Wegwijzers en belettering in Neon en ander fluoriserende verlichting Expo 58

Het paviljoen van ArgentiniŽ Ďs avonds

Prachtig lichtspel op het Beneluxplein tijdens de opening van Expo 58

 

 

Verlichte fonteinen

Bijna alle fonteinen hadden hun eigen verlichting.

Boven: fonteinen op het voorplein, Beneluxlaan (midden) en aan de ontvangsthal.

Expo By Night

Twinklin Atomium

3000 krachtige lampen zorgden voor een twinkelend effect op de sferen

Atom representation

Een kleurrijke atoompresentatie in het paviljloen van Tjsechoslovakije

Voorbeelden van sfeervolle verlichting op de wereldtentoonstelling waren de neonverlichting van de Eternittoren en de gehoornde lichtpilaren van de Congolese afdeling

Expo stars on overpassLight depiction of spring

Kunstwerken uit licht die in het Ossegempark stonden waren een uitbeelding van de 4 seizoenen.

 

Light depiction of autumnLight depiction of summer

De verlichte zwevende Víís van de Natienpoort

Light pillar at Congo square

Stairway to heaven: Ďs avonds was de luchtbrug verlicht met Exposterren

Belgium Square fountains by nightPavilion of France by nightUSA pavilion by nightBelgium square by night

Verlichte fonteinen en watervalletjes op het Voorplein. Speciaal voor Expo 58 kreeg het groot Heizelpaleis een nieuwe en moderne voorgevel die indirect werd verlicht met exposterren. Als decoratie was er een 20 m grote vredesduif aangebracht.

Het Amerikaanse paviljoen was het grootste circulaire gebouw ooit gebouwd. Door zijn lichtuitstraling en ronde vorm had het 's nachts erg veel weg van een pas gelande vliegende schotel.

Door de transparante gevels verspreidde Ďs avonds het Frans paviljoen een gouden gloed

Een zicht op het BelgiŽplein met meterslange lichtgevende fonteinen en een flikkerend Atomium op de achtergrond

The Holy See by nightGrand palace by night

Door de lichtgloed die 's avonds door de enorme glazen gevels van het Russisch paviljoen straalde leek het gebouw op een gigantische briljant.

Het paviljoen van Spanje met binnenverlichting. Duidelijk zijn de verscheidene pilaren met stervormige kop te zien die het plafond ondersteunen

Een nachtelijk Vatikaans paviljoen samen met aan de rechterzijde zijn open klokkentoren. Centraal op de foto is de met roterende fonteinen uitgeruste poel van het Amerikaanse paviljoen te zien.

 

De naar beneden toelopende watertrap van de Beneluxlaan was uitgerust met verlichte bekkens

Expo 58 bij nacht

Let there be lights !

 

De wereldtentoonstelling van 1958 werd geroemd om zijn sfeervolle verlichting waardoor zij 's avonds werd herschapen tot een wondermooi sprookjesland.

 

Reeds van ver waren de goed verlichte toegangspoorten op te merken. Enkele vielen op door als baken fungerende ontwerpen zoals de zwevende V's aan de NatiŽnpoort die een perfect staaltje van architecturale durf demonstreerden.

 

Opvallend waren ook de aan de Heizelhallen opgestelde stervormige ornamenten. Samen met de van kleur wisselende fonteinen vormden deze meer dan 10 meter hoge lichtbakens ťťn geheel met de prachtig blauwverlichte voorgevel van het hoofdpaleis en de helverlichte portalen. De blazende gasvlammen in de vijver zorgden wel voor enig contrast.

 

Het Atomium simuleerde met op de sferen aangebrachte spots de bewegingen van elektroden rond atoomkernen in het ijzerkristal.

 

Door de gloed die van binnenuit werd verspreid via de transparante gevels van paviljoenen als Frankrijk, Amerika en Rusland leken deze getransformeerd tot welverlichte blokkendozen.

 

In de Belgische afdeling met centraal het Atomium viel s' avond vooral de BelgŽlaan op met† een aflopende watertrap. Elke trede had een aan de randen verlicht waterbassin dat door een ingineus systeem het daaropvolgend waterbekken bevloeide. De zachtkabbelende watertrap was bijzonder rustgevend en eindigde na 450 meter aan de Beneluxpoort.

 

Door Raymond Loewy ontworpen neon wegwijzers waren overal op strategische plaatsen opgesteld. Door toepassing van diverse kleuren konden bezoekers makkelijk worden geleidt door de verschillende secties van Expo 58.

 

Andere aanwezige lichtbronnen zorgden ook wel voor sfeer zoals de kermisverlichting in het Attractiepark, de alom vertegenwoordigde grondverlichting tussen de bosrijke omgeving van het Ossegempark, de gehoornde lichtpilaren van Belgisch Congo, de lichtgevende obelisk op het plein van de Internationale sectie en niet te vergeten de elegante loopbrug die was geflankeerd met zijn vijfpuntige exposterren. Adembenemend mooi allemaal !

Electriciteit voor Expo 58

 

Al dat moois had natuurlijk enorm veel electriciteit nodig waardoor een ingewikkeld stroomnetwerk werd ontwikkeld. Enkele paviljoenen zoals deze van de Electrische Energie en de tentoonstellingshal van de Burgerlijke Bouwkunde kwamen in aanmerking voor het onderbrengen van stroomgroepen. Deze leverden gedeeltelijk de nodige electriciteit voor Expo 58.

 

Om de verschillende paviljoenen van electriciteit te voorzien was er in totaal† 135 km bedrading nodig waarvan 45 km kabel voor hoog voltage, 25 km voor secundair hoog voltage, 30 km voor laag voltage, 25 km voor openbare verlichting en 10 km voor hulpconnecties.

Daarnaast werd op de expo veelvuldig gebruik gemaakt van fluoriserende en neon lichtbronnen dat bestond uit 35 000 m buizen met koude cathodes en 10 000 m met warme cathodes.

Dit alles had een verbruik van 42,5 miljoen KW-h.

 

Vermeldingswaard was ook het gasverbruik van 3 miljoen m≥† dat samen met een waterverbruik van 1 miljoen m≥ nodig was voor de ganse periode dat de tentoonstelling lopende was.

Nachtelijk zicht vanuit de centrale Atomiumsfeer op de BelgiŽlaan het hoofdpaleis

De Eternittoren bij nacht

De blauwlichtende gevel van het hoofdpaleis

Het paviljoen van Oostenrijk met op de voorgrond het symbolisch schip van Parijs

Eťn van de twee stervormige lichtsculpturen op het BelgiŽplein

De op een radiolamp gebaseerde constructie van MBLE harmonieerde s' nachts prachtig met de verlichting van het naburig IBM paviljoen

Nachtelijk zicht op het NatiŽnplein met vooraan de vijver en op de achtergrond de door exposterren verlichte luchtbrug

Op de gevel van het paviljoen van de Electriciteit een bewegend lichtornament aangebracht. Met zijn 40 meter lengte was het zowat de grootste neonconstructie van de wereldtentoonstelling

Het voorplein werd bijna geheel verlicht door het Transportpaviljoen

 

remote small