remote small

Other Remnants

hostess

 Diverse Expo restanten

De Bol van het Antwerps Bouwcentrum

Het Wervelend Oor - Kunstberg Brussels

Het Ros Beiaard -  Namen

Sinds enkele jaren staat er op de Kunstberg te Brussel deze sculptuur, een zogenaamde mobiel naar de hand van Elexander Calder. Hij ontwierp "The Whirling Ear" speciaal voor Expo 58 ter opsmuk van de vijver die voor het Amerikaans paviljoen was aangelegd. Het monument wentelt langzaam rond aan één toer per minuut

Het "Paard met de 4 Heemskinderen" van Olivier Strebelle pronkte ooit op de esplanade, net voorbij de hoofdingang en is nu terug te vinden in het centrum van Namen nabij de Ardennenbrug. Het beeld werd bij de heropbouw op een bredere sokkel geplaatst waarbij de originele opstelling werd behouden.

Tijdens Expo 58 was er op het overdekte terras van het paviljoen van Oostenrijk een enorme bol geplaatst. Na de wereldtentoonstelling schonk Oostenrijk de bol aan de stad Antwerpen waar het werd opgesteld aan de voorkant van het in 1954 opgerichte Bouwcentrum dat met zijn eerste bouwbeurs in 1958 over een ware eyecatcher kon beschikken.

Touristentreintje Bokrijk - Genk

Mercedes bouwde een twintigtal treintjes speciaal voor de wereldtentoonstelling die werden voortgetrokken door een Mercedes L319. Na de Expo werden de meeste trekkers verkocht om daarna te worden gebruikt voor diverse doeleinden, van melkwagen tot depanneur. Zo reden er ooit twee Expotreintjes door de Bokrijkse bossen. Deze kregen in de jaren ‘80 een facelift waardoor zij vreselijk werden verminkt.

Toch verzorgden deze treintjes nog jarenlang rondritten totdat zij begin jaren negentig werden vervangen door een hypermoderne Bokrijk Shuttle.

Zo staan de voormalige Expotreintjes nu verwaarloosd gestationeerd op een Genks fabrieksterrein. Door hun verregaande staat van ontbinding en de talrijke mutaties is een restauratie ervan zelfs niet meer het overwegen waard.

Paardentram - ergens in Antwerpen

Een toevalstreffer deze paardentram die op weg  was naar een bruiloft. De wagen blijkt te zijn opgebouwd met verschillende onderdelen van enkele Expo treintjes waaronder de Pontiac mobile. De menner en zijn begeleider waren enkel ingehuurd en wisten er helaas niet meer over te vertellen.

Expo leeuw

Jukebox - Menen

Albertina - Kunstberg Brussel

In hartje Brussel ligt er de Kunstberg die vanaf 1954 speciaal voor Expo 58 ingrijpend werd aangepakt. De Albertina bibliotheek, het Paleis van de Dynastie en het Congresgebouw werden speciaal ter ontlasting van de Heizelpaleizen voorzien. Onder het complex is er een 3 deks parkeergarage met plaats voor ongeveer 850 voertuigen.

Ontdekking in het Jukebox Museum.

Deze AMI jukebox, ook wel  Expo-model genoemd was gedecoreerd met Expo souveniers.

 

Eind 1957 werd dit park aangelegd te Duinbergen (Knokke-Heist) door het gemeentebestuur van Heist, en dit met fondsen van de wereldtentoonstelling.

Het voor publiek opengesteld gedeelte heeft twee toegangen en is voorzien van verharde wandelpaadjes. Tot voor enkele jaren was het park een waterwinningsgebied.

Voor de wereldtentoonstelling werd het park De Drie Fonteinen omgevormd tot Kamping 58.

Het terrein voorzag kampeermogelijkheden voor caravans en tenten. Er was ook het Sterrendorp waar in groepsverband kon worden gelogeerd in bungalowtenten. Tot voor kort waren er nog talrijke roestige aansluitboxen voor caravans en een origineel administratiegebouwtje aanwezig.

Het kunstwerk "King and Queen" van Henri Moore sierde de Britse inzending tijdens Expo 58. Hierna begon het koninklijke paar aan een jarenlange wereldreis waar het zowat in alle belangrijke musea werd geexposeerd. Momenteel maken Koning en Koningin deel uit van de in 1974 opgerichte 'Hirshorn Museum's Sculpture Garden' in de Amerikaanse staat Washington DC.

Park 58 - Duinbergen

King & Queen - Washington (VS)

Park 3 Bronnen - Vilvoorde

Far West Country Club - Tremelo

Deze wat verwaarloosde houten constructies maakten tijdens de wereldtentoonstelling deel uit van The Wild West Show welke tijdens de zomermaanden werd opgevoerd op terrein van de Marly. Naast de show die werd opgevoerd in een enorme tent konden de toeschouwers een blik werpen op het leven in de Far West. De houten gebouwen ervan verhuisden na de WT naar Tremelo.

Object Mathematique - Eindhoven

Na de Expo was dit kunstwerk samen met de geluidsinstallatie het enige wat overbleef van het gedurfde Philips project. Het diende als baken voor de ingang van het prestigieuze Philips paviljoen dat werd ontworpen door Le Corbussier. Enkele jaren geleden werd het gerestaureerd en op het terrein van de Eindhovense faculteit geplaatst.

Expo brug - Duisburg (Duitsland)

Tijdens de jaren negentig verhuisde de brug voor een tweede maal naar de enkele kilometers verderop gelegen Universiteit van Duisburg.  De onlangs gerestaureerde en aangepaste brug verkeert nog in goede staat.

Deze aan tuikabels opgehangen brug verbond het Duitse paviljoen met de passerelle en verhuisde na de Expo naar de zoo van Duisburg waar zij jarenlang het door een autosnelweg opgesplitste dierenpark verbond (zie zwart/wit foto).

Taverne Dirk Martens - Aalst

Het Safir Café dat werd uitgebaat door Brouwerij De Gheest was één van de 40 drankgelegenheden op het 5 ha groot terrein van Vrolijk België. Na de WT werd er voor een nieuw te openen taverne op de Markt van Aalst gebruik gemaakt van het origineel Expo interieur uit het Safir Café.

Kabelbaan - Citadelle Namen

In de jaren vijftig bouwde de Zwitserse skiliftenfabrikant Von Roll twee kabel banen in België. Eerst een aan de citadelle van Namen en daarna eentje op de Heizel voor Expo 58. In 1961 verwoeste een brand nagenoeg de ganse kabelbaan van Namen. Von Roll herstelde de kabelbaan en gebruikte hiervoor onderdelen van het gedemonteerde Expo exemplaar.

Hierdoor ontstond de legende dat de Naamse kabelbaan afkomstig zou zijn van Expo 58. Helaas werd de téléférique eind jaren negentig stopgezet omdat de uitbaters niet meer konden tegemoetkomen aan de hoge Europese veiligheidsnormen. In 2005 werd de ganse kabelbaan ontmanteld, slechts enkele gondeltjes konden worden gered.

De Euroschool in Houthalen-Helchteren is een 4-delig complex dat in de vroege jaren zestig in verschillende stappen werd opgebouwd. Het oudste gedeelte van de voormalige Euroschool de Mozaïk bestaat uit enkele lage paviljoenachtige gebouwen die afkomstig zijn van het Expo Motel. De gebouwen die ooit als atheneum 1800 leerlingen huisvestten staan vandaag leeg en zijn te huur. Tevens wordt er gespeculeerd om ze te verwijderen zodat er plaats vrijkomt voor woningbouw.

Euroschool De Mozaïk - Houthalen - Helchteren

Modelwijk Heizel - Brussel

Naast de Houba De Strooperlaan en kort nabij de Heizelpaleizen is dit immense complex gevestigd. Het werd gebouwd tegenover de Attractiepoort met de bedoeling het als "Expo Motel" te benutten. In 1958 was echter enkel de maquette klaar die te bewonderen was in het paviljoen van Stedebouw.

Het op een idee van Le Corbussier gebasseerd complex is nu bekend als de Modelwijk en is grotendeels in gebruik voor sociale woningverhuur.

Er is ook nog een opvallend gebouw met schuinaflopend dak te zien dat met een uniek ondergronds systeem de 12 gebouwen verwarmd.

Beeldhouwwerk - Zwartberg

Jean Heylen uit Diest en zijn Aalsterse collega Luc Claus vervaardigden enkele opmerkelijke creaties voor Expo 58. Wat nadien gebeurde met de kunstwerken, die allen op dezelfde abstracte figuren waren gebaseerd, is nog steeds onduidelijk. Het kleinste werd per toeval teruggevonden in het Limburgse Zwartberg waar het wat overwoekerd staat opgesteld in de voortuin van het PLOT.

Trammuseum - Brussel

In het trammuseum van Tervuren is deze prachtig gerestaureerde stadsbus te bewonderen.

Er werden speciaal voor Expo 58 een zestigtal van deze moderne bussen aangekocht waarna zij nog jarenlang deel zouden gaan uitmaken van het Brusselse stadsbeeld.

De Brullende Leeuw op Expo 58 van Raymond De Meester verhuisde nadien naar Woluwe als bewaker van het Maloupark.  

Woonwijk - Wilrijk

Schoutslokalen - Dessel

In Wilrijk is deze met kleurrijke huisjes uitgeruste  wijk aan te treffen. Al deze gebouwen maakten in 1958 deel uit van het Eden Motel. Foto rechts toont het nadien als kleuterschool annex noodkerk benutte receptiepaviljoen Eden. Helaas moest enkele jaren geleden deze voornamelijk houten constructie, met de typische luifel boven de ingang, plaatsmaken voor  nieuwbouw.

Congresgebouw - Luik

Omdat de Heizelhallen volledig in functie van de wereldtentoonstelling waren gereserveerd werd er naast Brussel een extra congresgebouw voorzien in Luik. Het nieuw te bouwen complex kreeg een bestemming in het prachtige Parc de la Boverie, een groene oase langs de Maas. Het van de allernieuwste snufjes voorziene gebouw was bij de opening ervan één van de modernste in Europa

In 1959 kocht Pater Matheus een stuk motelcomplex dat van de Expo afkomstig was als onderkomen voor de schouts van ’t Witgoor. De nu in een bosrijke omgeving gelegen schoutslokalen zijn nog in vrij goede staat. Zeker de achterkant van het gebouw, de plafondbekleding en plaatstalen bruggen binnenin zijn nog authentiek.

CAPA GEBOUW - Tervuren

Reeds bij het ontwerp van dit gebouw werd er rekening gehouden met de voortbestemming ervan na afloop van de Expo 58. Oorspronkelijk fungeerde dit gebouw als logement voor het Congolees personeel dat was tewerkgesteld op de WT. Het complex dat meer dan 500 logies kon herbergen was zeer modern opgevat. Bij een latere verbouwing werd er blijkbaar een derde verdieping en een torengebouw aan toegevoegd.

Parking 58 - Brussel

Op de Anspachlaan staat Parking 58 dat speciaal ter gelegenheid van de WT werd gebouwd. Het oorspronkelijke ontwerp beschikte over parkeergelegenheid die was verdeeld over tien verdiepingen. Deze, waarvan er heden enkele werden omgevormd tot handelsruimte, zijn nog steeds toegankelijk via een spiraalbaan die aan de voorzijde van het complex is geplaatst.