Expo bladwijzer

PRIVE COLLECTIE

OfficiŽle gedenkboeken

 

Schaalmodel van de CitroŽn DS die stond opgesteld in het Frans paviljoen

Bijzettafeltje met Expo 58 plattegrond

ĎSeteneyísí in de nationale driekleur

Aandenken aan de Expo 58

Jaren voor de Expo waren er al slimme marketingjongens aan het werk met het uitbrengen van spulletjes ter ere van de nakende wereldtentoonstelling. De meeste officiŽle instanties voorzagen hun zendingen van een Exposticker of frankeerden hun brieven met postzegels van de wereldtentoonstelling. Zelfs de nationale bank plaatste op het nieuwe Ď20 frank biljetí een Atomiumafbeelding en bracht speciale Expogeldstukken in omloop.

De commerciŽle sector voorzag haar artikelen met leuke dingetjes als opsteekspeldjes, buttons en sleutelhangers, voorzien van Exposter. Luciferdoosjes kregen een voorlopig Expo uiterlijk en de drankconsumpties werden steevast geplaatst op kartonnen bierkaartjes met verwijzing naar de wereldtentoonstelling.

 

Egicarte

Egicarte was op fotografisch gebied zowat de hofleverancier van Expo 58. Zowel kleuren- als monochroom foto's werden afgedrukt op post- en zichtkaarten. Er werden ook prachtige fotoboeken samengesteld die zowel in groot- als pocketformaat te koop waren. Door de hoge produktieaantallen is er nog steeds materiaal van Egicarte terug te vinden op ruilbeurzen, rommelmarkten en Internet verkoopsites.

 

 

Multimedia anno 1958

Voor klank- en beeldfanatici was Expo 58 een ware ontdekking.

Zo was er de muzikale zichtkaart die gerust mag worden beschouwd als de voorloper van de huidige dvd. Deze picture disk, een vynylachtige plaat, bedrukt met een Expo afbeelding kon thuis op de platendraaier worden afgespeeld. Er was zelfs een standje op de Expo waar het mogelijk was om je eigen boodschap of muzikaal talent meteen te laten inkrassen op een draaibaar exemplaar voor de platenspeler.

 

 

Expo 58 speelgoed

Het meeste Expo speelgoed is ondertussen uitgegroeid tot ware collector† items.

Zeldzame stukken zoals een mechanisch opwindbaar Atomium met rondcirkelende helicopter, de Atomium blokkendozen en het Expotreintje zijn bijzonder geliefd bij verzamelaars en worden vandaag voor forse bedragen verhandeld..†

Het model is zelfs zo gegeerd dat er voor tientallen euro's replica's van de originele doosjes worden aangeboden, uiteraard zonder inhoud !

 

 

Exclusieve Expo souveniers

Naast de goedkopere aandenkens zoals bierpotten, sneeuwbollen, aanstekers, wimpels, penningen, blikken dozen, enz. waren er ook duudere spullen te koop. Hippe vrouwen konden pronken met een 'knopring met Exposter' aan de vinger terwijl de mannen 'Expo manchetteknoppen' aan hun hemdsmouwen knoopten. Echt exlusieve stukken en nu eerder zeldzame juwelen waren er ook zoals armbanden, broches, ringen en oorbellen, die naar aanleiding van Expo 58, door edelsmeden in 24 karaats goud of hoogwaardig zilver maar in kleine oplagen werden† aangemaakt.

 

Van een heel ander soort maar zeker zo exclusief was de 'Siteney' die speciaal voor de Belgische wereldtentoonstelling was bedacht. Vanuit het idee dat vermoeidheid de Expobezoeker parten zou gaan spelen werd een combinatie wandelstok/stoel ontworpen. Het principe was geniaal, een wandelstok die kon worden opengeklapt tot stoeltje zodat vermoeide ledenmaten ten alle tijde en overal konden worden ontlast.

Originele Expo 58 posters

Zeldzaam Expo 58 speelgoed

Expo Souveniers en verzamelobjecten

 

Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling zijn er wellicht duizenden souveniers uitgebracht.

 

De meeste souveniers werden echter meegebracht door de 42 000 000 bezoekers van de wereldtentoonstelling. Dat het Atomium een geweldige indruk maakte bewijst de massaverkoop van diverse spulletjes met afbeelding van de negen bollen Er waren borden, bestek, asbakken, dienbladen, aanstekers, drinkglazen, vingerhoedjes, speelgoed, schrijfgerief en dergelijke meer met het futuristisch gebouw erop. Het meest in trek waren de miniatuur Atomiumpjes die nu nog altijd verkrijgbaar zijn in diverse en vooral Brusselse† souvenierwinkeltjes.

 

De hierna beschreven items zijn slechts een kleine greep uit het enorme aanbod en geven een beperkt overzicht van de meest kenmerkende souveniers.

 

Veel van de in dit hoofdstuk beschreven objecten worden gekoesterd door verzamelaars die met hun collecties de herinnering aan Expo 58 trachten levendig houden.

Regelmatig kan men nog een aandenken van Expo 58 tegen komen op sjacher- of† retrobeurzen en op het Internet worden ze meestal als collector items aangeboden aan verzamelaars.

 

OfficiŽle gids van Amerika

Ticket Expo-treintjes

Toegangspas voor congressen

Toegangskaartje voor een opvoering in het Groot Auditorium

Kaart voor Nederlands taalcongres

Antwoordformulier van de IBM Ramac computer

Pas voor radioreporters

Esso kaart van de wereldtentoonstelling

 

Expo embleem uit gietijzer

Blikken doos van Jacques Chocolats

Persil zakdoekje

Verschillende drinkglazen met

Expo logo

Stoffen Expo 58 wimpel

Manchetteknoppen uit namaakgoud

Porceleinen asbak

†Sneeuwbal met Atomium

Mini Atomium op marmeren voet

Grotere Atomium modellen op marmeren voet

Art Deco aansteker

Klein bord met Atomium afbeelding

Klein bord met Atomium afbeelding

Koperen asbakje

Rond schijfje uit plastic dat op Expo 58 werd vervaardigd

Geldbiljet en enkele postzelgels

Diverse Expo pins

Herdenkings penning

50 frank munt

Atomium gebasseerde cigarettenhouder

Bladmuziek Expo lied score

Plastic bord met Atomium afbeelding

Souvenierlepeltjes met certificaat en doosje

Expo-brood lepeltjes en vorkjes

Messing bord met Atomium afbeelding

Tijdelijke toegangskaart voor diverse evenementen

Expo 58 dagticket

Ringen met Expo logo

Expo luciferdoosje

Blikken doos: Souvenir of Worldís Fair Brussels 1958

Blikken doos: Celebrating the Brussels W.F. Exhibition 1958

Blikken doos: Brussels 1958

Asbak met emblemen van de Belgische provincies

Plastieken dienblad met vlaggen

45 rpm picture disk:

†The River Kwai March

Box met plaatjes van Expo Brood

remote small

Door copyright op het Atomium en de Exposter zijn sommige afbeeldingen afgedekt !!!

Expo Souvenirs