Expo Relics

Expo Relikten


Eerst was er nog het voorstel om de wereldtentoonstelling met enkele maanden te verlengen. Maar de dag nadien, op 20 oktober, nadat de poorten dichtgingen begonnen werklui onmiddelijk met de afbraak van Expo 58. Blijkbaar deden zij hun werk grondig want er zijn nog maar enkele restanten overgebleven op de Heizel.

 

Ruw geschat zijn er nog een vijftal restanten over van de 200 constructies in 1958.

Sommige paviljoenen werden heropgebouwd op andere locaties en veel materiaal werd herbruikt voor nieuwbouw.

Een echte Expo-overlever is het onlangs grondig gerenoveerde Atomium dat nog jaarlijks meer dan 300 000 bezoekers mag ontvangen.

Het is bijzonder spijtig dat een gelijkaardig ikoon van Expo 58 moest verdwijnen in de vroege jaren zeventig. De machtige Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde ruimde toen plaats voor de huidige Trade Markt.

 

De foto’s die op de volgende pagina’s zijn terug te vinden werden gemaakt tijdens uitstappen in Brussel en op anderde locaties. Het is een onvolledig inventaris dat verder nog dient worden aangevuld.

 

Als er bezoekers zijn die nog kennis hebben van andere restanten gelieve dit te melden op dit adres: 

expo58@skynet.be

renewed praha 1praha ruine 1praha ruine 2

Deze late jaren zestig foto toont enkele restanten van  Expo 58. 1) De Pijl van de Burgerlijk Bouwkunde, 2) het onthoofde USA paviljoen, 3) het paviljoen van Comptoir Tuillier, 4) een deel van de luchtbrug, 5) het Atomium

Expolekkernijen nog steeds verkrijgbaar  !

 

Er zijn nog steeds heel wat lekkere overblijfsels van Expo 58 verkrijgbaar in België.

 

Tijdens de lange hete zomer van ‘58, ijsjes waren een aangename verfrissing op de wereltentoonstelling.

 

1

2

3

4

5

Reeds verdwenen

Expo constructies

(klik foto om te vergroten)

Wat gebeurde er met de paviljoenen ?

 

Zo goed als alle paviljoenen en andere typische Expo bouwwerken werden na de wereldtentoonstelling afgebroken. Veel van het gebruikte materiaal werd opgekocht door bouwondernemingen terwijl ook heel wat mensen uit de privésector er geschikt materiaal vonden voor de bouw van garages, kantines, warenhuizen, ateliers enz. Vaak werd er gecombineerd met paviljoenmateriaal, werd het oorspronkelijk ontwerp gewijzigd en werden er toevoegingen gedaan naar eigen voorkeur.

 

Zo is het vrij moeilijk om nog heropgebouwde paviljoenen in oorspronkelijk toestand te vinden. Een goed bewaard exemplaar is het recent gerestaureerde Praha restaurant dat na Expo 58 in Praag werd heropgericht. Ook het paviljoen van Joegoslavië dat nadien in Wevelgem werd herbruikt als schoolgebouw vertoont nog veel overeenkomsten met het origineel.

 

Hieronder een lijstje van andere heropgebouwde buitenlandse paviljoenen:

 

- Paviljoen van de Sovjet Unie, heropgericht als tentoonstellingshal in Moskou

- Paviljoen van Spanje, heropgericht als kunstgallerij in Madrid

- Paviljoen van Oostenrijk, herbruikt als museum voor moderne kunst in Wenen

- Paviljoen van Venuzuela, met onduidelijk bestemming terug naar eigen land

- Paviljoen van Turkije werd heropgericht in Ankarra

- Paviljoen van Amerika, gedeeltelijk behouden als TV studio

- Paviljoen van Canada, heropgebouwd als school te Genk

- Paviljoen van Congo, herbruikt als opslagruimte in Anderlecht

- Paviljoen van Noorwegen, gedeeltelijk herbruikt als cultureel centrum te Limal

- Paviljoen van Argentinië, gevel gebruikt voor productiehal in Zemst

 

Daarnaast is zowat geheel België bezaaid met niet altijd zichtbare Expo overblijfselen. Zo werd bijvoorbeeld het opgeblazen Philips paviljoen en andere puin getransporteerd naar Wemmel voor het opvullen van een nog te bouwen woonwijk.

Expo Archeologie

 

Expo archeologie, paviljoen spotting of noem het Expo safari is een passie die perfect te combineren is met mijn andere hobby’s. Meestal worden uitstapjes, al dan niet met oldtimer, gepland in functie van het opzoeken van Expo restanten.

 

Via het raadplegen van mijn Expo archief werden er heel wat sporen gevonden om te onderzoeken. Enkele motels en andere typische Expo items werden op deze manier terug gevonden.

 

Soms kwamen er spontane reacties van mensen die informatie verschaften over Expo restanten in hun omgeving. Er waren ook mensen die ons vakantiefoto’s bezorgden met Expo relikten zoals het Tsjechische Praha gebouw.

 

Uitzonderlijk waren de ontmoetingen met Expo 58 getuigen. Zo hadden we ooit een een interessant gesprek met een bejaarde katholieke zuster die verantwoordelijk was voor de aankoop van het Canadees paviljoen. Zij herinnerde zich nog goed elk detail, van het transport in 1958 tot de laaste renovatie van hun schoolgebouw.

Er was zelfs een ontmoeting met de priester van de Saint Anthony’s kerk die gepassioneerd gedetailleerde informatie verschaftie samen met wat gewijde geschiedenis.

Opmerkelijk was ook de eigenaar van de Expotreintjes die een ganse zondagnamiddag nodig had om zijn enorme oldtimercollectie te laten zien. Indrukwekkend was het brandweer wagenpark en de door kogelgaten doorzeefde Cadillac van Al Capone.

 

Restanten in hun originele vorm zijn moeilijk te vinden. Enkele favorieten zijn het St Pauluscollege in Wevelgem, het voormalig kraan en liftbedrijf Verbist te Londerzeel, het overdekt zwembad te Diest, het fitnesscenter P58 te Ukkel, de Expo hal in Deurne en al de gebouwen van de Ukkelse filmschool.

 

Vermeldingswaard is ook het feit dat de Zwitserse skiliftenfabrikant ’Von Roll’ medeverantwoordelijk was voor de bouw van de Expo 58 kabelbaan. Nadat de kabelbaan in Namen klaar was begon deze firma aan een tweede exemplaar te Brussel voor de wereldtentoonstelling van 1958. In 1961 was "Von Roll" nogmaals in België bij de herstelling van de Naamse kabelbaan nadat een brand het station samen met de 62 cabines had verwoest. Blijkbaar werd hiervoor materiaal van de gedemonteerde Expo 58 kabelbaan gebruikt zoals het ophangsyteem van de gondels. Enkele onderdelen hiervan werden onlangs herbruikt voor de reconstructie van een Expo gondeltje.

 

Tenslotte zijn wij ervan overtuigd dat er nog meer Exporestanten zijn dan deze die hier werden vernoemd.

Als er bezoekers zijn die nog informatie hebben over andere overblijfselen gelieve dit aan ons te laten weten: expo58@skynet.be

Dankzij de Amerikanen werd soft ice zowat de meest vernieuwende lekkernij sinds Expo 58. Het was zowat het best verkochte product tijdens de wereldtentoonstelling en het is vandaag nog steeds verkrijgbaar in diverse variëteiten.

 

Een typisch ijsje uit mijn kinderjaren wordt nog steeds geproduceerd door diverse fabrikanten. Het Expo ijsje was een driekleurig blok ijscreme dat was verpakt in een kartonnen omhulsel en werd geserveerd met twee aparte wafeltjes. Met een beetje goede wil kan je er de kleuren van de Belgische vlag in herkennen.

Speciaal ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling bracht Cote d’Or  een nieuw product  op de markt.  “Dessert 58” was een met praliné gevulde chocola die meteen succevol bleek.  Vandaag zijn er twee versies verkrijgbaar en na meer dan 50 jaar is deze chocolade nog steeds favoriet bij de meeste Belgen.

hostess

Gebruik onderstaande navigatiebalk voor meer Exporestanten

remote small

Helaas moet de Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde begin jaren zeventig plaats maken voor de Trade Markt.

Na jaren van verval is het voormalig Praha restaurant nu gerenoveerd tot kantoorgebouw

Klassiek vervoer voor verkennende expedities

Genieten van origineel Expo meubilair

Een prachtig Exporestant in Duitsland

Het paviljoen van Thailand verhuisde na de WT naar het thuisland.

Expo jager met trofee

Informatieve gesprekken met Expogetuigen

 Het Antwerps Nautilus hotel werd gebouwd met expomateriaal

Halfweg de jaren negentig werd het hotel afgebroken voor de aanleg van een grote parking.

 

Rockband Pink Floyd tijdens een promotionele fotoshoot in 1968.  Deze foto bewijst dat de luchtbrug er nog steeds was in de late jaren zestig

 

Het Koelbergviaduct, ooit deel van de Leopold II laan in Brussel, speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling en in de jaren tachtig verhuisd naar Bangkok

De oorspronkelijke Expogebouwen die nadien onderdeel werden van het Brusselse Melipark verdwenen eind jaren zeventig ten voordelen van Brupark en Kinepolis.

Bovenste foto toont het  Martini paviljoen in de vroege jaren 80.