de Vlinder. Zij is de vierde elementaire clan (element Lucht). Van de mooie vlinder kunnen mensen leren transformatie, groei, verandering en hoe je plezier kan ervaren.

 

De Geest Wachters Dieren (stenen 9 t/m 12)
9. WABOOSE (Noorden) - Witte Buffel. Spiritualiteit, onzelfzuchtigheid, vrijgevigheid, hoop, en oude wijsheid kan geleerd worden uit het werken met Waboose.
10. WABUN (Oosten) - Arend. Van Wabun kunnen mensen leren: klaarheid, inzicht en inspiratie. De Arend is de brenger van spirituele boodschappen.
11. SHAWNODESE (Zuiden) - Prairiewolf. Van Shawnodose, de bedrieger van het dierenrijk, kunnen we leren over: wildheid, umor, bedrieger energie, overleven en creativiteit.
12. MUDJEKEEWIS (Wetsten) - Grizzly Beer. Van Mudjekeewis, mag je leren: stabiliteit, helen, introspectie, volwessenheid en leiderschap.

 

De Totem Dieren (Twaalf Manen) (stenen 13 t/m 24)
13. SNEEUW GANS (22 dec. -19 jan). Dit is de Aarde Vernieuwings Maan, en Sneeuw Gans is de dieren totem. Van hem leren we: schoonheid, traditie, overbrengen, ontvangen, ceremonie, en prettige omgang (gregariousness).
14. OTTER (20 jan. - 18 feb.). Als je geboren bent in deze periode, ben je in de Rust en Reinigende Maan en Otter is je totem. Van Otter kunnen mensen leren om speels te zijn, voedend, profetisch, nobel, nieuwsgierig, in humanitair van natuur.
15. POEMA (18 feb. - 20 maart). Dezen die in deze tijd zijn geboren zitten onder de Gorte Winden Maan. Van je totem, Poema, kan je leren: initiatief, snelheid, territorriaal zijn en mysterie.
16. RODE HAVIK ( 21 maart - 19 april). Dit is de tijd van de Ontkiemende Bomen Maan, en de dierentotem is Rode Havik. Van hem kunnen mensen de volgende lessen leren: bewustzijn, inzicht, waarheid, aanpasbaarheid, gebed en openheid.
17. BEVER (20 april - 20 mei). Dit is het seizoen van de Kiker Terugkeer Maan, en de totem voor deze maan is Bever. Van Bever leren we: veiligheid, tevredenheid, industrie, evenwicht, genegenheid en geduld.
18. HERT (21 mei - 20 juni). De totem van de Koorn Planten Maan is Hetr. Van dit mooie dier kunnen mensen leren: gevoeligheid, elegantie, creativiteit en hart en geest verbindingen.
19. SPECHT ( 21 juni - 22 juli). Als je geboren bent in deze periode, ben je geboren in de Sterke Zon Maan en je dierentotem is Specht. Hij leert ons: bescherming, moed, blijdschap, harmony, ritme, liefde en voedend.
20. STEUR (23 juli - 22 aug.). Dit is de tijd van de Rijpe Bessen Maan en de dierentotem is Steur. We leren het volgende van Steur: vastberadenheid, onderwijzen, leiderschap, kennis, diepte.
21. BRUINE BEER (23 aug. - 22 sept.). Diegenen die in deze tijd zijn geboren bevinden zich onder de Oogst Maan en de Bruine Beer is hun dierentotem. Hij leert ons: voorzichtigheid, dapperheid, organisatie, weetgierigheid en leiderschap.
22. RAAF (23 sept. - 22 okt.). Raaf is de totem voor hen die geboren zijn onder de Eenden Vliegen Maan. Raaf, zeer wijs, leert aan de mensen: spiritualiteit, intelligentie, gemeenschap, dualiteit en evenwicht.
23. SLANG (24 okt. - 21 nov.). Dit is de tijd van de Bevriezende Maan, en als je nu geboren werd is je totem Slang. Slang onderwijst de lessen van: mysterie, aanpasbaarheid, vrouwelijkheid, transformatie en helen.
24. WAPITIHERT (22 nov. - 21 dec.). Wapitihert is de totem verbonden met de Lange Sneeuw Maan. Het koninklijke Wapitihert leert ons te zijn: zelfverzekerd, sterk, vreugdevol, behendig, wijs, en verantwoordelijk.

 

De Geest Pad Dieren (stenen 25 t/m 36)
Het Noordelijk Geest Pad Dier
25. WASBEER (reinigend). Onze gemaskerde vriend, Wasbeer, leert ons vrolijkheid, openheid, reinigen, sluwheid, volharding en humor.
26. AARDWORM (vernieuwing). Van de Aardworm kunnen mensen leren regeneratie, weerstandsvermogen, zelf-heling, transformatie en aarde-heling.
27. DOLFIJN (zuiverheid). De Dolfijn heeft vele lessen om van de leren. Ze bevatten: zuiverheid, verlichtheid van wezen, communicatie, liefde, intelligentie en verwezenlijking.

 

Het Oosterse Geest Pad Dier
28. KOLIBRIE (klaarheid). De Kolibrie, klein en elegant, leert ons: precisie, luciditeit, energie, vibreren, elegantie, klaarheid en heling.
29. UIL (wijsheid). Van de Uil kan de mens het volgende leren: oude wijsheid, kennis, paradoxen, vrouwelijkheid, mysterie en inzicht.
30. VUURVLIEG (verlichting). Van de kleine Vuurvlieg, die onze avonden verlicht, kunnen we leren: verlichting, begrijpen, de levenskracht, continuïteit, verwondering, ontzag, en ligt en donker.

 

Het Zuiders Geest Pad Dier
31. KONIJN (groei). Konijn, dat groei voor stelt, heeft vele lessen voor ons. Ze omvatten: angst vewerken, groei, onschuld, creativiteit, produvtiviteit, en zelf actualisatie.
32. ZALM (vertrouwen). Zalm is de tweede positie op het zuiders geest pad. Hij leert ons: vettrouwen, sterkte, vastberadenheid, wilskracht, trouw, en traditie.
33. WOLF (liefde). Van de Wolf, één van de meest verkeerd begrepen dieren broeders, kunnen mensen vele lessen leren: liefde, helen van relaties, trouw, relaties, vergevensgezindheid, intimiteit, gemeenschap, edelmoedigheid, en verenigbaarheid.

 

Het Westers Geest Pad Dier
34. WALVIS (ervaring). Werken met Walvis leert ons over het belang van observeren, en omtrent kennis gebaseerd op ervaring. We kunnen alsook veel leren omtrent het in harmony zijn met de omgeving. Andere lessen zijn: sterkte, geduld, en het bewust worden van de pracht in alle dingen.
35. MUIS (introspectie). De kleine muis, een zeer bescheiden kleine broeder, heeft vele grote lessen waar wij kunnen van leren. Ze omvatten: introspectie, waarneming, onschuld, vertrouwen, rusten, en aanvaarden van anderen.
36. MIER (sterkte). Wat een verbazingwekkend dier, de mier. Kan vele malen zijn eigen gewicht dragen, heeft vele lessen voor ons. Zij zijn: sterkte, uithoudingsvermogen, doeltreffendheid, volharding, moed, en het belang van de gemeenschap.

 

Dikwijls zien we naar onze vrienden de dieren enkel als de brengers van vermaak. We houden ze als huisdieren, bezoeken hen in parken en dierentuinen, en zij die insekten zijn zien we soms als lastposten. Indien we echt de tijd zouden nemen om onze gevleugelde, vierpotige, kruipende en zwemmende broeders en zusters te leren kennen; hoe ze leven; hoe ze zich aanpassen en overleven, zouden we hun lessen kunnen toepassen op ons eigen leven. Dit zou van groot nut zijn voor ons allen terwijl we reizen over ons levenspad.

 

JvFeatherA.gif (13452 bytes)