Gekleurd zand
terug
 
 
 
 
 
 
 
  • Water
  • Ecoline
  • Plastic koffiebekertjes
  • Plastic bordjes
  • 30 ml maatbekertjes
  • Roerhoutjes of een spatel
 
Gebruik schoon strandzand of fijnkorrelige, witte 'vogeltjeszand', dat in elke supermarkt te koop is. Zeef het zand eerst met een fijne zeef.

Het kleuren gebeurt met Ecoline. Neem steeds dezelfde hoeveelheid zand, bijvoorbeeld een afgestreken, plastic koffiebekertje, en strooi dat uit op een plastic bordje. Verdun 5, 10 of 15 ml Ecoline met respectievelijk 25, 20 of 15 ml water, zodat de totaalhoeveelheid 30 ml wordt.

Meet e.e.a af in een klein, plastic maatbekertje, verkrijgbaar bij de apotheek.

Giet de vloeibare inkt over het zand en roer net zolang tot al het zand gekleurd is. Maak van dezelfde kleur diverse tint-nuances door de mengverhoudingen te variŽren.

Laat het zand bij de kachel of in de zon heel goed drogen. Als het samenklontert, dan fijnmaken met een (bolvormige) juslepel o.i.d. Nogmaals zeven, fijnmaken, zeven en in een luchtdicht afsluitbare pot bewaren.

Heel belangrijk is dat u ervoor zorgt dat er geen vocht bij kan komen. Het met Ecoline gekleurde zand trekt ontzettend makkelijk vocht aan en is dan niet meer strooibaar. Het is daarom verstandig de werkstukken te maken onmiddellijk na het drogen en zeven van het gekleurde zand.

 
Begin niet meteen met de moeilijkste strooisels, maar probeert u het eerst eens met zo'n (glasparel-) kralenbuisje of plastic apothekerspotje.

Voor het afsluiten van het potje of buisje het zand zachtjes aandrukken met een kogelpen of enigszins in elkaar laten zakken door met het buisje enige keren zachtjes en rechtstandig op de tafel te tikken. Daarna de vrijgekomen ruimte met zand bijvullen en afsluiten. Doet u dit niet, dan zal na verloop van tijd het zand niet alleen uit zichzelf inzakken, maar ook nog gaan verschuiven.