Remnants Belgium

hostess

Het ijzerwerk van dit gebouw vertoont een perfecte gelijkenis met deze van de tentoonstellingshal die tijdens Expo 58 toebehoorde aan de Burgerlijke Bouwkunde. Het huidige gebouw met de trapeziumachtige kopgevels dateert van begin jaren zestig. Door toevoeging van een drietal extra bruggen werd deze overkoepeling voor klaslokalen en ateliers verlengd tot 100 meter en net zoals bij het origineel staan de volgens het 'Ceno' procedé geconstrueerde bruggen ook hier om de 10 meter opgesteld.

Het Congolees paviljoen met de officiële benaming “Union Minière du Haut Katange” werd na de wereldtentoonstelling heropgebouwd als schoolgebouw in Brakel. Het ganse metalen geraamte ervan diende als uitgangsbasis. Aan de voorzijde werden de kenmerkende glasramen behouden terwijl de achterkant uit bakstenen werd opgetrokken met verwijzing naar de gouden toren van het origineel. Goed zichtbaar zijn de metalen spanconstructies aan de binnenzijde van de ramen.

Na Expo 58 werd het paviljoen van de electriciteit opgekocht door TSM (Terneuzense Scheepsbouw Maatschappij) die het overbracht naar Zeeuws Vlaanderen. In 1978 werd deze scheepswerf failliet verklaard en de betreffende hal is toen overgenomen door houthandel Jongeneel. Deze nog steeds actieve firma renoveerde enkele jaren geleden de hal waarbij het dak en de gevelbeplating werden vernieuwd.

Deze meer dan 150 meter lange hal bevindt zich in Anderlecht en is de bovenbouw van het voormalig hoofdpaleis van de Congolese sectie op Expo 58.

Bij de heropbouw werd veel van het origineel paviljoen herbruikt zoals een deel van de gevel- en dak-bekleding alsook de 25 houten spanten. Deze werden bij de heroprichting gedeeltelijk buiten het bouwwerk gelaten zodat het ribachtig uiterlijke ervan bepalend is voor het uitzicht.

Dit boogvormig gebouw werd gebouwd met onderdelen van de grote muziekhal, ook wel Water Follies genoemd, die was terug te vinden in het Attracitepark van Expo 58. In deze eigenaardige bouw is sinds 1979 de firma Allpack HP Handling & Packing NV gehuisvest. Het bedrijf is gespecialiseerd in verpakking voor maritiem/luchtvervoer en bunkering

Na jarenlang te zijn opgeslagen werd het paviljoen van Noorwegen gedeeltelijk herbruikt voor de bouw van een cultureel centrum te Limal. Vooral aan de binnenkant valt het veelvuldig aanwezige houtwerk op. Overblijvend materiaal werd aangewend voor het interieur van het Norrland restaurant te Wemmel.

Na de Expo verhuisde het paviljoen van Kodak naar het Nederlandse Hilvarenbeek waar het in 1964 werd opgebouwd als filmstudio. In de jaren zeventig werd het vooral gebruikt als muziekstudio. Het recent gerenoveerde complex wordt vandaag voornamelijk als expositieruimte, foto- en videostudio gebruikt.

De Euroschool in Houthalen-Helchteren is een 4-delig complex dat in de vroege jaren zestig in verschillende stappen werd opgebouwd. De kleinere gebouwen die als klaslokalen werden gebruikt behoorden tijdens de WT toe aan het in Wiemmel gelegen Motel Expo.

remote small

Heropgebouwde Exporestanten in België

De Löwenbrau, één van de grootste restaurants van Expo 58 was gelegen in het Attractiepark. Het was tevens een feesthal. De hal werd na de wereldtentoonstelling verplaatst naar Kontich waar zij werd voorzien van een nieuw gemetseld voorgebouw dat in de stijl van het Expo-origineel werd opgetrokken. Vandaag is er een kledingwinkel en een Chinees restaurant in gehuisvest.

Het sterk hellend dak met de overstekende luifel en het stalen binnenframe laat vermoeden dat dit pand afkomstig is van Expo 58. Het vertoont veel gelijkenis met het voorgebouw van het Congolese paviljoen van Banken en Verzekeringen. Ooit deed het dienst als toonzaal voor een Fiat dealer.

 

Bij de opbouw van deze grote showroom voor werfmachines werden de voor en achterkant van het IBM paviljoen naast elkaar geplaatst en voorzien van een blinde bakstenen achterwand.

Met de aanleg van de nieuwe autoweg werd het voormalig Cote d'Or paviljoen begin jaren zestig heropgebouwd als wegrestaurant. Vanaf de jaren negentig onderging het gebouw een grondige renovatie waarbij de glazen wanden werden dichtgeverfd om met een kleurrijke onderbouw te worden omgevormd tot hippe discotheek.

Discotheek Carré - Willebroek

Lyceum voor meisjes - Genk

Taverne Astrid - Kontich

Openbaar zwembad - Diest

Eind jaren vijftig besliste het stadsbestuur van Diest om een overdekt zwembad voor haar inwoners te bouwen. Omer Vanaudenhove, voormalige burgemeester van Diest liet hiervoor het paviljoen van chocoladereus Jacques naar Diest overbrengen voor de uitbouw  tot stedelijk zwembad. Er werden meteen ook wat trappen en enkele glaswanden meegenomen zodat met de heropbouw een externe trappenhal kon worden bijgebouwd. Op het eind van vorige eeuw werd het gebouw grondig aangepakt en werd het voorzien van een nieuwe dakstructuur. Verder werden de wanden bekleed met nieuwe profielplaten en werd er een buiten het gebouw geplaatste waterglijbaan aan toegevoegd.

Kader & lijstenfabriek Douven - Leopoldsburg

Het is algemeen geweten dat opa Douven  in '59 een stalen frame kocht op de Heizel om er stenen muren rond te metselen, maar de nazaten zijn nooit te weten gekomen van welk paviljoen dit afkomstig was. Paviljoenen van Meurisse, Van Der Borght en Larousse beschikten over vergelijkbare stalen gebinten waaruit blijkt dat een combinatie van de drie in aanmerking komt om de herkomst te bepalen.

Machines Verbist - Londerzeel

Handelspand Berbroek

Tijdens Expo 58 was dit het paviljoen van de houtindustrie. Bij de heropbouw werd er voor een andere dakbedekking gekozen en werd het gebinte overspannen met een grijs polyesterachtig doek. Oorspronkelijk was het met zeildoek afgedichte paviljoen aan de onderkant voorzien van doorzichtig materiaal.

Expo Hal - Deurne

Voetbalkantine - Lembeek

Café-Restaurant Margaille - Lembeek

Sinds de jaren '60 beschikt de Lembeekse voetbalclub over een royale voetbalkantine die werd opgebouwd met Expomateriaal. In het recent verleden werd de kantine uitgebreid waarbij de originele Expotoog vervangen werd door een nieuw gemetselde. De achterbouw beschikt nog over de originele wand- en plafondbekleding.

Dit oorspronkelijk als visserskantine heropgebouwd Expopaviljoen is door de talloze verbouwingen omgevormd tot een modern restaurant waardoor het origineel ontwerp onherkenbaar is geworden. Het paviljoen was tijdens Expo 58 terug te vinden aan de ingang van het Attractiepark waar het de brouwerij Union Pils huisvestte die er het Tiger Beer promootte.

Saint Anthony’s kerkje - Kraainem

Na de Expo werd dit schattig kerkje terug opgebouwd in Kraainem. Het was ooit de Expo Kapel die stond opgesteld in de moderene afdeling van Vrolijk België.

 

(klik foto’s voor meer informatie)

Saint Pie X kerk - Ottignies

Voor de Expo van 1958  werd het paviljoen van de Heilige Stoel voorzien van een sacramentskapel. Een exacte kopie ervan werd na de wereldtentoonstelling gebouwd in het Brabantse dorpje Ottignies waar het op 7 juni 1964 werd ingezegend. Het kerkje beschikt over de originele inrichting Als bewijs hiervan is er een opschrift bevestigd aan de ingang. Het opvallende Christusbeeld is nu op een afwijkend kruisbeeld gemonteerd, en werd net zoals bij het origineel centraal boven het authentiek altaar bevestigd. Andere in het oog springende zaken zijn de relieken aan de wanden en het grote koperen doopvond die het kerkgebouw een aparte maar toch serene uitstraling geven.

Sint Paulus College - Wevelgem

School Eeklo

Dit gebouw op de terreinen van een Eeklose school werd gebouwd met materiaal afkomstig van Expo 58

In Wevelgem staat er één van de meest authentieke en bestbewaarde Expooverblijfsels van het land. Het ex paviljoen van Joegoslavië, ontworpen door de bekende architect Richter, doet nu dienst als schoolgebouw en had oorspronkelijk een licht, open en transparant karakter. Helaas werd dit bij de heropbouw teniet gedaan door de onvermijdelijke compartimentering voor de klaslokalen die over drie niveau's werden verdeeld.

Ondanks deze metamorfose en het feit dat vele glasvlakken werden vervangen door stenen muren en groene panelen, vertoont het gebouw aan de buitenkant nog steeds dezelfde contouren als het origineel. Aan de binnenkant zijn de trappenpartijen en de driedelige banaanvormige vensters in het plafond een boeiende herinnering aan het luchtige idee van de ontwerper. Opvallend detail is de op de voorgevel aangebrachte benaming dat van hetzelfde lettertype is als in 1958.

Sint Albertus College - Haasrode

In de vroege jaren zestig kreeg het Sint-Albertus-college te kampen met plaatsgebrek. Bepaalde bronnen vermelden dat de nieuw gemetselde muren werden voorzien van materiaal dat afkomstig was van de Expo zoals koepels, ramen en deuren. Ook dragende constructies werden gebruikt waaronder de glulamspanten die op de bovenstaande foto duidelijk zijn te herkennen.

Na de Expo verhuisde het paviljoen van Canada naar Genk om er voortaan als Lyceum door het leven te gaan. Toen het gebouw in 1960 feestelijk opende werd het beschouwd als één van de modernste schoolgebouwen van gans het land. Tot de jaren tachtig was het gebouw voorzien van de originele blauwe panelen die echter werden vervangen door spiegelbeglazing.

Bij de heropbouw werd ook afgezien van de oorspronkelijke torenconstructie waardoor het Lyceum zijn huidige huidige L-vorm verkreeg. Binnen is het echter één en al nostalgie met authentieke items zoals de aan kabels opgehangen spiraaltrap en de prachtige zaal die nog steeds beschikt over de originele decoratie, podium en vloeren.

Na de Expo werd het centraal station van de kabellift getransporteerd naar Zonhoven waar het nog altijd wordt uitgebaat als sportwinkel. Bij de opbouw werd veel van het origineel gerecupereerd zoals de onderste stalen constructie waar ooit de aandrijfunit van de kabelbaan was gemonteerd.

Melosport - Zonhoven

P58 / City Films - Ukkel

Dit goed bewaarde paviljoen dat nu een fitnessclub herbergt, maakte tijdens Expo 58 deel uit van de Belgische landbouwsector. Na de heropbouw in Ukkel werd het hoofdzakelijk gebruikt als feestzaal en bioscoop.

De Ukkelse filmschool beschikt over enkele opvallende gebouwen die afkomstig zijn van de WT. De filmstudio is het voormalig paviljoen van de Tabak terwijl het naastgelegen gebouw toebehoorde aan de Belgische landbouwsector.

Houtconstructies De Coene - Kortrijk

Roeiclub KRSNO - Oostende

Aan de spuikom tussen Oostende en Bredene kort nabij het Kanaal Oostende-Brugge is er de Koninklijke Roei- en Nautische Sportclub gevestigd. In 1958, na de wereldtentoonstelling in Brussel, werd een gedeelte van het U.N.O.-paviljoen aangekocht om, met de steun van de beide gemeentebesturen, tot een fraai en nieuw clubhuis te worden verbouwd. De voormalige kantoorgebouwen die langs beide zijden van de blauwe koepel van het UNO paviljoen waren gelegen werden bij de heropbouw uitgebreid met een opslagplaats die met identieke materialen werd opgetrokken.

MMI Parnas - Groot Bijgaarden

Mutsaardwijk ‘t Kiel - Hoboken

Buitenverblijf - Dworp

Schoolgebouwen - Leuven / Beringen / Zoutleeuw / Luik

Het stalen frame van dit schoolgebouw van het MMI Parnas te Groot Bijgaarden is afkomstig van het voormalig Victoria paviljoen. Door de nieuwe opbouw rond het frame en het weglaten van de meest typerende kenmerken zoals de grote golfvormige glasramen aan de zijkanten werd het voormalig paviljoen onherkenbaar getransformeerd naar een onopvallend geheel.

Dit is hetzelfde gebouwtje als het blauwe kantoorgebouwtje op de Heizel. Het wordt nu benut als buitenverblijf.

 

Naar verluid werden er voor Expo 58 nabij het tentoonstellingsterrein tijdelijke middelgrote motelcomplexen opgericht. Na de Expo werden deze logementsblokken afgebroken en verkocht. De meesten ervan werden terug opgebouwd als schoolgebouw en zijn terug te vinden op diverse locaties in het land. Een drietal zijn gelegen in Limburg. Ondanks verbouwingen en aanpassingen is de eenvormigheid van de gebouwen opvallend en zijn de meesten nog voorzien van de originele typische kopgevels met de afgeronde ramen.

Linker foto toont het voormalig stookgebouw dat blijkbaar als voorbeeld diende voor het paviljoen van Bell Telephone. Op de rechter foto de bibliotheek waarvan wordt beweerd dat deze werd opgebouwd met materiaal van de WT. Opvallend is dat de ganse wijk werd opgetrokken in ware Expo stijl.

Na de Expo verhuisde het paviljoen van stedebouw naar de terreinen van 'De Coene' die op de Pottelberg te Kortrijk waren gelegen. Bij de heropbouw werden de oorspronkelijke polyester wanden vervangen door een duurzamer materiaal waarin diverse glasramen werden  aangebracht. Het gebouw kon voortaan worden benut als kantoorruimte, showroom en kantine voor het personeel. Ooit was er zelfs een noodschool in ondergebracht.

Cultureel Centrum - Namen

Tijdens Expo 58 was de Voedingsindustrie met één van de grootste paviljoenen vertegenwoordigd in de Belgische Sectie. Na de wereldtentoonstelling werd het gebouw integraal heropgebouwd in Namen als cultureel centrum.

In de jaren negentig werd het cultureel centrum aan de straatkant vernieuwd met een modern voorgebouw waardoor de originele voorgevel volledig werd ingekapseld. De achterkant met de hoekuitbouw in de typische blauwe Expokleur bleef goed bewaard.

 

Ondanks de karige informatie wijst alles erop dat voor de bouw van dit pand heel wat materiaal is gebruikt van het voormalig Argentijns paviljoen. De heropbouw is echter minder hoog doordat de boogvormige bruggen direct op de gelijkgrondse funderingen zijn geplaatst. In 1958 waren deze gemonteerd op een betonnen onderbouw. Waar de glulamspanten bij het Expopaviljoen achter glasramen zaten verscholen is nu het goed zichtbare exemplaar van de voorgevel naar buiten geplaatst.

DS Conserven - Zemst

KTA - Vilvoorde

Kostschool - Brakel

Houthandel Jongeneel - Terneuzen

Aannemersbedrijf EGTA - Anderlecht

Allpack - Lier

Cultureel Centrum - Limal

Hilvaria Studio’s - Hilvarenbeek (NL)

Euroschool - Houthalen Helchteren